Cum dezvoltam creativitatea copilului?

/ / Modificat: 2011-09-23
Cum dezvoltam creativitatea copilului?

Rolul de parinte iti ofera ocazia de a incuraja sau de a inhiba creativitatea copilului in primii ani de viata. Ofera-i micutului tau mediul potrivit pentru a-i dezvolta creativitatea. Inteligenta si talentul nu sunt lucruri care pe care i le poti oferi copilului tau, insa mediul propice pentru dezvoltarea creativitatii este la indemana ta.

Modul in care il incurajezi sau il critici poate influenta foarte mult tendintele creative ale micutului tau. Tine cont de cateva sfaturi simple pentru a dezvolta creativitatea copilului.

Da-i ocazia sa-si aleaga singur domeniul

O greseala pe care o fac adesea parintii este sa aleaga ei domeniul in care vor ca micutul sa-si dezvolte creativitatea, in loc sa-i ofere mai multe optiuni si sa-l lase sa aleaga.

"Mai intai, copilul are nevoie sa vada, sa auda, sa vorbeasca cu alti copii care se ocupa cu asa ceva (pictura, limbi straine, judo, vioara etc.), sa puna intrebari, sa vorbeasca despre aceste lucruri cu parintii si bunicii lui sau cu educatoarele, vecinii si prietenii. Apoi sa fie tentat sa incerce fara ca parintii lui sa fie "cu sufletul la gura". Pur si simplu sa incerce. Daca ii place, va continua, daca nu... va incerca altceva", a explicat psihologul Anca Munteanu pentru Copilul.ro.
creativitate_copii

Foto: www.chamberorganizer.com

Nu stabili tinte prea inalte

Daca te astepti la rezultate impresionante de la prima incercare, vei fi dezamagit, iar copilul tau ar putea fi descurajat de reactia ta.

"Nu e cazul sa ne propunem de la inceput ceva dificil de realizat sau pretentios, ci sa lasam lucrurile in voia lor si nevoia de a ne simti bine facand ceva impreuna cu copilul nostru sa fie mai mare decat dorinta de a obtine un rezultat anume. Daca reusim sa ne bucuram, sa comunicam cu micutul, sa-i mentinem interesul pe parcursul diferitelor etape si sa fim incantati de ceea ce a iesit, e o mare realizare!", a spus specialistul.

Alege activitatile potrivite

Unele activitati ii ofera copilului tau rezultate imediate si il stimuleaza astfel sa continue sa-si exploreze creativitatea. Propune-i micutului tau activitati cu un final concret, in care se poate bucura de rezultatul muncii lui.

"Cele mai reusite activitati sunt cele in urma carora obtinem ceva care poate fi folosit chiar de copil. Sa modeleze singur fursecurile, sa faca un martisor pentru educatoare sau prietena din parc, sa picteze copertile unui album foto, sa confectioneze o rama lipind pe ea scoici si melcisori de la mare sau poate frunze de toamna", a explicat psihologul.
art_creativitate-copii

Ofera-i spatiu si timp pentru creatie

"Activitatile nu trebuie sa fie pretentioase sau costisitoare, astfel incat nu aveti nevoie de cine stie ce materiale, ingrediente, spatiu, ustensile. Cu cat aveti lucruri mai putine si mai simple, cu atat creativitatea si originalitatea vor fi mai mult stimulate", a mai spus psihologul Anca Munteanu.

Ofera-i insa micutului tau timpul necesar pentru a-si demonstra abilitatile creative. Un program strict il poate intrerupe din momentul de inspiratie tocmai cand incepe sa faca progrese.

Nu uita sa-l incurajezi sa creeze dupa o experienta noua (o vizita la muzeu sau vizionarea unui documentar interesant) deoarece copiii mici au adesea nevoie de stimuli externi care sa le trezeasca interesul si sa-i indemne la creativitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Creativitate Creativitate copii Copil talentat Hobby Inteligenta copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre