Cum ii vorbesti copilului despre slabit?

/ / Modificat: 2012-01-13
Cum ii vorbesti copilului despre slabit?

Conversatia despre slabit, greutate si diete de slabire este foarte importanta pentru copilul tau, mai ales daca sufera de obezitate sau este supraponderal. Insa trebuie facuta cu multa precautie, deoarece modul de abordare a discutiilor poate face diferenta intre a inrautati situatia sau a-l ajuta sa inteleaga cat este de sanatos sa slabeasca putin!

Daca micutul tau este supraponderal sau obez, atunci fii sigura ca stie acest lucru! Poate nu intelege foarte bine ce presupune asta, dar isi da seama ca este diferit de restul prietenilor sau colegilor lor. Este posibil chiar sa fie tachinat de colegii lui pe marginea acestui subiect.

Gaseste momentul potrivit pentru a deschide subiectul si fii relaxata!

Cel mai potrivit moment pentru a initia conversatia este dupa ce copilul merge la un consult medical, iar pediatrul il atentioneaza asupra problemei greutatii.

Dupa ce iesiti din cabinet, poti initia discutia amintindu-i de ce a spus medicul, apoi intrebandu-l daca vrea sa discute despre ce poate face pentru a se simti mai bine.

Cand ii vorbesti despre restrictiile alimentare, fa-o intr-un mod prietenos si nu amenintandu-l ca nu va mai manca niciodata ciocolata, cartofi prajiti sau alte alimente preferate. Spune-i ca va trebui sa mai reduca un pic din numarul de ciocolate si din portiile de cartofi sau ca veti gasi impreuna metode pentru a le face mai putin periculoase pentru greutatea lui.

Vorbeste despre miscare fizica ca oportunitate de distractie pentru el!


Foto: yupedia.com

Miscarea fizica sau sportul este esential pentru a-l ajuta sa slabeasca un pic si sa se simta mai bine. Gandeste-te la cateva exemple de jocuri sau sporturi care stii ca il intereseaza si intreaba-l daca nu i-ar placea sa faca mai mult inot, fotbal, volei, sa mearga mai mult cu rolele sau patinele si alte activitati sportive care sa il ajute sa dea jos kilogramele in plus, alaturi de dieta.

Este important ca micutul sa nu vada sportul ca o necesitate sau ca pe un tratament, ci motivul sa fie ascuns in spatele placerii de a face acea activitate.

Accentueaza efectele pozitive ale slabitului asupra lui!

Copilul trebuie sa inteleaga si motivele pentru care este nevoie sa mai dea jos din greutate, dincolo de bolile asociate kilogramelor in plus, pe care oricum nu le intelege.

Trebuie sa ii vorbesti pe intelesul lui. Spune-i ca daca va reusi sa faca mai multa miscare si sa manance mai putine dulciuri si prajeli, nu va mai obosi atat de tare cand alearga sau cand se joaca in parc alaturi de alti copii, ca-si va putea cumpara hainele preferate, care acum nu ii vin si alte efecte pentru care sa-i trezeasca interesul sa devina receptiv la propunerile tale.

Fii un model pentru el!

Educatia alimentara se stabileste inca de la nastere, iar obiceiurile culinare pe care le dezvolta sunt deprinse din familie. Daca voi sunteti activi fizic si mancati sanatos, atunci si micutul vostru va prelua aceleasi obiceiuri de la voi si va fi mai putin tentat sa dea iama in fast-food-uri sau sa manance alimente nepermise.

Nu pomeni cuvantul dieta si prezinta-i alimentele dietetice intr-o forma cat mai agreabila!

Cuvantul dieta este mult prea serios pentru micuti si pare ceva rau. Este mai bine sa ii prezinti alimentele de dieta ca sanatoase si intotdeauna cat mai colorat si in forme cat mai haioase in farfurie.

Lauda-i intotdeauna eforturile, si nu rezultatele, nu il face niciodata gras si nu face comparatii intre el si alti copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate copii Supraponderalitate copii Miscare fizica copii Dieta copii

Articole recomandate

Citeste si despre