Motivul ingrijorator din cauza caruia fetele incep sa se indoiasca de inteligenta lor de la varsta de 6 ani

/ / Modificat: 2023-10-09
Motivul ingrijorator din cauza caruia fetele incep sa se indoiasca de inteligenta lor de la varsta de 6 ani

Exista un studiu deprimant din 2017 care sustine ca fetele incep sa se indoiasca de propria inteligenta de la varsta de sase ani.

Potrivit cercetarii, publicata in revista Science Magazine, cand baietii si fetele au varsta de 4 si 5 ani, ambele grupuri sunt la fel de apte sa spuna ca propriul sex este "foarte, foarte inteligent" (aproximativ 70% din fiecare grup).

Cu toate acestea, pana la varsta de sase ani, increderea baietilor in inteligenta propriului sex ramane destul de constanta, in timp ce increderea fetelor incepe sa se prabuseasca.

Doar 48% dintre fetele in varsta de sase ani si-au identificat propriul sex ca fiind "foarte, foarte inteligent". Aceasta este o scadere uriasa.

In cuvintele cercetatorilor, "Rezultatele prezente sugereaza o concluzie care da de gandit: Multi copii asimileaza ideea ca stralucirea este o calitate masculina de la o varsta frageda. Acest stereotip incepe sa modeleze interesele copiilor de indata ce este dobandit si, prin urmare, este posibil sa restranga gama de cariere pe care le vor contempla intr-o zi".

De ce?

Aceasta este marea intrebare de la sfarsitul studiului din Science Magazine. Cum s-a intamplat acest lucru? Cum o putem rezolva?

Intr-un articol NPR din 2017 despre cercetare, Sapna Cheryan, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Washington, sugereaza ca diversi factori de mediu joaca probabil un rol in decalajul de incredere - lucruri precum stereotipurile, expunerea la mass-media si "convingerile parintilor".

In societate actuala, suntem mult mai inclinati sa laudam realizarile barbatilor, decat cele ale femeilor

Exista numeroase dovezi ca femeile sunt subreprezentate in carierele STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica). Atunci cand vedem genii si oameni de stiinta in rolurile din filme si de la televizor, acestia sunt in mare parte interpretati de barbati. Atunci cand copiii invata istoria la scoala, aud multe despre figuri precum Thomas Edison, dar femeile de stiinta nu primesc aceeasi atentie.

(Exista o multime de motive istorice si sociale pentru acest lucru - inclusiv faptul ca multe dintre primele femei de stiinta au fost descurajate sa isi continue carierele academice sau au fost barbati care si-au insusit meritele pentru munca lor).

Nu cu mult timp in urma, Lego a introdus primul sau set de piese de teatru cu femei de stiinta. Acest lucru conteaza. Filmul Hidden Figures (Cifre ascunse), povestea adevarata a contributiilor incredibile ale femeilor matematiciene afro-americane la programul spatial american, a avut un succes masiv. Asta conteaza.

Daca vrem ca fetele sa inceapa sa aiba incredere in abilitatile lor academice la fel de mult ca si baietii - ceea ce nu le ia nimic baietilor - trebuie sa incepem sa le aratam mai multe exemple de femei care se mandresc cu realizarile lor!

Trebuie sa le oferim modele de urmat. Trebuie sa oprim stereotipurile. Atunci cand le predam stiinta si matematica copiilor nostri, trebuie sa ne asiguram ca toate figurile importante la care se face referire in aceste studii nu sunt doar barbati.

Exista modalitati simple de a face acest lucru. Duceti-va neaparat fetele sa vada Hidden Figures si cumparati-le cartile de benzi desenate Moon Girl si Devil Dinosaur (despre o fetita cercetatoare si inventatoare extrem de inteligenta, numita recent cel mai inteligent supererou din toate timpurile).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motivare copil Inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre