4 fraze puternice si pline de respect pentru a-i determina pe copiii tai sa faca ceva ce nu doresc

/ / Modificat: 2023-10-03
4 fraze puternice si pline de respect pentru a-i determina pe copiii tai sa faca ceva ce nu doresc

Ti s-a intamplat sa le ceri copiiilor tai sa faca anumite lucruri si desi pot sa le faca cu usurinta si le-ai repetat iar si iar, nu au facut? Ei bine, pentru a-i determina sa faca ceea ce doresti este important sa stii cum sa faci asta.

Sunt momente in care, ca parinti, trebuie sa le spui copiilor tai ca trebuie sa faca o treaba, dar nu este atat de usor, pentru ca s-ar putea sa nu se conformeze si sa fii nevoit sa le repeti iar si iar, ceea ce devine obositor.

Asadar este de inteles de ce devine plictisitor sa repeti de mai multe ori ceva ce ti se cere si sa nu vezi un raspuns, ceea ce genereaza frustrare.

Prin urmare, este necesar sa ai instrumentele potrivite pentru a-i determina pe cei  mici sa faca ceva atunci cand sunt doresti, tinand cont intotdeauna de respect si de stadiul de dezvoltare al copiilor.

Iata patru fraza puternice si pline de respect pentru a-ti determina pe copiii sa faca ceea ce le ceri. 

- “Ce-ar fi daca…/Ce parere ai avea daca…?”: formularea sub forma de intrebare il face pe copilul tau sa se simta parte din decizie si puteti negocia pe aceasta tema, iar aceasta trebuie folosita strategic.

- “Mi-ar placea daca…/sa...”: cu aceasta fraza, copilul va simti un sentiment de apartenenta la decizie, iar aceasta poate fi negociata. Ii face pe copii sa empatizeze si sa fie de acord sa faca ceea ce le-ai cerut.

- “Noi facem”: folosirea pluralului atunci cand faci o cerere creeaza un spirit de echipa si o atmosfera de colaborare si este mult mai usor sa faceti ceva impreuna decat sa faca o singura persoana.

- “Ar fi o idee buna....”: aceasta fraza este un pic mai abstracta, dar este important sa se sublinieze faptul ca solicitarea nu este facuta din autoritate, ci pentru binele comun.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respect copii Motivare copil

Articole recomandate

Citeste si despre