7 lectii pe care copiii le invata din relatia voastra

/ / Modificat: 2014-07-22
7 lectii pe care copiii le invata din relatia voastra

Casnicia sau relatia de cuplu reprezinta un model de viata si educatie pentru copilul tau, din care invata cele mai multe si importante lectii si isi formeaza principii sau valori sanatoase pentru viitor. Familia se dovedeste a fi cel mai puternic instrument de invatare a unui copil, de aceea, felul in care decurg lucrurile in sanul ei influenteaza direct modul in care copilul va privi la maturitatea ideea de cuplu, familie, dar si ce inseamna respectul pentru ceilalti, dragostea neconditionata, angajamentul ori responsabilitatea.

Respectul pentru ceilalti

Respectul este o notiune extrem de abstracta, care este cu greu inteleasa de copil, la varste mici. Nu aveti nevoie de cuvinte si termeni complicati pentru a ajuta copilul sa inteleaga ce inseamna sa-ti respecti aproapele. Acesta reiese si serveste drept lectie de invatare pentru cel mic din relatia pe care o ai cu tatal lui.

Felul in care vorbesti despre partenerul tau de viata in fata copilului spune multe despre respectul pe care i-l porti. Daca ai doar cuvinte de lauda, frumoase sau pozitive la adresa lui, chiar si atunci cand greseste sau te supara, copilul invata ca, indiferent de comportamentele celui de langa noi, suntem datori sa il respectam.  

Definitia unei casnicii fericite

Este inca mic si mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand se va pune problema sa se casatoreasca, insa copilul poate invata de mic care sunt principiile si valorile unei casnicii fericite asistand la modul cum decurge mariajul tau. Inainte de a fi parinti buni pentru copil, trebuie sa incercati sa fiti doi soti fericiti, sanatosi si intelegatori.

Copilul deprinde de mic valorile care stau la baza unei casatorii frumoase si de durata din ceea ce vede ca se intampla intre voi. Daca sunteti iubitori, va ajutati reciproc, va acordati timp sau atentie si investiti suficienta energie in relatia voastra de cuplu, transmiteti copilului mesajul ca sunteti o familie unita si ca mariajul este ceva pozitiv, adica o sursa de fericire, sustine Judith Siegel, asistent social si autoarea cartii "Ce invata copiii din mariajul parintilor lor?".  

Spiritul de echipa

  Spiritul de echipa nu se invata doar din sporturi de grup sau din proiectele de la scoala. Mai intai, copilul desprinde principiile de baza ale acestei valori din sanul familiei. Atat timp cat tu si taticul va impartiti echitabil responsabilitatile in casa, va incurajati reciproc si va ajutati ori de cate ori aveti nevoie, cel mic invata ca realizarile sunt mai frumoase atunci cand sunt obtinute impreuna, cu sprijin si cooperare.

Este o lectie de viata de viata care il ajuta inca din copilaria timpurie, cand invata sa imparta mai usor lucruri cu ceilalti, dar si sa colaboreze si sa-si dezvolte aptitudinile sociale care-l ajuta sa functioneze in grupuri sau colectivitati.  

Angajamentul si responsabilitatea

  Sa fim sinceri: casnicia are parti bune si parti rele. Insa efortul pe care-l depuneti pentru a depasi momentele de cumpana din relatia voastra sunt si cele mai importante pentru lectiile de viata pe care i le predati, tacit, copilului.

Copilul trebuie sa observe ca munciti pentru a depasi momentele grele din familie - cand esti frustrata, suparata pe partener, cand aveti probleme financiare, cand unul dintre voi ramane fara loc de munca.

Il invata ca mariajul nu reprezinta intruchiparea perfectiunii sau a fericirii, ci un angajament durabil, reflectat de modul in care colaborati si va ajutati pentru a trece peste aceste dificultati, sustine psihoterapeutul american Tina. B. Tessina, in cartea "Bani, Sex si Copii: Inceteaza sa te mai certi pentru trei lucruri care iti distrug casnicia!"  

Negocierea de pe pozitii egale

Sunteti doi parteneri intr-un cuplu, aveti drepturi egale, dar aspiratii si dorinte diferite, care, de multe ori, se bat cap in cap. De exemplu, tu te gandesti la o vacanta de vis pentru familia voastra, in timp ce partenerul tau insista sa foloseasca banii pentru a-si cumpara masina visurilor lui.

Modul in care negociati atingerea telurilor fiecaruia are un impact puternic in mesajul pe care-l transmiteti copilului. Negocierile pot fi dure, insa compromisul este solutia care transmite cel mai puternic si de dorit mesaj copilului: fiecare dintre voi trebuie sa lase cate putin de la el, pentru a ajunge la o solutie care sa va satisfaca pe amandoi.

Asadar, stati la masa discutiilor si ajungeti la un numitor comun: planificati cumpararea masinii peste 6 luni sau 1 an - pentru a mai strange bani - si cautati o vacanta ceva mai ieftina, astfel incat o parte din finantele pe care le planuiati pentru concediul de vis sa se duca spre economiile pentru autoturismul partenerului tau.

Satisfactia oferita de familie

A avea o familie nu inseamna doar o casatorie intre doi oameni, 1-2 copii, o casa, munca multa si sacrificii numeroase. Copilul trebuie sa vada intotdeauna cata bucurie si satisfactie ofera familia, daca vrei sa creasca cu o conceptie pozitiva asupra acestei notiuni si sa isi doreasca, la un moment, sa-si intemeieze una.

Bucuria in sanul familiei se traduce prin timp de calitate petrecut impreuna, activitati si traditii amuzante de familie, jocuri si alte activitati care aduc zambetul pe buze tuturor etc.  

Rezolvarea conflictelor pe cale pasnica

Certurile sunt inevitabile intr-o casnicie. Este si "sanatos" sa se intample astfel, intrucat sunteti personalitati diferite si este normal sa nu va puneti de acord intru toate. Important este ca neintelegerile sa se limiteze la nivel de conversatii si sa nu se recurga la violente. Mai important decat atat este sa rezolvati disensiunile dintre voi pe cale pasnica, prin comunicare, negociere, compromis, mai ales daca micutul este martor la aceste momente tensionate.

Multi parinti incearca, in mod gresit, sa protejeze copilul de astfel de certuri, trimitandu-l in alta camera. Cel mic aude oricum vocile ridicate, cuvintele poate "grele" care se spun, iar aceste certuri se reflecta negativ in dezvoltarea lui emotionala, pe termen lung. Este chiar indicat ca micutul sa asiste la unele dintre disensiunile voastre, intrucat aveti astfel sansa de a-i oferi o lectie importanta de viata.

Incercati sa rezolvati conflictul prin comunicare, sa negociati, sa ajungeti la un compromis si sa nu plecati niciodata certati de la masa dezbaterilor.

Ce alte lectii de viata crezi ca mai poate invata copilul dintr-o casnicie sau relatie de cuplu? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectii viata copii Valori copii Comportamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre