Patru lectii dure pe care fiicele neiubite la invata pe propria piele

/ / Modificat: 2022-05-16
Patru lectii dure pe care fiicele neiubite la invata pe propria piele

Lipsa sau conditionarea iubirii in copilarie pot provoca rani adanci in sufletele copiilor. Acest lucru poate duce la relatii nefericite la maturitate si lipsa increderii in sine. Desi par adulti functionali, cu zambetul pe buze si mereu pozitivi, copiii care nu au primit iubire au dificultati, la randul lor, in a se iubi pe sine si a-i iubi pe altii. In cazul fetelor, lucrurile sunt cu atat mai delicate, cu cat se poate intampla sa stea in relatii nepotrivite si sa nu isi dea seama ca nu au ce cauta acolo. Si totul porneste de la lipsa iubirii din copilarie.

Femeile pot avea nevoie de foarte mult timp pentru a-si da seama ca au invatat o lectie gresita despre iubire in copilarie. Psihologii cu demonstrat ca, de cele mai multe ori, avem relatiile pe care credem ca le meritam, nu pe cele pe care le meritam cu adevarat. Fetele care nu au primit o iubire neconditionata, autentica, in copilarie, pot avea nevoie de mult timp si multe relatii nepotrivite pentru a-si da seama ca merita mai mult. Lucrurile se complica daca in peisaj a existat si un parinte abuziv, pentru ca fiica respectiva este posibil sa fi normalizat unele modele de comportament daunatoare.

In familiile in care iubirea neconditionata nu exista, fiicele nu au parte de iubire pentru ceea ce sunt, ci pentru ceea ce parintii cred ca ar trebui sa fie. Ele ajung sa faca eforturi constant pentru a se ridica la nivelul asteptarilor, pentru a fi demne de iubire. In acest fel, isi pierd incet, dar sigur, increderea in sine si vor ajunge sa creada din ce in ce mai mult ca merita iubire doar daca sunt intr-un anumit fel.

Ce invata fiicele neiubite despre dragoste?

Peg Streeps a analizat impactul pe care il are lipsa dragostei parintesti asupra fetelor, mai ales lipsa dragostei materne, in cartea „Mean Mothers”. Autoarea arata ca, in realitate, multor oameni le lipseste iubirea neconditionata in copilarie, iar acest lucru are consecinte asupra dezvoltarii lor ulterioare. Evolutia umana este influentata direct de iubirea si protectia pe care le primim din partea parintilor.

Atunci cand parintii sunt absenti, reci sau cruzi, pentru un copil este extrem de dificil sa isi construiasca o imagine de sine si o stima de sine valide. Lipsa afectiunii si a validarii pot provoca cicatrici emotionale adanci, uneori imposibil de vindecat de la sine.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Connecticut (SUA) a aratat ca a creste alaturi de parinti detasati emotional duce la comportamente dependente, stima de sine scazuta, instabilitate emotionala, autosuficienta etc. In cazurile optimiste, fiicele care nu au avut parte de iubire realizeaza, la un moment dat, ca nu aceea este normalitatea si ca merita mai mult decat au primit. Este momentul dureros in care ajung la concluzia ca familia lor nu le-a oferit o dragoste neconditionata. Odata ce au inteles acest lucru, vor invata automat cateva lectii importante.

1. Nu este necesar sa faci pe plac nimanui pentru a fi iubit

Iubirea nu ar trebui sa fie conditionata de a fi intr-un anumit fel sau a face ceva anume.

Pana sa ajunga sa invete acest lucru insa, fiicele neiubite tind sa repete aceleasi modele pe care le-au invatat in copilarie.

2. Dragostea autentica nu lasa loc de manipulare

Cine te iubeste te va respecta fara sa conditioneze acest lucru. Acei oameni care tin cu adevarat la tine nu vor incerca sa te influenteze sau sa te faca sa te schimbi pentru a fi demn de iubire.

A iubi inseamna a-l face pe celalalt sa creasca si sa se dezvolte, nu a-l umili sau a-l manipula. Odata ce fetele au inteles aceste lucruri, vor elimina sentimentele negative din viata lor.

3. Oamenii toxici nu au ce sa caute in viata lor

Asa cum spuneam mai sus, fetele care nu au fost iubite tind sa aplice aceleasi modele in relatiile pe care le au in viata de adult. Repeta tiparele invatate in copilarie pana cand reusesc sa rupa legatura cu trecutul si sa construiasca relatii sanatoase, alaturi de oamenii potriviti.

Atunci este momentul in care persoanele toxice trebuie sa dispara complet din viata lor, pentru a nu le tine agatate in trecut.

4. Se vor invinovati pe ele insele

Fetele care au crescut in familii lipsite de iubire vor avea tendinta sa se autoinvinovateasca si sa spuna ca ar fi trebuit sa isi dea seama mai devreme, in momentul in care vor realiza cat rau le-a facut felul in care au fost crescute.

Critica este o tendinta pe care o au adesea fiicele neiubite, iar acest lucru poate fi extrem de contraproductiv. Aceste femei ajung adesea sa dezvolte tehnici de autocompatimire, ca un mecanism de aparare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectii viata copii

Articole recomandate

Citeste si despre