Cele mai importante lectii pe care parintii le invata in primele zile petrecute alaturi de bebelus

/ / Modificat: 2023-01-03
Cele mai importante lectii pe care parintii le invata in primele zile petrecute alaturi de bebelus

Atunci cand un cuplu are un copil, ea devine mama si el devine tata si atunci incep sa se comporte ca atare si sa invete, pe parcurs, cum sa creasca si sa hraneasca un copil. Este posibil sa fi citit si sa fi invatat multe informatii si sfaturi inainte de nastere, dar asta nu inseamna ca nu vor invata mult mai multe atunci cand se afla in mijlocul sarcinii decat din tot ceea ce li s-a spus.

Daca ai deja copilul, acest lucru va servi probabil ca o reamintire a ceea ce s-a intamplat. Daca astepti un copil, s-ar putea sa iti amintesti aceste cuvinte atunci cand vei avea copilul cu voi: 6 lucruri pe care noii parinti le invata in primele zile.

1. Copilul tau nu este normal

Pentru ca ti-au spus ca bebelusii mananca si dorm, mananca si dorm, mananca si dorm, si ca nu fac nimic mai mult decat atat, dar al tau mananca, se stramba, se partaie, mananca, face caca, mananca, doarme, plange, mananca si doarme. Exact asa, toate la rand, fara pauze. Cu alte cuvinte, procesul prin care treci de fiecare data cand se trezeste este mult mai lung si mai obositor decat sa-l hranesti si sa-l privesti cum inchide ochii. Si nu numai atat, dar il scoti pe strada si plange in carucior, cand ti s-a spus ca dorm ca niste porumbei, si il pui in masina, unde niciun copil nu poate sta treaz, si al tau nu plange, ci tipa "scoate-ma de aici!

2. Nimic nu se intampla asa cum ti s-a spus ca se va intampla

Daca ti se spune ca alaptarea este un sacrificiu prea mare si ca probabil va merge prost, te descurci foarte bine. Daca ti se spune ca alaptarea este usoara, vei avea crapaturi uriase si te va durea ca dintii. Daca ti se spune ca bebelusii dorm prost, al tau va dormi atat de bine incat te vei intreba daca respira, iar daca ti se spune ca doarme toata noaptea, al tau va face exact invers... orice e nevoie pentru a te face sa simti ca ai un copil care are ceva in neregula cu el si ca tu, ca mama sau tata, esti inutil.

3. Nimeni nu este de acord cu nimic

Brutarul spune sa ii lasam sa planga, pediatrul spune nu, iar asistenta spune sa-i vaccinam. Asistenta ca il vaccinezi, casierul de la supermarket ca nu. Pe mama ta ca nu-l speli in fiecare zi, pe soacra ta ca o faci, pentru numele lui Dumnezeu. Si asa mai departe si asa mai departe.

4. Bebelusilor le place sa murdareasca scutecele curate

Acesta este unul dintre numeroasele obiceiuri pe care le au bebelusii. Ii schimbi scutecul pentru ca a stat mult timp in el si ii spui "Am asteptat in caz ca ai facut caca, dar cum nu ai facut, il schimb acum", iar dupa 2 sau 3 minute, funduletul lui detecteaza ca este un scutec curat si isi face caca.

Dar fac acest lucru numai daca dupa ce ai pus scutecul, pui nasturii la body, tragi pantalonii si pui restul hainelor cum trebuie. Odata ce spui "esti gata", ei umplu scutecul. Daca ii schimbi scutecul, dar astepti sa faca caca fara sa termini de imbracat, nu o va face.

5. Bebelusii dorm mai bine in timpul zilei decat noaptea

"Cred ca somnul copilului meu s-a schimbat", spun noii parinti. Da, este diferit de al tau, dar este normal pentru bebelusi. Nu intreba de ce, dar poate ca e vorba de supravietuire. Pericolele pandesc noaptea (cel putin in jungla, unde bebelusii presupun ca traim pentru ca nu stiu daca s-au nascut in Spania sau in mijlocul Africii), asa ca un bebelus care se trezeste des are un ingrijitor care se trezeste si el des, iar acest lucru este mult mai sigur pentru el decat parintii care dorm toata noaptea: vine leul si il ia fara ca ei sa observe.

6. Pentru a spune "la naiba cu toti, o voi face in felul meu"

Da, asa este. Dupa ce au invatat cateva lucruri, proaspetii parinti ajung sa invete sa isi spuna "sa le ia naiba", pentru ca pana la urma toate te ametesc, iar dupa atatea incercari si copilul ameteste si el si plange si mai mult.

Asa ca fac ceea ce cred ca este cel mai bine si cum vad ca bebelusul se simte mai bine, si asta e tot. Acesta este momentul in care trec de la statutul de proaspeti parinti la cel de parinti. Adica, momentul in care ti se retrage "L"-ul, pentru ca esti deja capabil sa iei propriile decizii cu convingere. Momentul in care iti dai seama ca cea mai buna persoana care stie de ce ai nevoie si ce nu este copilul tau.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectii viata copii Viata de parinte

Articole recomandate

Citeste si despre