Cum protejam bebelusul pe canicula: 5 sfaturi esentiale

/ / Modificat: 2017-07-07
Cum protejam bebelusul pe canicula: 5 sfaturi esentiale

Pe canicula, mamicile trebuie sa acorde o atentie sporita bebelusilor lor. Chiar daca sunt afara sau in casa, micutii trebuie supravegheati permanent pentru a li se asigura un confort termic optim. Bebelusii nu au glandele sudoripare foarte bine dezvoltate, insa pot transpira. De asemenea, organismul unui sugar nu are capacitatea de a-si regla singur temperatura, de aceea el se poate supraincalzi foarte usor si se poate deshidrata rapid.

Totodata, studii au aratat ca tocmai din cauza supraincalzirii bebelusii devin mai agitati, refuza sa manance, iar in unele cazuri aceasta caldura coporala puternica a fost asociata cu sindromul de moarte subita.

Iata 5 modalitati prin care il putem proteja pe bebelus pe canicula:

Temperatura ideala in camera bebelusului pe timp de canicula

Pe timp de canicula si nu mai, temperatura optima in camera bebelusului trebuie sa se situeze intre 22-25 de grade Celsius, iar umiditatea intre 60-65%.

Pentru racirea incaperilor se poate folosi aparatul de aer conditionat, insa mare atentie la curatarea acestora. Filtrele aparatului trebuie curatate foarte bine inainte de utilizare, iar aerul rece nu trebuie sa ajunga direct pe bebelus. Este bine ca aparatul de aer conditionat sa fie montat intr-o alta camera.

Cum imbraci bebelusul pe canicula

In perioadele caniculare, bebelusul trebuie imbracat cu haine deschise la culoare si 100% din bumbac. Acesta absoarbe foarte bine transpiratia, prevenind astfel iritatiile pielii. Afara, bebelusul nu trebuie sa poarte pantaloni, ci doar un body cu maneca scurta, subtire.

De fiecare data cand iesiti la plimbare, este obligatoriu ca bebelusul sa poarte o palarie. Pentru confort este bine ca bebelusul sa faca baita o data pe zi, iar apa sa aiba o temperatura cu 2 grade mai putin decat la baia normala.

Evitati plimbarile cand este soare puternic

Vara, plimbarile cu bebelusul se fac pana in ora 10.00, iar dupa-amiaza dupa ora 18.00. Pielea lor este foarte subtire, iar riscul de insolatie poate sa apara foarte usor. Ei pierd destul de repede apa din organism de aceea pot aparea arsurile solare, stari de voma, varsaturi, gura uscata.

Nici in zilele innorate nu trebuie sa expunem bebelusii la razele ultraviolete. De aceea caruciorul trebuie acoperit cu o umbreluta la fiecare iesire din casa.

Hidratare intensa

Chiar daca bebelusii alaptati primesc in cantitatea de lapte si apa necesara, specialistii recomanda ca in zilele caniculare sa suplimentam cantitatea de lichide. In cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf este recomandat un consum de apa plata mai mare in fiecare zi. Ai foarte mare grija sa nu ii dai micutului prea multa apa, intrucat la bebelusi riscul de intoxicatie cu apa este foarte mare! Prea multa apa in organismul sugarului poate proavoaca un dezechilbru electrolitic, deoarece excesul de lichide dilueaza sodiul din organismul copilului. Practic, il "spala". De asemenea, consumul in exces de apa umple stomacelul copilului si da o falsa senzatie de satietate. Aceasta poate conduce la scaderea in greutate sua la deficit de crestere in greutate.

In timpul verii, alimentatia bebelusului trebuie si ea schimbata. Aceasta trebuie sa contina cat mai multe legume si fructe. Evitati alimentele greu de digerat precum carnea, ficatul, ouale, untul, ciocolata sau alte alimente grele, care ii pot pune sanatatea in pericol.

Foloseste protectie solara

La fiecare iesire din casa, pielea bebelusului trebuie protejata de razele ultraviolete. Odata cu debutul sezonului cald, bebelusul trebuie dat cu creme de protectie speciale, rezistente la apa.

Aplicarea cremei se face inainte de a iesi la plimbare si se repeta la fiecare 2 - 3 ore, mai ales la nivelul fetei. Medicii dermatologi recomanda creme cu FPS de 50 plus.

Primele masuri in caz de insolatie

In cazul in care micutul a facut insolatie, trebuie sa iei cateva masuri urgente. Asaza bebelusul la un loc umbros si racoros. Dezbraca-l de haine si acopera-l cu un material udat in apa calduta. Da-i cat mai multe lichide si verifica-i temperatura. In cazul in care aceasta este mare administreaza-i antitermice, precum paracetamolul.

Principalele simptome ale insolatiei:

Riscul de insolatie poate sa apara foarte rapid la bebelusi, asa ca fii atenta la urmatoarele simptome pentru a preveni situatiile neplacute:

- febra;
- piele fierbinte, rosie si uscata;
- buze uscate, crapate;
- dureri de cap;
- urina inchisa la culoare si urat mirositoare;
- absenta transpiratiei;
- pete rosii (dermatita) la nivelul pielii;
- respiratie superficiala si rapida;
- ochi tulburi;
- dezorientare (observabila la copilul mai mare);
- convulsii;
- coma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protectie canicula bebelusi Canicula bebelusi Pericole caldura bebelusi Siguranta bebelus caldura Temperatura camera bebelusi Imbracaminte vara sugari Insolatie bebelusi Protectie solara bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre