Cum il hidratam corect pe bebe?

/ / Modificat: 2014-07-10
Cum il hidratam corect pe bebe?

Hidratarea bebelusului incepe sa devina o problema pentru parinti in special de la varsta de 5-6 luni, cand incepe diversificarea, dar si vara, cand riscul de deshidratare este mai crescut decat de obicei. Apa incepe sa isi faca loc in meniul bebelusului din jurul varstei de 6 luni, insa introducerea acesteia in meniu si tipul de lichide pe care i le poti oferi depind de anotimp, modul de hranire, starea de sanatate si de alimentele solide servite zilnic acestuia.

De cata apa are nevoie bebelusul?

Bebelusul alaptat exclusiv la san pana la varsta de 6 luni nu are nevoie de surplus de apa in alimentatie, sustine pediatrul american Jennifer Shu, membru al "Children's Medical Group". Laptele matern furnizeaza organismului copilului tot aportul de lichide de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta corespunzator. In cazul in care bebe este hranit mixt sau doar cu formule artificiale de lapte, apa isi va face loc in meniul copilului ceva mai devreme, in functie de recomandarile pediatrului.

Expertul medical sustine ca, din cand in cand, in conditii de vara caniculara sau la recomandarea medicului, ii poti oferi bebelusului alaptat exclusiv cate o gurita de apa, insa doar in cantitati foarte mici si doar ocazional. Excesul de apa poate fi daunator pentru sanatatea lui, in primele luni de viata. Copilul risca sa sufere de "intoxicatie cu apa", sustine pediatrul, care poate produce un dezechilibru electrolitic sever in organism.

Pericolele exista si cand introduci apa prea devreme in meniul de la aceasta varsta si nu tii cont de sfaturile medicilor, afirma pediatrul american Stpehen Daniles, care explica ca aceasta masura precoce poate interfera cu abilitatea organismului de a absorbi substantele nutritive din lapte. De asemenea, creste si riscul subnutritiei, intrucat apa tinde sa "pacaleasca" stomacul bebelusului, oferindu-i acestuia o senzatie falsa de satietate.

In general, Jennifer Shu recomanda introducerea portiilor de apa in meniul copilului incepand cu diversificarea alimentatiei. Intre 6 si 12 luni, doza zilnica recomandata de apa se incadreaza undeva intre 60 si 120 ml. Este o valoare pur orientativa, afirma expertul, intrucat aportul zilnic fluctueaza in functie de alimentatie, starea de sanatate si greutate.

Aportul poate creste pana la 250 ml de apa zilnic (in caz de constipatie, diaree, varsaturi, nivel scazut de umiditate a aerului) sau, dimpotriva, poate scadea, in cazul in care cel mic consuma constant alimente bogate in lichide. Vara este sezonul in care aportul zilnic lichide apa trebuie marit considerabil, din cauza conditiilor meteorologice extreme care grabesc deshidratarea.

Pentru a-ti da seama cam de cata apa are nevoie copilul zilnic in zilele caniculare de vara, poti calcula necesarul astfel: inmulteste 100-150 ml apa cu numarul de kilograme pe care il are copilul la momentul respectiv. Rezultatul indica aportul total de lichide de care are nevoie intr-o zi.

Surse de hidratare pentru bebelusi

Apa ar trebui sa fie principala bautura pe care i-o oferi bebelusului pentru a-l hidrata si a-l mentine sanatos. Daca ai confuzii cu privire la ce tip de apa este cel mai "sanatos" pentru meniul copilului, afla ca Academia Americana de Pediatrie recomanda apa purificata plata (imbuteliata sau filtrata).

Si apa de la robinet, fiarta bine si racita, pentru indepartarea impuritatilor, mai este recomandata pentru bebelusi, desi inca exista controverse legate de siguranta ei. Unii specialisti avertizeaza ca fierberea creste concentratia de saruri din apa, care poate duce la aparitia altor probleme de sanatate. Pe langa apa, exista si alte surse din care copilul isi poate furniza aportul adecvat de lichide: compoturi, ceaiuri (doar la recomandarea medicului), sucuri de fructe etc.

Alimentatia este una dintre cele mai pretioase surse de hidratare pentru bebelus. Toate fructele si legumele de la inceputul diversificarii au in compozitia lor concentratii mari de apa, care trebuie luate in considerare la calculul total de lichide oferite acestuia intr-o zi.  

Semne de deshidratare la bebelusi

Pe langa recomandarile generale legate de aportul necesar de lichide la bebelusi, iti mai poti da seama daca micutul are nevoie de suplimentarea acestuia urmarind cateva semne care anunta deshidratarea:

  • gura si buze uscate;
  • paloare a pielii;
  • somonolenta;
  • iritabilitate;
  • absenta lacrimilor in timpul plansului;
  • stare de nervozitate;
  • umezire a mai putin de 6 scutece in 24 de ore;
  • ochi infundati in orbite;
  • fontanela adancita;
  • maini si picioare reci;
  • scaderea in greutate.

Deshidratarea, un pericol mai mare la bebelusi

Nou-nascutii si bebelusii se deshidrateaza mai usor decat adultii, intrucat au o rata metabolica mai crescuta, iar organismul utilizeaza mai multa apa pentru a functiona corespunzator. Deshidratarea apare in momentul in care bebelusul elimina mai multe lichide decat ingera, adica atunci cand apare un dezechilibru electrolitic in organism.

La varste mici, deshidratarea poate fi fatala pentru bebelusi, daca nu sunt luate masuri rapide de rehidratare. Dezechilibrul electrolitic conduce la aparitia numeroaselor complicatii: insuficienta renala, coma, convulsii, accentuarea anumitor afectiuni deja existente in organism etc. Din acest motiv, medicii recomanda parintilor sa mearga rapid cu bebelusii la medic atunci cand constata semne accentuate de deshidratare.

Pentru a combate deshidratarea, nu este suficient doar sa cresti aportul de lichide din meniul bebelusului si atat. Este important sa identifici cauzele care au dus la aparitia conditiei medicale, pentru a preveni complicatiile ulterioare. Printre cele mai frecvente cauze ale deshidratarii se numara:

  • febra;
  • boli gastrointestinale sau de alta natura care se manifesta cu varsaturi si diarate;
  • arsuri ale pielii
  • hipertermie (supraincalzirea organismului, in special in sezonul canicular);
  • refuz constant al laptelui.

Tu cum te asiguri ca bebelusul tau este bine hidratat in permanenta? Ce masuri speciale iei in sezonul de vara, cand temperaturile crescute grabesc deshidratarea? Spune-ne sugestiile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hidratare bebelusi Deshidratare bebelusi Apa bebelusi Apa baut bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre