8 secrete despre bebelusi

/ / Modificat: 2012-01-10
8 secrete despre bebelusi

Sigur ca bebelusul tau este cel mai frumos copil din lume, are cel mai dragalas nasuc si niste ochi nemaintalniti. Arata ca o papusica grasuna si este haios din cale-afara. Insa trebuie sa stii ca, desi arata, nu este ca o papusa de portelan, gata sa fie admirata de toti vizitatorii. Micutul tau detine secrete ascunse si poate face lucruri care te uimesc!

Mirosul de bebelus

Te-ai intrebat vreodata de ce bebelusii au un miros specific? Pentru ca nu transpira! Glandele apocrine - de la subrat, sani si zona inghinala - sunt cele care dau un miros neplacut corpului - prin secretii si transpiratie. Insa acestea se activeaza abia la varsta pubertatii.

Mirosul copilului ti se pare placut si pentru ca iti este foarte familiar. Doar tu l-ai nascut si nu ai cum sa nu iti placa propriul miros.

Mestecarea degetelor de la picioare

Bebelusul tau este atat de haios atunci cand insfaca repede cu manutele unul dintre picioruse, cauta degetelele lui si le baga in gurita pentru a le rontai de parca ar fi cele mai bune prajiturici gustate vreodata. Insa pentru el este ceva firesc. Pana cand micutul va invata mai multe despre obiectele din jur, se va mentine ocupat cu degetelele de la picioruse.

Fibrele nervoase din gurita copilului sunt mai sensibile decat cele din degete, iar acest obicei ii ofera experiente tactile interesante si utile in dezvoltarea lui.
bebelusi_dragoste_afectiune

Foto: gettoyourcore.com

Cresterea unghiutelor cu viteza luminii

Nu numai tu ai impresia ca unghiutele bebelusului cresc cu viteza luminii. Trebuie sa stii ca ele cresc de 2 ori mai repede decat ale tale. Acest lucru se datoreaza faptului ca are o rata metabolica extrem de accelerata.

Tresaririle constante

Nu ti se pare ca bebelusul tau se sperie foarte repede, face ochisorii mari si tresare la orice zgomot? Nu este vorba de sperietura, ci de reflexele naturale cu care se naste micutul. Acest impuls involuntar de a tresari se numeste reflex Moro. Pe masura ce creierul se dezvolta, aceste reflexe sunt suprimate, pentru ca micutul incepe sa distinga intre sunete, voci, zgomote si sa se adapteze la ele.

Misterioasele sughituri

Sughiturile sunt mai frecvente la bebelusi ca in oricare moment al vietii. Specialistii inca nu au depistat cauzele acestei reactii. Este linistitor faptul ca ele nu sunt periculoase si de cele mai multe ori trec de la sine. In plus, micutul tau este atat de caraghios si simpatic la fiecare sughit!

Miscarile neobisnuite ale capului inainte de somn

Cu siguranta ai sesizat ca atunci cand ii este somn, bebelusul tau face niste miscari neobisnuite ale capului. Fie il loveste de salteluta patului, fie il misca in sus si in jos de cateva ori. Uneori, chiar te sperie acest comportament. Insa este modul lui de a se legana pentru a adormi si l-a invatat chiar de la tine.
somn_bebelusi_1

Secretul degetelului mic

Adori sa vezi cum bebelusul iti apuca un degetel cu manutele acelea micute si dragalase. Insa interesant este faptul ca el nu incearca sa le apuce cu toata manuta. Foloseste mai mult degetelul mic pe post de "clestisor". Este un fapt curios, pe care specialistii il explica ca fiind un un semn de dragoste si afectiune.

Balonasele de saliva

Daca te-ai intrebat vreodata de ce saliveaza asa de mult bebe, afla ca exista o explicatie fiziologica pentru asta. Ei au un sistem nervos imatur dezvoltat si nu reusesc sa controleze bine muschii guritei astfel incat sa opreasca balutele sa curga.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne afectiuni bebelusi Salivare bebelusi Sughit bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre