Arsurile solare la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2016-08-01
Arsurile solare la bebelusi si copii

Arsurile solare apar destul de des vara la bebelusi si copii, mai ales daca pielea lor delicata nu este protejata de parinti cu hainute adecvate sau creme de protectie. Cu putina precautie, insa, te vei bucura impreuna cu micutul tau de o vara fara griji.

Arsuri solare copii

Metode de prevenire a arsurilor solare

Daca esti o mamica grijulie, stii cum trebuie sa-ti feresti copilul in zilele caniculare. In zilele cu temperaturi extrem de ridicate, medicii recomanda ca bebelusii sa nu fie scosi la plimbare intre orele 10-16, iar atunci cand sunt expusi, sa fie dati cu o crema cu factor mare de protectie(35-50). Atentie, insa! Medicii nu recomanda cremele cu factor de protectie la bebelusi mai mici de 6 luni.

Trebuie sa stii de asemenea ca nu numai expunerea directa la razele soarelui poate provoca neplaceri micutului. Si atunci cand cerul este inorat, copilul este expus la actiunea nociva a razelor ultraviolete. Asa ca, asigura-te ca beneficiaza de protectia potrivita pentru a-l feri de arsuri si insolatie.

Capul copilului trebuie sa fie in permanenta acoperit cu o palarie sau o sapca. La fel, e bine sa protejezi ochii copilului cu ochelari de soare. Pentru un plus de protectie, in cazul bebelusului, poti instala o umbreluta de protectie la carucior.

protectie-solara-copii

Cum tratam un bebelus sau un copil cu arsuri

Daca observi totusi ca bebelusul tau este nelinistit, are pielea rosie si sensibila la atingere, este posibil ca cel mic sa fi suferit arsuri de gradul I. Fii atenta la simptomele manifestate de bebelus la cateva ore dupa plimbare; arsurile de gradul I nu se manifesta imediat.

Arsurile de gradul II sunt mai grave si se manifesta prin umflarea partilor afectate, roseata, sensibilitate, basici. Daca bebelusul tau a suferit arsuri solare de gradul II, il poti face sa se simta mai bine infasurandu-l intr-un cearsaf ud sau tamponand zonele afectate cu un prosopel umed. Foarte eficienta in tratarea arsurilor solare la bebelusi si copii este apa termala. Pulverizeaza putina apa asupra ranilor si vei observa cum zona se calmeaza si copilul se linisteste.

O alta metoda de racorire si calmare a pielii arse de soare este o baita la care sa adaugi putin bicarbonat de sodiu. Oricum, este important sa aplici o crema hidratanta pe pielea copilului si sa-i dai sa bea destule lichide. Bebelusii si copiii mici se deshidrateaza foarte repede.

Cel mai bine este ca in primul an de viata al copilului sa nu mergi cu cel mic la plaja, sau, daca totusi mergi, sa stai cu el mai mult la umbra si sa te asiguri ca e bine protejat si hidratat.

Copilul mai mare poate fi luat in concedii la mare, atat timp cat il expui la soare cu moderatie si iei toate masurile de precautie pentru a-l feri de arsuri solare si insolatii. Mai ales daca intra des in apa, copilul trebuie dat cu crema cu factor de protectie la fiecare 2 ore. Zonele cele mai afectate de arsuri solare la copii sunt spatele si umerii, pentru ca cei mici expun aceste zone la soare mai mult atunci cand se joaca in nisip sau in apa.

Daca observi ca arsurile sunt foarte grave si copilul are febra mare, trebuie sa te prezinti neaparat cu bebelusul la medic. Acesta iti va recomanda un tratament special.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsurile la copii

Articole recomandate

Citeste si despre