Trei pasi importanti atunci cand copilul s-a ars

/ / Modificat: 2022-10-11
Trei pasi importanti atunci cand copilul s-a ars

Arsurile sunt rani a caror ingrijire este foarte importanta pentru ca prezinta un risc mare de infectii la nivelul pielii, risc ce creste direct proportional cu gravitatea leziunilor. Atunci cand copilul s-a ars, fie ca vorbim despre arsuri accidentale, termice, de arsuri solare, chimice sau electrice, trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali pentru a preveni infectarea.

Cauze comune ale arsurilor la copii

Preventia este cea mai importanta, asa ca orice parinte trebuie sa stie care sunt cele mai comune situatii in care copiii se aleg cu arsuri:

arsuri termice - acestea pot aparea cand copilul intra in contact cu suprafete fierbinti, cu flacara deschisa, cu mancaruri sau bauturi fierbinti si chiar cu apa de la dus care poate avea o temperatura prea ridicata uneori; acest tip de arsuri ridica temperatura pielii si pot afecta tesutul de sub aceasta chiar si in profunzime.

arsuri solare - expunerea la soare pentru perioade prea lungi de timp sau la ore la care radiatiile UV sunt foarte puternice poate conduce la arsuri ale pielii, mai ales in lipsa cremelor cu factor ridicat de protectie. 

arsuri chimice - unele substante pot provoca arsuri la nivelul pielii, cele mai periculoase fiind acizii precum cei din solutiile de curatat sau din baterii.

arsurile electrice - copiii sunt curiosi si nu trebuie sa aiba acces liber la prize sau cabluri neizolate pentru ca se pot curenta, iar trecerea curentului prin corp poate provoca arsuri, in cel mai bun caz.

Gravitatea arsurilor, in functie de gradul de afectare a tesutului

Ai auzit, cu siguranta, de diferite grade de arsuri, dar nu stii, poate, cum se deosebesc intre ele.

Arsurile de gradul I sunt arsuri superficiale si cel mai usor de tratat. Ele afecteaza doar stratul superior al pielii si se manifesta prin roseata, durere la locul arsurii, o usoara inflamatie; acest tip de arsura nu se caracterizeaza prin basicute si se vindeca in 4-6 zile, timp in care pielea arsa poate sa se descuameze.

Arsurile de gradul II sunt cele care afecteaza atat stratul superior al pielii, cat si, partial, pe cel de dedesubt. O arsura de gradul II se manifesta prin roseata si aparitia unor basicute in zona leziunii, umflaturi si durere la atingere. Basicutele ajung deseori sa se sparga, iar lichidul este rozaliu sau chiar rosu. Timpul de vindecare deinde de gravitatea arusirii si poate ajunge si la 3-4 saptamani.

Arsurile de gradul III si IV sunt cele mai grave si afecteaza toate straturile de piele, precum si terminatiile nervoase si poate ajunge si la tesutul de sub piele. In cazul acestui tip de arsuri, suprafata zonei afectate pare uscata si are o culoare albicioasa si un aspect ca de ceara; in unele cazuri poate fi si de culoare maronie, sau rosie. Locul arusirii nu doare, ba chiar poate sa para amortit, asta din cauza afectarii nervoase. Timpul de vindecare este de obicei lung si poate fi nevoie chiar de grefe de piele pentru a inlocui tesutul afectat.

Trei pasi esentiali pentru ingrijirea arsurilor

Eliberati zona afectata de arsura (haine, materiale) si spalati cu apa calduta spre rece, dar nu foarte rece; puteti aplica si o compresa rece pe arsura timp de 3-5 minute, dar mare atentie sa nu folositi gheata, pentru ca aceasta poate face si mai mult rau in cazul arsurilor cutanate. In loc sa folositi leacuri babesti care pot face mai mult rau decat bine, dezinfectati zona si apoi aplicati un unguent cu 2 antibiotice topice cu spectru larg, pentru a preveni infectarea zonei si a pastra locul hidratat si aseptizat in acelasi timp. In cazul arsurilor suprainfectate se poate aplica si varianta de pulbere cutanta, insa daca aveti dubii privind gravitatea leziunii cel mai indicat este sa consultati un medic pentru indicatii mai precise. Mentineti zona afectata curata si folositi doar bandaje sterile. Evitati plasturii care se pot lipi de rana, nu spargeti basicutele cu lichid, in caz ca acestea isi fac aparitia la locul arsurii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arsurile la copii

Articole recomandate

Citeste si despre