Primul ajutor pentru copii: cel mai des intalnite tipuri de rani

/ / Modificat: 2017-08-01
Primul ajutor pentru copii: cel mai des intalnite tipuri de rani

Copiii se pot rani destul de usor, fiind la varsta la care curiozitatea ii indeamna sa aiba si activtati care ii pot rani. Nu exista copil pe lume care sa nu fi avut nici macar o zgarietura, un cucui sau o vanataie, unii chiar rani mai grave. Mici incidente in urma carora cei mici se pot alege cu o rana se pot intampla oricand, de aceea este bine ca orice mama sa fie pregatita, sa cunoasca cateva masuri de prim ajutor pentru copii, astfel incat sa stie ce sa faca.

Orice mama din lume este un munte de rabdare si are multa grija de puiul ei, este un bun bucatar, consilier, antrenor, chiar si asistenta medicala, in situatiile in care pruncul ei se raneste. Oricat de atenta esti, este suficient doar sa iti intorci spatele doar pentru cateva secunde, iar apoi sa iti vezi copilul sangerand, cu mana pe aragaz ori cu o incheietura care se umfla in fata ochilor tai.

Este foarte posibil ca toate situatiile de urgenta care il implica pe cel mic sa fie minore, insa se pot ivi si destule probleme mai mari, momente in care trebuie sa iti mentii sangele rece, sa stii ce ai de facut cat timp astepti ambulanta. Pentru ca in cazul unor lovituiri grave, copilul trebuie sa mearga la spital.

Afla care sunt primele masuri pe care trebuie sa le iei in cazul in care copilul se accidenteaza!

Primul ajutor pentru copii: ce faci in cazul unei lovituri la cap

Copilul se poate lovi la cap in urma unei cazaturi, daca se da jos din pat, daca alearga prin casa si se loveste de un obiect de mobilier. Dupa o astfel de lovitura verifica imediat copilul. Daca nu sunt sangerari, cel mai probabil lovitura nu este una care sa ii puna viata in pericol. Va aparea un cucui, care trece in cateva zile chiar si o saptamana. Pune-i o punga cu gheata pe zona afectata.

Este cazul sa te ingrijorezi daca apar sangerari, varsaturi, stari de confuzie, tulburari de vorbire si de vedere, somnolenta, dificultati de mers, lesin, daca micutul iti poate spune ca il doare capul. Trebuie sa suni imediat la 112.

Daca a cazut in cap si ti se pare ca are si probleme cu gatul, daca are slabiciune sau furnicaturi in brate, suna imediat la urgente si nu il misca, pentru a nu il rani si mai tare. Daca micutul are convulsii sau vomita, incearca sa il tii intr-o parte, cat mai stabil, sa ii tii gatul si capul, pana cand soseste ambulanta.

Daca copilul sangereaza, nu incerca sa ii cureti rana, poti doar sa aplici o compresa sterila pe aceasta.

Primul ajutor in cazul unei reactii alergice severe

Cei mici pot avea destul de des reactii alergice usoare la un aliment, in urma intepaturilor de insecte, alergii care trec in urma administrarii de antihistaminice. Insa unii copii pot suferi reactii alergice severe, situatie in care trebuie sa fii pregatita. O astfel de reactie poate fi recunoscuta dupa simptome precum respiratie greoaie, suieratoare, tuse, ameteli, varsaturi, crampe abdominale. Mergi de urgenta cu cel mic la medic!

In cazul socului anafilactic, care se manifesta prin ingustarea cailor respiratorii, vertij, pierderea cunostintei, scaderea presiunii sangvine, singurul tratament eficient este injectarea cu epinefrina, de aceea trebuie sa suni cat mai repede la 112.

Primul ajutor pentru copii in caz de entorse si fracturi

O entorsa sau o fractura este foarte dureroasa pentru cel mic, de aceea copilul va plange mult. Locul afectat se poate invineti sau se umfla, copilul isi misca anormal membrul afectat sau nu poate misca acea parte a corpului. Atat in cazul entorselor, cat si in cazul fracturilor, copilul are nevoie de ajutor medical. Pana cand ajunge insa la un spital, trebuie sa ai grija sa ii imobilizezi membrul afectat.

Daca zona sangereaza, atunci trebuie aplicata o compresa sterila, compresa care ajuta la oprire sangerarii. In cazul entorselor, se aplica gheata pe zona afectata, pentru ca previne aparitia umflaturii.

Primul ajutor in caz de taietura

Daca micutul tau s-a taiat, pstreaa-ti calmul si nu face greseala sa lasi rana neacoperita, in speranta ca aceasta se va vindeca mai repede, pentru ca exista risc crescut de infectie. Trebuie sa pui o compresa sterila, pana cand se opreste sangerarea, apoi sa dezinfectezi zona cu rivanol sau cu betadina. Apoi locul trebuie sa fie bandajat, pentru a preveni infectarea.

Daca rana este una adanca, mergi cu copilul la spital, pentru ca poate sa ii fie afectat osul. De exemplu, in cazul degetelor, tendonul poate fi atins de obiectul metalic in care sa taiat cel mic.

Primul ajutor pentru copil in cazul arsurilor 

Pielea copiilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor, de aceea ei se pot arde mult mai usor, fie de la o sursa de foc, fie de la lichide fierbinti. Copilul trebuie indepartat imediat de la sursa care a provocat arsura, indepartate hainele, daca este cazul.

Arsurile de pe suprafete foarte mici de piele, considerate arsuri de gradul I nu sunt grave si pot fi vindecate acasa, fara sa fie nevoie de interventie medicala. Se aplica apa rece pe zona afectata, pentru ca apa rece este cel mai bun calmant in cazul arsurilor. Nu pune alcool sau alte unguente pe locul afectat din cauza arsurii, pentru ca aceasta se poate agrava.

In cazul arsurilor mai grave, mai mari de gradul I, este nevoie ca micutul sa fie consultat de catre medic. Chiar si in cazul arsurilor minore, daca vezi ca acestea nu se vindeca sau se agraveaza, mergi cu copilul la un consult medical.

Primul ajutor pentru copil in caz de otravire

Simptomele difera in functie de sursa de otravire, putand fi vorba despre arsuri in ceru gurii, ameteli, varsaturi, greata, confuzie, insomnie. Cel mic poate sa inghita medicamente, produse de curatare, cosmetice, bauturi alcoolice ori insecticide. Mergi imediat cu copilul la cel mai apropiat spital sau suna la 112. Niciun caz de otravire accidentala nu trebuie sa fie tratat la domiciliu, apeland la diferite leacuri babesti. Daca micutul a intrat in contact cu substante otravitoare trebuie sa ii indepartezi hainele contaminate cu substanta respectiva, apoi sa ii faci dus.

La spital este bine sa mergi si cu recipientul din care a inghitit cel mic ( este important sa fie identificata substanta si cat a consumat din ea), astfel incat sa stie ce tratament sa-i administreze copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primul ajutor copii Accidente copii Lovituri copii Lovitura la cap Reactii alergice copii Arsurile la copii

Articole recomandate

Citeste si despre