Reguli pe care mamicile ar trebui sa le urmeze pentru a asigura igiena bebelusului

/ / Modificat: 2022-08-31
Reguli pe care mamicile ar trebui sa le urmeze pentru a asigura igiena bebelusului

O buna igiena este cheia sanatatii, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Bebelusii, in special pana la varsta de doi ani, sunt foarte vulnerabili la infectii si susceptibili de a lua boli din mediul inconjurator. In calitate de parinte, ar trebui sa ii asiguri copilului tau un mediu curat, lipsit de boli, pe cat posibil.

Daca nu ai prea multa experienta in cresterea si ingrijirea bebelusului, atunci aceste sfaturi ar putea sa te ajute.

Ocupa-te de igiena personala

In calitate de mama, vei fi in preajma bebelusului cel mai mult timp, de aceea iti revine responsabilitatea de a te mentine curata tot timpul. Bebelusul tau va fi in contact permanent cu mana ta, prin urmare, este important sa iti pastrezi mainile curate mereu, fara exceptie.

De fiecare data cand tii copilul in brate, asigura-te ca te-ai spalat bine pe maini. Cand urmeaza sa-l hranesti sau cand tocmai i-ai schimbat scutecele, spala-te pe maini inainte de a-l atinge din nou. Astfel te asiguri ca il vei tine departe de bacterii.

Curata corespunzator echipamentele de hranire

Bebelusii au un sistem imunitar imatur, asa ca nu sunt suficient de puternici pentru a lupta impotriva unor infectii. De aceea, este esential sa speli si sa sterilizezi corespunzator echipamentele de hranire. Iti recomandam sa cureti si sa sterilizezi fiecare biberon, tetina si capac dupa fiecare hranire. Este important sa continui sa sterilizezi totul pana cand bebelusul implineste un an.

Separa toate partile biberonului si scoate tetina din capac. Foloseste apa calda si detergent de vase. Curata toate zonele biberonului cu o perie, inclusiv filetul pe care se insurubeaza capacul. Indeparteaza laptele care ramane in tetina cu o perie speciala. Ai grija sa clatesti bine biberoanele si echipamentul. Cumpara o noua perie pentru biberon odata ce periile sunt uzate. Acestea trebuie sa fie suficient de tari pentru a indeparta toate reziduurile din interiorul biberonului.

Chiar daca biberoanele si tetinele par curate, acestea ar putea transmite germeni bebelusului tau, asa ca este esential sa sterilizezi corespunzator echipamentul de hranire. Exista optiuni rapide si eficiente, precum utilizarea unui sterilizator biberoane.

Daca alaptezi si trebuie sa sterilizezi un biberon doar ocazional, metoda fierberii poate fi o optiune. Insa, daca bebelusul este hranit des cu biberonul, atunci un sterilizator ar putea fi cea mai buna optiune.

Sterilizatoarele sunt practice pentru ca functioneaza rapid si sunt foarte eficiente. Acestea incalzesc apa pana la punctul de fierbere, iar aburul ucide bacteriile. Unele sterilizatoare sunt concepute pentru a functiona in cuptorul cu microunde.

De asemenea, asigura-te ca te speli si te usuci pe maini inainte de a manipula biberoanele si tetinele sterilizate. Este usor sa contaminezi echipamentul doar atingandu-l cu mainile murdare.

Imbaiaza bebelusul cu regularitate

Pentru o igiena corespunzatoare, fa baie copilului in mod regulat. Acest lucru ajuta la mentinerea igienei lui corporale. Fii atenta la anumite zone, cum ar fi fata, nasul, urechile, mainile si in jurul zonei scutecului. 

Daca este nou-nascut, utilizeaza un burete moale atunci cand ii faci baie. Dupa baie, foloseste ulei de nuca de cocos organic, talc si lotiuni fara chimicale pentru ingrijire si masaj. Pastreaza-i scutecele curate si foloseste cearsafuri moi si uscate, din fibre naturale, pentru a impiedica aparitia de iritatii pe pielea bebelusului.

Schimba scutecele des

Scutecele, daca nu sunt schimbate la momentul potrivit, pot reprezenta cea mai mare sursa de bacterii pentru bebelusi. Atunci cand scutecele nu sunt schimbate la timp, pe pielea copilului pot aparea eruptii cutanate si infectii. 

De aceea, asigura-te ca schimbi scutecele la intervale de timp adecvate si cureti bine zona. Foloseste servetele fara parfum, cu un continut ridicat de apa, care sunt certificate pentru a pastra zona curata, de fiecare data cand schimbi scutecul.

Pastreaza casa curata

Curatenia casei este importanta pentru sanatatea bebelusului tau. Cu toate acestea, ea devine cu atat mai necesara daca bebelusul a inceput sa se tarasca. Asigura-te ca podeaua casei este curata, astfel incat copilul sa aiba cele mai putine sanse de a intra in contact cu germeni si microbi daunatori. 

Pastreaza fiecare zona pe care o frecventeaza copilul cat mai curata, inclusiv jucariile sale. 

Utilizarea pungilor ecologice de unica folosinta pentru scutece este o alta modalitate de a pastra casa si imprejurimile curate si de a avea grija de mediul inconjurator.

Asadar, respectand aceste reguli de igiena te asiguri ca iti protejezi cat mai bine copilul. Ingrijirea bebelusilor nu este o stiinta complicata, ci mai degraba o rutina de curatenie si igiena ce poate asigura un mediu sanatos pentru copiii tai. 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre