Ajuta copilul sa foloseasca toaleta publica!

/ / Modificat: 2012-10-25
Ajuta copilul sa foloseasca toaleta publica!

Folosirea toaletei publice este o abilitate esentiala, pe care copiii trebuie sa o invete de mici, dar care da mari batai de cap parintilor. Acestia nici nu apuca sa ii invete bine sa foloseasca toaleta din casa, ca se si vad pusi in situatia de a le explica cum sa utilizeze corect o baie publica, care are cu totul alte reguli decat cele deja prezentate pana atunci copiilor. In incercarea de a le explica ca trebuie sa intre in toalete in functie de sex si ca nu au voie sa se aseze cu funduletul pe colac, s-ar putea sa ii confuzezi si copiii sa nu mai inteleaga nimic! Cum procedezi?

Invata-l sa recunoasca toaletele publice, in functie de sex!

Pe masura ce copilul creste si iesi cu el in public, vor exista frecvent situatii in care va avea nevoie sa mearga la toaleta.

Este o ocazie buna de a-i face cunostinta cu toaletele publice si de a-l invata sa le recunoasca semnul. De asemenea, arata-i care sunt semnele universale pentru baile de fete si cele de baietei, astfel incat in timp sa retina unde trebuie sa intre.

De la varsta prescolara in sus, poti sa incepi sa il familiarizezi cu astfel de informatii, deoarece este capabil sa le retina, daca i le repeti constant.

Invata-l regulile speciale de igiena pe care le presupun toaletele publice!

Un lucru este cert! Copilul nu poate folosi toaleta publica la fel cum face cu cea de acasa. Explica-i ca in astfel de bai sunt mult mai multi germeni si microbi decat acasa si ca este indicat sa stea cat mai departe de ei.

Repeta-i constant si insista pe faptul ca nu are voie sa se aseze cu funduletul direct pe colacul pe care il folosesc tot soiul de oameni necunoscuti. Spune-i ca daca are nevoie sa stea jos, sa imbrace intotdeauna colacul in hartie igienica inainte sau in folia speciala de unica folosinta care exista in majoritatea acestor locatii si abia apoi sa se aseze. Este important sa fii perseverenta cu aceasta regula, pentru a evita ca micutul sa se imbolnaveasca de tot soiul de infectii foarte periculoase.

Apoi, aminteste-i cat este de important sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei si sa nu deschida usa direct cu manuta, ci sa foloseasca un servetel, pe care sa-l arunce apoi intr-un cos din exteriorul baii publice. Pe clanta bailor publice sunt o multime de microbi, care l-ar putea imbolnavi.

Mergi cu el la toaleta pentru a-i arata cum trebuie sa procedeze!

Din teorie, copilul nu o sa inteleaga exact cum si ce trebuie sa faca intr-o toaleta publica. Este important sa mergi cu el de mai multe ori, inainte ca acesta sa mearga singur intr-o astfel de baie.

Initial, ajuta-l tu sa urmeze toti pasii, apoi, pe masura ce trece timpul, fii doar martora, lasandu-l sa se descurce singur. Corecteaza-l si ajuta-l doar unde greseste sau uita si lauda-l de fiecare data cand respecta ceea ce l-ai invatat.

Tu ai inceput sa inveti copilul sa foloseasca toaleta publica? Pe la ce varsta crezi ca este indicat sa o faci? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Folosire toaleta copii Reguli igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre