Top obiceiuri urate la copii, explicatii si solutii

/ / Modificat: 2011-06-14
Top obiceiuri urate la copii, explicatii si solutii

art_copil-parinteCopiii mici sunt predispusi la a avea obiceiuri destul de urate: isi baga degetul in nas, mananca de pe jos sau uita sa se stearga la fundulet dupa ce folosesc toaleta. Aceastea sunt comune la varsta prescolara, dar nu sunt imposibil de corectat! Iata cateva strategii de succes!

Se scobeste in nas

Nu este placut sa vezi cum micutul tau "sapa" in nasuc cu degetelele si scoate mucus pe care mai apoi il baga in gura si il papa. Poate ca inghititul lui nu ii va face rau prichindelului, insa scobitul in nas cu siguranta. Daca acest gest este realizat foarte des atunci membranele nazale (care se gasesc in narile copilului) se subtiaza si se lezeaza.

In acest caz ele devin o sursa sigura de infectie. Cea mai buna masura pe care o poti lua este sa ii distragi atentia. Nu rezolvi nimic daca il certi sau il pedepsesti. De cate ori il vezi ca se pregateste sa bage degetelul in nas da-i repede o jucarie sau o ocupatie pentru a-si tine manutele ocupate.

Nu se sterge la fundulet dupa folosirea toaletei

La un moment dat va veni timpul sa lasi copilul sa se ocupe singur de igiena intima dupa folosirea toaletei. Si vei constata ca uneori nu se va sterge cum trebuie la fundulet si se va murdari pe maini si pe picioare de caca. Nu numai ca se mazgaleste pe tot corpul, dar exista si riscul infectiilor urinare la fetite.

Cel mai bine este sa il mai asisti in acest proces pana cand observi ca intelege si reuseste sa faca toata treaba singurel. Chiar si atunci cand pare ca a invatat este bine sa il mai verifici o perioada. Chiar si la 5-6 ani copilul mai poate avea astfel de scapari, asa ca nu te speria.

art_tusea_copii_Stranuta sau tuseste fara sa puna mana la gura

I-ai explicat de foarte multe ori ca atunci cand tuseste sau stranuta trebuie sa isi acopere gurita, dar parca ai vorbit cu peretii. Din pacate, acestora le ia mai mult pana cand adauga in comportamentul lor astfel de reguli. De aceea trebuie sa ii explici de mai multe ori de ce trebuie sa faca asta si sa ii si reamintesti sa puna mana la gurita de fiecare data cand uita.

Este important sa fii un model pentru el. Trebuie sa ai grija sa aplici aceste reguli si in cazul tau. Micutul tau va observa comportamentul si te va imita!


art_igiena_mainilor_copil_raceala_gripa_protectieUita mereu sa se spele pe maini dupa ce merge la baie

Spalatul pe manute il salveaza de la numeroase boli si afectiuni cauzate de infectia cu virusuri si bacterii. Nerespectarea regulilor de igiena poate determina aparitia hepatitei de tip A, o boala care afecteaza ficatul. Urmareste-l cu atentie de fiecare data cand foloseste baia si daca vezi ca uita sa foloseasca chiuveta, intoarce-l din drum. Indruma-l mereu sa faca asta, dar pe un ton bland. Spune-i mereu cat de important este sa spele pe manute inainte de masa sau cand foloseste baita.

copil_ros_unghiiIsi roade unghiile

Pe langa faptul ca este un obicei tare urat si inestetic, este si periculos. Micutul isi roade cuticulele, acestea incep sa sangereze si se infecteaza. Sub unghiutele copiilor intra pamant, nisip si alte tipuri de murdarie care pot fi inghitite in urma acestui obicei.

Astfel se expune riscului infectiei cu paraziti, virusuri si bacterii extrem de nocive. La fel ca in cazul scobitului in nas sau suptului degetelului este bine sa ii distragi de fiecare data atentia. Nu uita sa ii si spui ce pericole il pasc daca nu inceteaza.

Mananca de pe jos

Bagarea in gurita a alimentelor de pe jos presupune foarte multe riscuri la care se expune copilul: infectii cu paraziti, salmonella sau alte microorganisme vii care pot da nastere unor boli grave. Este important sa te impui de fiecare data si sa ii spui NU cand face asta!

Explica-i de ce nu are voie sa faca asta si ce se intampla in acest caz. Foloseste-te de situatii in care a fost bolnav si adu-i aminte cum s-a simtit. Trebuie sa ii impui cu multa rabdare si perseverenta aceasta regula! Este un obicei periculos care trebuie taiat din radacina!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat manute copii Scobit nas copii Igiena intima baietei Reguli igiena copii Invatat spalat maini copii Rosul unghiilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre