Mirosul bebelusilor creeaza dependenta. Stiinta explica de ce se intampla acest lucru

/ / Modificat: 2022-08-30
Mirosul bebelusilor creeaza dependenta. Stiinta explica de ce se intampla acest lucru

Pentru majoritatea oamenilor, in special pentru parinti, mirosul unui bebelus este unul dintre cele mai placute mirosuri pe care le-au simtit vreodata. Ne place sa-i tinem in brate, sa-i privim, sa-i imbratisam si sa-i sarutam, dar daca exista un lucru care ne innebuneste cu adevarat la bebelusi si de care devenim usor dependenti, iar acela este mirosul lor.

Te-ai intrebat vreodata de ce miros bebelusii atat de bine? De ce suntem atat de atrasi de mirosul lor?

Numerosi oameni de stiinta au aprofundat motivele din spatele acestui miros imbatator. De la ce il cauzeaza si pana la efectele pe care le are asupra parintilor da in special asupra mamelor, iar concluziile studiilor sunt dintre cele mai interesante.

Mirosul bebelusilor este imbatator

Iti amintesti de mirosul copilului tau, asa, fara pudra, colonie sau lotiuni? Nimic nu se compara cu mirosul natural al pielii bebelusului, o senzatie care este imposibil de descris.

Unele mame il compara cu mirosul de vanilie, de biscuiti, de paine proaspat coapta... si chiar cu mirosul de lapte. Ce pacat ca nu poate fi pastrat intr-o sticla!

Dar in spatele acestui miros care ne da o senzatie de euforie, exista diverse teorii stiintifice care incearca sa explice originea si functia sa. Este posibil ca mirosul bebelusilor sa fi contribuit la modelarea istoriei noastre evolutive.

De ce miros bebelusii atat de bine?

Este un miros inconfundabil, o amprenta care se imprima chimic in creier. De fapt, un studiu publicat in urma cu cateva zeci de ani a aratat ca 90% dintre mame sunt capabile sa isi identifice propriul copil dupa mirosul acestuia in cadrul unui grup de bebelusi.

Potrivit SciShow, exista un motiv natural pentru care bebelusii miros atat de bine. Acest miros special, care persista timp de aproximativ sase saptamani dupa nasterea bebelusului, se poate datora lichidului amniotic ramas, precum si vernix caseosa, care este substanta alba care acopera pielea bebelusului la nastere.

Mirosul bebelusului nostru este intotdeauna placut si exista un raspuns fiziologic la motivul pentru care bebelusii miros atat de bine. Nu au glande sudoripare active, deoarece mecanismul lor de transpiratie nu este inca dezvoltat.

Mirosul copilului, un medicament natural

Exista, de asemenea, o explicatie privind motivul pentru care suntem atat de incantati de mirosul copilului nostru. Pentru ca activeaza endorfinele din creierul mamei. Endorfinele sunt opiacee naturale secretate de creier la nivelul glandei pituitare. Atunci cand se confrunta cu experiente placute, aceasta mica glanda este stimulata sa produca endorfine, cunoscute si sub numele de hormonul fericirii.

Nu este surprinzator faptul ca devenim dependenti de acel miros special de bebelus, deoarece endorfinele actioneaza in organism ca un drog natural.

Un studiu din 2013 publicat in revista medicala Frontiers arata ca acest miros afecteaza anumite regiuni ale creierului femeilor, dar in special al celor care au devenit mamici. Cercetatorii au masurat reactiile creierului femeilor atunci cand au intrat in contact cu mirosul pijamalelor nou-nascutilor.

Acestia au observat ca mirosul unui bebelus declanseaza, in cazul mamelor, aceleasi mecanisme care se activeaza atunci cand un dependent ia droguri intra in contact cu acestea, sau cand o persoana foarte infometata mananca.

Acesta are rolul de a stabili o relatie chimica cu mama sa, ca un fel de apelant care genereaza o nevoie biologica in creierul mamei de a oferi protectie si hrana pentru puii sai. Pana in prezent, cercetarile s-au axat pe mame, asa ca nu este clar daca tatii reactioneaza in acelasi mod, dar se presupune ca ar da rezultate similare.

Johannes Frasnelli, cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Cercetare de la Universitatea din Montreal si conducatorul studiului, sustine ca mirosul nou-nascutilor joaca, fara indoiala, un rol in dezvoltarea raspunsurilor motivationale si emotionale intre mama si copil si actioneaza ca un mecanism de supravietuire.

Articole recomandate

Citeste si despre