Patru lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre suzetele ortodontice

/ / Modificat: 2024-03-05
Patru lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre suzetele ortodontice

Suzetele starnesc emotii puternice, in randul parintilor si al specialistilor. Adesea considerate un veritabil simbol al bebelusiei, ele au fost mult timp „demonizate” pe nedrept. La fel ca in cazul oricaror altor accesorii destinate copiilor, suzetele pot fi benefice sau pot determina probleme, in functie de particularitatile lor si de modul in care sunt utilizate. 

1. Suzetele ortodontice sunt mai sanatoase decat suzetele conventionale 

Descrierea unei suzete ca fiind un produs ortodontic nu este o simpla strategie de marketing, asa cum ar putea pretinde multi parinti. Biofunctionalitatea reprezinta principalul atribut al unei suzete ortodontice, ceea ce inseamna ca ele sunt concepute pentru a sprijini dezvoltarea naturala a bebelusilor si copiilor, in loc sa o impiedice.

Principala problema a suzetei conventionale este ca, folosita pe perioade medii sau indelungate de timp, determina dezvoltarea incorecta a maxilarelor. Un copil ale carui maxilare sunt dezvoltate incorect nu doar ca va fi nevoit sa poarte, mai tarziu, aparat ortodontic, dar este predispus sa respire pe gura, ceea ce determina o oxigenare insuficienta a creierului, probleme de somn si dificultati de concentrare si dezvoltare cognitiva. 

Pe de alta parte, suzeta ortodontica este conceputa in asa fel incat sa contribuie la alinarea bebelusului, fara riscul de deplasare a danturii sau de deformare a maxilarului. O suzeta ortodontica asigura respiratia optima pe nas, sustine dezvoltarea vorbirii corecte si dezvoltarea naturala a dintilor, gingiilor, palatului si maxilarelor bebelusului. 

2. Alegerea corecta a dimensiunii suzetei ortodontice este esentiala 

Multe dintre standardele producatorilor de suzete coreleaza dimensiunile acestora cu varsta copilului, dar realitatea este ca mamelonul matern nu isi schimba marimea, pe masura ce copilul creste; de ce ar fi nevoie de aceasta schimbare, in cazul suzetelor?

Multe studii arata ca bebelusii pot folosi, indiferent de varsta, suzetele ortodontice concepute pentru nou-nascuti, fara a intampina vreun efect negativ. Daca dimensiunea 0 este potrivita pentru bebelusi de orice varste, dimensiunile 1 si 2 pot fi considerate suzete corective, care contribuie la corectarea malocluziilor existente, contribuind la dezvoltarea corecta a maxilarului. 

3. Suzeta ortodontica este infinit mai buna decat suptul degetului 

Bebelusii si copiii mici isi sug degetul de mii de ani, cu mult inainte de a se fi inventat suzetele clasice sau suzetele ortodontice. Prin urmare, este cu adevarat mai buna suzeta decat degetul?

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica este de parere ca da, primul si cel mai evident argument fiind acela ca suzeta poate fi oricand aruncata, in timp ce degetul este mereu la indemana.

Studiile sustin ca suptul suzetei sau al degetului pentru mai mult de 2-4 ani poate determina modificari ale ocluziei si ale dispunerii dintilor. In aceste conditii, este cu atat mai important ca parintele sa ofere suzeta pentru a preveni suptul degetului si sa sprijine copilul, mai tarziu, pentru a renunta la suzeta si a o inlocui cu un alt obiect de atasament. 

4. Suzeta reduce riscul de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului 

Mai multe studii au demonstrat ca utilizarea suzetei la somn se asociaza cu o scadere a riscului de aparitie a mortii subite a sugarului, la copiii mai mici de un an. In acest scop, suzeta ar trebui oferita la culcare, atat la somnurile de peste zi, cat si la cel de noapte. Conform studiilor, utilizarea suzetei pana la varsta de un an are beneficii care depasesc cu mult riscurile, iar folosirea suzetei ortodontice reprezinta solutia care ii face si pe parinti, si pe ortodonti sa se simta impacati cu decizia luata. 

 

Suzetele ortodontice reprezinta un accesoriu important in cresterea copiilor, in primii ani de viata. Folosite cu intelepciune, ele aduc o serie de beneficii importante. Recomandarea specialistilor este ca introducerea suzetei sa fie realizata dupa ce nou-nascutul a implinit 3 saptamani, varsta la care se considera ca productia de lapte matern este complet instalata, iar suzeta nu mai poate interfera cu aceasta. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi Bebe acasa Ingrijire bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre