Generatii intregi de parinti au schimbat gresit scutecele. Noua metoda protejeaza coloana bebelusilor

/ / Modificat: 2023-12-24
Generatii intregi de parinti au schimbat gresit scutecele. Noua metoda protejeaza coloana bebelusilor

Schimbatul scutecului este, probabil, primul lucru pe care invata sa il faca parintii, dupa venirea pe lume a nou-nascutului. De obicei, mamele si tatii folosesc fie o masuta de infasat, fie schimba scutecul copilului direct pe pat. Multi parinti fac o miscare gresita atunci cand desfac scutecul de unica folosinta pentru a pune altul nou, fara sa isi dea seama.

O asistenta specializata in ingrijirea nou-nascutilor a facut un filmulet, pe care l-a postat pe retelele de socializare si in care explica de ce multi parinti gresesc atunci cand schimba scutecul bebelusului. Majoritatea adultilor ridica piciorusele nou-nascutului pentru a pune un scutec nou, iar acest gest pune multa presiune asupra coloanei vertebrale a copilului. Asistenta explica faptul ca, atunci cand se nasc, coloana bebelusilor este sub forma literei C. Datorita pozitiei pe care o au in burtica, nou-nascutii stau usor cocosati si dupa ce vin pe lume.

Atunci cand le ridicam piciorusele pentru a-i schimba, se pune presiune asupra zonei lombare, explica asistenta. Ce putem face pentru a nu mai crea acea presiune? In loc sa le ridicam picioarele si funduletul, ii putem intoarce pe o parte si pe cealalta, astfel incat sa le aranjam cat mai bine scutecul.

Explicatiile expertei in ingrijirea bebelusilor au fost urmarite cu sufletul la gura de sute de mii de parinti. Multi dintre acestia au reactionat in comentarii si au spus ca nu s-au gandit niciodata ca este gresit felul in care ii schimba pe bebelusi. Chiar daca nu le face foarte mult rau acest gest, multi parinti s-au bucurat sa afle informatiile.

La polul opus, au existat si voci care au spus ca ridicarea picioarelor nou-nascutilor timp de cateva secunde, cat este nevoie pentru a pune un scutec nou, nu le afecteaza atat de mult coloana, incat sa se considere a fi ceva gresit. Sunt alte gesturi care pot pune presiune asupra spatelui nou-nascutilor, cum ar fi purtatul in brate neadecvat, sistemele de purtare care nu respecta pozitia ergonomica sau fortarea celor mici sa stea in fund mult prea devreme, cand muschii spatelui inca nu sunt complet dezvoltati si coloana nu are sustinere pentru pozitia in sezut.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbare scutece bebelusi Ingrijire bebelus Ingrijire bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre