Iritatia de scutec. Cum o eviti si ce sa faci daca apare

/ / Modificat: 2024-01-09
Iritatia de scutec. Cum o eviti si ce sa faci daca apare

Iritatia de scutec este o afectiune comuna care poate face ca pielea bebelusului sa fie inflamata, rosie, solzoasa si sensibila. Cele mai multe cazuri dispar prin schimbarea simpla si regulata a scutecelor. Pielea din zona scutecului necesita o protectie si o igiena adecvata, avand in vedere incapacitatea sugarului de a controla nevoia de a urina si de a defeca. Eruptia cutanata a scutecului sau eritemul fesier este o dermatita de contact iritanta care este foarte frecventa intre 9 si 12 luni si intre 12 si 24 de luni.

Caracteristicile iritatiei de scutec

Se caracterizeaza prin pete rosii, solzoase, in zonele umede ale scutecului, fara a afecta pliurile inghinale. Cele mai afectate zone sunt, de obicei, fesele, perineul, organele genitale, interiorul coapselor si talia. Aceasta zona reprezinta o provocare suplimentara pentru parinti din cauza numeroaselor pliuri care se gasesc in aceasta zona si a dificultatii de a curata si controla acest micro-mediu.

Care sunt cauzele eruptiei cutanate la scutec?

Eruptia este cauzata de mai multi factori:

  • Umezeala prelungita a pielii, deoarece provoaca leziuni prin frecare, perturba functia de protectie a pielii si duce la o reactie crescuta a substantelor iritante.
  • Contactul cu fecale si urina. Acest lucru duce la cresterea pH-ului pielii si la infectii fungice si bacteriene asociate.
  • Alergii. Bebelusii cu piele sensibila pot dezvolta, de asemenea, eruptii cutanate. Unele tipuri de detergent, sapunuri, scutece (sau coloranti pentru scutece) sau servetele pentru bebelusi pot afecta pielea sensibila si pot provoca eruptii cutanate.

Cum se vindeca iritatia de scutec?

Unii experti sugereaza sa lasi bebelusul fara scutec cateva ore pe zi pentru a da pielii iritate sansa de a se usca si de a "respira". Acest lucru este mai usor daca asezi copilul intr-un patut cu cearceafuri impermeabile sau pe un prosop mare pe podea.

Tratamentul la domiciliu

In cele mai multe cazuri, poate fi tratata acasa, trebuie doar sa urmezi acesti pasi pentru tratament:

Aerisire: zona scutecului trebuie sa fie tinuta cat mai mult descoperita pentru a permite pielii sa ramana uscata.  

Bariera protectoare: exista produse dermatologice care sunt folosite ca o bariera protectoare, cum ar fi unguentele si petrolatumul. Daca este necesar, aplica un strat de crema la fiecare schimbare de scutec. Pudra pentru bebelusi nu ajuta; dimpotriva, bebelusul poate sa o absoarba.  

Curatare adecvata: este necesara curatarea cu apa si ulei mineral, dar evitati intotdeauna frecarea. Servetelele umede sunt un instrument bun pentru a ajuta la curatare fara a provoca prea multa frictiune.

Scutece schimbate des: scutecele trebuie schimbate ori de cate ori este necesar.

Educatie: este important sa urmati toate recomandarile pe care le da dermatologul pentru cea mai buna ingrijire a bebelusului tau.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iritatie scutec bebelusi Scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre