Cand introducem coacazele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-02-21
Cand introducem coacazele in alimentatia copilului

Coacazele, indiferent ca sunt negre, albe sau rosii, isi fac loc in meniul diversificat al copilului incepand cu varsta de 1 an. Aceste fructe reprezinta una dintre cele mai pretioase surse de vitamina C sau antioxidanti pentru organism, iar parintii ar trebui sa le ia mai mult in considerare in conceperea meniului copilului lor.

Ce vitamine si minerale contin?

Pe langa concentratia crescuta de vitamina C, acrisoarele coacaze reprezinta o sursa bogata de nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului:

Vitamine

Vitamina A
Vitaminele B1, B2, B6
Vitamina E

Minerale

Fosfor
Calciu
Magneziu
Zinc
Potasiu
Fier

Ce beneficii au pentru sanatatea copilului?

Coacazele sunt, la fel ca si celelalte fructe de padure, alimente cu rol pretios in buna functionare a organismului copilului, printre principalele beneficii ale acestora numarandu-se:

intarirea imunitatii si protejarea de infectii;
• imbunatatirea vederii si prevenirea afectiunilor olfactive;
• dezvoltarea oaselor, tesuturilor si ligamentelor;
• energizarea organismului;
• tratarea artritei si a reumatismului;
• calmarea durerilor;
• tratarea diareei;
• reglarea hipertensiunii arteriale;
• tratarea afectiunilor pielii: dermatite, eczeme etc.

Cum alegi coacazele?

Coacazele sunt considerate fructe de vara, intrucat se culeg in luna iulie. Cel mai repede se coace soiul negru, cel rosu si alb fiind urmate undeva la vreo doua saptamani distanta de acesta. Fructele se pot cumpara si in alte perioade ale anului, insa sub forma congelata. Coacazele negre sunt cele mai populare si consumate soiuri. Acestea nu se culeg dupa criterii foarte complicate. Sunt coapte atunci cand sunt foarte inchise la culoare.

La ce mese ale copilului se introduc?

Coacazele se introduc in mesele de dimineata ale copilului, care se iau in jurul orelor 10:00-11:00. Trebuie oferite inainte cu 30 de minute de mesele de lapte sau la distanta de 2 ore dupa acestea, pentru a se evita efectele indigeste. Pe masura ce copilul creste, coacazele isi vor face loc si in prepararea gustarilor dintre mese sau a deserturilor servite peste zi.

Cum le pregatesti si servesti?

Coacazele se introduc in sucurile si piureurile de fructe pe care i le oferi de obicei copilului. Nu este recomandat sa i le oferi in stare naturala, sub forma de gustari, pana pe la varsta de 4-5 ani, intrucat cresc riscul de inec prin alimente. In timp, coacazele vor fi introduse in budinci, deserturi, placinte si alte preparate pe care le introduci in meniul lui.

Cu ce alte alimente le poti asocia?

Coacazele se combina cel mai bine cu alte tipuri de fructe, in special cu cele de padure, bananele, piersicile, caisele sau avocado. Insa pot fi asociate si cu legume, in sucurile, smoothie-urile si piureurile pe care i le servesti celui mic, in functie de preferintele acestuia.

Tu ai dat vreodata copilului tau coacaze? La ce varsta i le-ai servit prima oara si sub ce forma? Au existat probleme de alergii sau semne de intoleranta? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre