O plimbare cu familia in oras poate fi un risc major pentru sanatate: 10 la suta dintre cancerele depistate in Europa sunt asociate cu poluarea

/ / Modificat: 2023-04-07
O plimbare cu familia in oras poate fi un risc major pentru sanatate: 10 la suta dintre cancerele depistate in Europa sunt asociate cu poluarea

Cu venirea primaverii, multi oameni sunt dornici sa petreaca mai mult timp in aer liber. Cu toate acestea, Agentia Europeana de Mediu a studiat legaturile dintre cancer si mediul inconjurator, analizand cele mai recente dovezi stiintifice privind poluarea aerului, radonul, radiatiile ultraviolete, fumatul pasiv si substantele chimice. Raportul estimeaza ca riscurile legate de mediul inconjurator si profesional stau la baza a aproximativ 10 % din cazurile de cancer din Europa.

Poluarea atmosferica, desi a scazut, se mentine mai ridicata in Romania decat in UE, fiind responsabila de 7% din totalul deceselor in 2019. Cancerele asociate poluarii aerului au insumat 179,5 ani de viata ajustati pentru dizabilitate la 100.000 de locuitori in 2019 (n.r. pierderea de vieti prin decese premature si anii traiti cu incapacitate date de prezenta bolii), se arata in cel mai recent raport al OCDE ”Profilului de tara privind cancerul 2023”.

Informatiile vin sa completeze raportul publicat in 2022 al Agentiei Europene de Mediu, in care se arata ca aproximativ 10% dintre cancerele depistate in Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme, iar majoritatea acestor cazuri pot fi evitate.

Poluantii din aer pot afecta pielea prin oxidare si inflamatie, ceea ce poate duce la leziuni celulare si aparitia cancerului de piele. De asemenea, anumite substante chimice toxice, cum ar fi hidrocarburi aromatice policiclice (HAP-uri) si benzenul, care sunt produse de arderea combustibililor fosili si alte procese industriale, pot fi absorbite de piele si pot provoca mutatii celulare ce duc la dezvoltarea cancerului.

Mai mult, potrivit aceleasi surse, razele ultraviolete naturale pot fi responsabile pentru pana la 4 % din totalul cazurilor de cancer din Europa. In special, incidenta melanomului, o forma grava de cancer de piele, a crescut in Europa in ultimele decenii.

”Radiatiile UV pot arde pielea, ceea ce duce la inflamatie, roseata si durere. Acest efect poate fi imediat sau poate aparea la cateva ore dupa expunerea la soare. Totodata, radiatiile UV pot afecta elastina si colagenul din piele, care sunt responsabile pentru fermitatea si elasticitatea acesteia. Aceasta poate duce la aparitia ridurilor si a altor semne ale imbatranirii pielii. Tot acestea pot activa celulele producatoare de pigment din piele, ceea ce poate duce la aparitia petelor de pigmentare. Nu in cele din urma, razele UV pot dauna ADN-ul celulelor pielii, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului de piele”, a explicat Dr. Irina Nasturica, medic specialist in dermatovenerologie in cadrul Dr. Leventer Centre.

Astfel, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele si alte afectiuni cauzate de expunerea la radiatii UV, medicul recomanda masuri de fotoprotectie. ”Oricat ar fi de tentanta o iesire in aer liber cu familia, e important sa evitam zonele aglomerate. Atunci cand nu este posibil acest lucru, este important sa se reduca expunerea la poluanti si sa se ia masuri de protectie a pielii. Ne referim aici la evitarea expunerii la soare intre orele 10.00 si 16.00 si aplicarea protectiei solare cu cel putin 15-30 de minute inainte de expunere. Tinuta ar trebui sa includa palarii, ochelari de soare cu protectie UVB si UVA, haine vaporoase, din materiale naturale, care acopera cat mai multa piele”, a completat Dr. Irina Nasturica. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Poluare Plimbare Medic Dermatolog

Articole recomandate

Citeste si despre