Fluor


Fluorul este un element bine cunoscut, el fiind incorporat in substante pe care le utilizam tot timpul, cum ar fi apa si pasta de dinti. Fluorul este o substanta simpla care intra in compozitia tesuturilor dure ale organismului (cartilaje, oase, dinti) si a fluorurii de sodiu. In ciuda omniprezentei sale, el nu joaca un rol vital in functionarea organismului.

Doza zilnica recomandata: 1,5–4 mg.

La copii, nevoia de fluor creste cu varsta: de la 0 la 6 luni: 0,1–0,5 mg; de la 6 la 11 luni: 0,2–1 mg; de la 1 la 3 ani: 0,5–1,5 mg; de la 4 la 6 ani: 1–2,5 mg; de la 7 la 18 ani: 1,5–2,5 mg. La adult, necesarul este de 1,5–4 mg.


Surse

Pestii de apa sarata (somon si macrou) conservati cu oase, ceaiul si apa fluorurata sunt principalele surse de fluor.

Roluri si caracteristici

— protejeaza smaltul dintilor impotriva acizilor;

— ajuta la intarirea tesutului osos.

Tulburari - deficit sau exces  

Tulburari atribuite consumului excesiv de fluor

Dintii patati si ingalbeniti, precum si durerile osoase pot rezulta dintr-un surplus de fluor. Persoanele care sufera de insuficienta renala prezinta risc de intoxicatie.

Note utile

— Cercetarile recente au semnalat reducerea substantiala a riscului de fracturi la femei dupa menopauza, care au ingerat un amestec de calciu si fluor timp inde lungat.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul