Idei de activitati pentru dezvoltarea abilitatilor fizice si creative ale bebelusului

/ / Modificat: 2021-11-15
Idei de activitati pentru dezvoltarea abilitatilor fizice si creative ale bebelusului

Copilul tau a trecut rapid de la etapa de nou-nascut la cea de bebelus curios, intinzand mainile si incercand sa exploreze tot ceea ce este in jurul lui. Aceasta curiozitate este esentiala pentru dezvoltarea abilitatilor sale motorii si cognitive si trebuie sustinuta cu o serie de activitati care sa-l stimuleze.

Vei observa ca micutul tau va face salturi mentale incredibile, iar joaca este una dintre cele mai usoare si frumoase modalitati prin care il poti ajuta sa descopere lumea. Fie ca vei alege jucarii copii 1 an de stivuire, cuburi de construit sau de coordonare, noi am pregatit o lista cu jocuri distractive care-i vor da sansa copilului tau sa exploreze in siguranta.

Activitati senzoriale

Acestea sunt apreciate de cei mici, fiind si unele dintre jocurile care ii captiveaza profund si ii stimuleaza. Acestea ar trebui introduse in programul bebelusului inca de la varsta de cinci - sase luni, fiind o oportunitate excelenta prin care isi pot dezvolta abilitati fizice, creative, lingvistice, cognitive, sociale si emotionale.

Poti crea pungi senzoriale, pe care sa le umpli cu putina apa si in care sa adaugi diferite obiecte cu forme distincte. Cele mai bune variante sunt pungile cu clapeta adeziva sau cu ziplock, astfel incat sa nu se scurga lichidul, iar cel mic sa scoata lucrurile pe care le-ai asezat inauntru. In plus, daca vrei sa faci jocul mai interesant, poti folosi sucul de la o sfecla sau morcov pentru a colora apa.

Tot la acest capitol, poti realiza o carte din fetru. Vei avea nevoie de material, foarfeca, un liniar, creion sau creta, un pistol de lipit, scai sau arici, panglici decorative, ciucurei si un marker simplu. Pe internet vei gasi o multime de tipare pe care le poti implementa, de la variante care contin forme pana la animale sau mijloace de transport.

O varianta foarte simpla si eficienta este sa construiesti sticle senzoriale, pe care sa le umpli fie cu boabe de porumb, orez sau pietre. Pentru mai multa siguranta, lipeste capacul cu banda adeziva. In plus, poti completa paleta activitatilor cu modelarea de aluat/ plastilina si poti introduce pictura cu mainile si degetele. Va fi extrem de distractiv si il vei ajuta pe cel mic sa-si dezvolte atat abilitatile motorii, cat si creativitatea.

Activitati motorii

Activitatile motorii ii incurajeaza pe copii sa se miste mai mult si sa-si imbunatateasca tonusul muscular. Acestea au capacitatea de a le dezvolta abilitatile motorii grosiere si fine, dar si sa le creasca increderea in sine.

O etapa foarte importanta este timpul petrecut pe burtica, iar in primele luni ar trebui sa stea cat mai mult. Asadar, incearca sa faci acest lucru cat mai placut si mai distractiv. Poti opta pentru diferite jucarii care sa-l distraga si forme abstracte care sa-l tina ocupat.

O alta activitate extrem de distractiva, dar, in acelasi timp, benefica pentru cel mic este cea in care personajul principal este un balon. Ce trebuie sa faci? Prinde-l usor de piciorul celui mic cu o sfoara din material moale si incurajeaza-l sa-l miste. Aceasta actiune ii va dezvolta coordonarea ochi-picior si il va amuza copios, mai ales daca optezi pentru un balon de mari dimensiuni.

Odata ce bebelusul incepe sa stea in fund, organizeaza o „descoperire de comori”. Pentru inceput, poti gasi recipiente sigure, precum cutii sau sticle de plastic, jucarii si alte obiecte interesante, poate chiar din bucatarie, si sa le introduci intr-un cos. Apoi, impreuna cu cel mic, descoperiti impreuna continutul si incurajeaza-l sa le transfere intr-o alta cutie. Acest joc al transferului il va ajuta pentru o motricitate buna, dar ii va dezvolta si coordonarea mana - ochi. In plus, la fiecare obiect ridicat, arata-i ce este inauntru si ajuta-l sa deschida si sa inchida recipientul respectiv.

In aceeasi categorie intra si mutarea apei dintr-un pahar de plastic in altul sau, daca vrei sa treci la o etapa ceva mai dificila, poti opta pentru transferarea orezului dintr-un bol in altul cu ajutorul unei linguri. De asemenea, o alta activitate apreciata de cei mici este sortarea si poti crea jocuri simple cu ajutorul unor cutii si al unor mingi de plastic.

Totodata, nu uita de frumusetea și fascinatia celor mici pentru turnuri si cumpara cuburi pe care sa le aseze unul peste altul. Daca la inceput va pune doar cate doua, usor-usor, va reusi sa construiasca turnuri inalte, pe care le va darama, spre amuzamentul sau.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului Activitati bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre