Ingrijirea bebelusului prematur

/ / Modificat: 2016-08-01
Ingrijirea bebelusului prematur

Ingrijirea bebelusului nascut prematur poate fi un concept destul de infricosator pentru o mamica. Bebelusul nascut prematur poate parea foarte fragil si micut, mai ales cand este tinut la sectia neonatala, si s-ar putea sa ai impresia ca nu poti sa il ajuti in niciun fel, mai ales ca asistentele vor roi in jurul lui. Acest lucru este total neadevarat. Poti in continuare sa iti ingrijesti copilul chiar daca se afla in salonul neonatal.


Ingrijirea bebelusului nascut prematur poate fi un concept destul de infricosator pentru o mamica. Bebelusul nascut prematur poate parea foarte fragil si micut, mai ales cand este tinut la sectia neonatala, si s-ar putea sa ai impresia ca nu poti sa il ajuti in niciun fel, mai ales ca asistentele vor roi in jurul lui. Acest lucru este total neadevarat. Poti in continuare sa iti ingrijesti copilul chiar daca se afla in salonul neonatal.

Chiar daca bebelusul va sta numai in spital o perioada, acest lucru nu inseamna ca tu nu mai esti mama lui sau ca esti inutila. Vei lua decizii importante pentru el si il poti linisti fie chiar si numai stand langa el.

Vorbeste-i si canta-i in soapta cateodata, si astfel se va obisnui cu vocea ta si da-i o hainuta care a stat pe langa tine o perioada, pentru a-ti recunoaste mirosul.



Nu pot sa il tin in brate. Cum altfel pot sa il linistesc?

Poti sa iti linistesti bebelusul folosind o tehnica speciala. Atunci cand se afla in patut, pune-i o mana pe cap si cealalta pe spate sau pe burtica. Tine-ti mainile asa, cu o atingere delicata dar ferma. Aceasta tehnica il poate ajuta pe bebelus atunci cand plange sau atunci cand este nelinistit din cauza tratamentelor sau testelor.


Pot sa imi hranesc copilul?

Hranitul bebelusului creeaza o relatie mai stransa si poate parea o ca o adevarata lovitura atunci cand nu il vei putea hrani din prima zi.

Trebuie sa ai rabdare. Chiar daca nu iti poti hrani bebelusul la san, poti totusi sa ii dai lapte de-al tau chiar daca este hranit prin tub. Chiar daca nu este destul de puternic sa se hraneasca direct la san, bebelusul tau va beneficia astfel de componentele nurtitive din laptele tau.

Ce este ingrijirea tip cangur?

Atunci cand bebelusul tau va fi destul de puternic el se va putea bucura de ingrijirea tip cangur. Ingrijirea de tip cangur pentru mama si nou-nascut promoveaza contactul fizic si alaptarea. Specialistii sunt de parere ca ingrijirea de tip cangur este sigura si pentru mama si pentru bebelus (chiar daca bebelusul este nascut prematur).

Ingrijirea de tip cangur insista foarte mult pe atingerea intre mama si bebelus. In mod ideal atingerea este intre partea din fata a bebelusului si pieptul mamei. Cu cat mai mult contact fizic, cu atat mai bine. Bebelusul poate purta scutec si o caciulita daca este racoare.

Contactul "piele pe piele" ar trebui sa inceapa imediat dupa nastere, dar este binevenit si oricand dupa aceea. Aceasta perioada de contact fizic ar trebui sa tina cel putin o ora pe zi, daca este posibil si mai mult.

O alta modalitate de a tine bebelusul aproape de tine este sa il bagi sub bluza sau camasa ta (exista camasi speciale, dar orice bluza decoltata si larga merge, doar sa ai grija ca bebelusul sa aiba destul aer). Aceasta modalitate incurajeaza foarte mult alaptarea precoce.

Alaptarea exclusiva inseamna ca pentru o mama obisnuita este suficient sa alapteze normal, daca nu exista alte restrictii medicale. Pentru bebelusii prematuri s-ar putea sa fie nevoie de cativa nutrienti suplimentari la recomandarea medicului.

Il aducem acasa. Cum ne vom descurca?

Daca si bebelusul tau s-a nascut prematur probabil ca si tu esti emotionata cu privire la venirea lui acasa, la felul in care o sa ai grija de el si cum o sa decurga lucrurile. Pe bebelusul tau nascut prematur vei putea sa-l aduci acasa atunci cand se hraneste corespunzator, a luat in greutate constant si a demonstrat medicilor din maternitate ca in general este bine.

Acest lucru se va intampla atunci cand va implini 36 de saptamani dupa conceptie sau cantareste aproximativ 1750g. Daca bebelusul tau s-a nascut inainte de 30 de saptamani, s-ar putea sa nu poata sa vina acasa pana cand a implinit 40 de saptamani dupa conceptie sau chiar mai tarziu.

Daca bebelusul meu are nevoie de oxigen in plus?

Unii bebelusi au nevoie de oxigen in plus, chiar daca doctorul le-a dat voie mamicilor sa il ia acasa. Daca acesta este cazul, pediatrul sau o asistenta te va vizita in mod regulat in acest scop.

Pot primi vizitatori?

Nu il expune pe bebelusul tau la boli daca poti sa eviti acest lucru. Atentioneaza-i pe vizitatori sa nu vina in contact cu bebelusul tau, sau sa nu vina in vizita deloc, daca au boli contagioase (gripa, pojar etc).

Acest lucru este deosebit de important daca il hranesti pe bebelus cu lapte formula, el neavand un sistem imunitar bine pus la punct.

In ce pozitie il pun pe bebelusul meu sa doarma?

Atunci cand vine acasa bebelusul tau s-ar putea sa se adapteze mai greu noului mediu. S-ar putea sa fie obisnuit sa doarma pe burtica, dar tu trebuie sa il asezi pe spate pentru a reduce riscul mortii in patut.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi prematuri Bebelusi nascuti prematur Prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre