Care este varsta corectata a copiilor nascuti prematur si de ce ar trebui sa fie luata in considerare pana la varsta de doi ani?

/ / Modificat: 2021-12-06
Care este varsta corectata a copiilor nascuti prematur si de ce ar trebui sa fie luata in considerare pana la varsta de doi ani?

Cand un copil se naste prematur, dezvoltarea are loc in mod diferit data ce dea a unui copil nascut la termen. Din acest motiv, reperele de crestere nu trebuie evaluate pe baza varstei cronologice, ci pe baza varstei corecte, pana la varsta de doi ani, din cauza procesului de crestere care are loc in aceasta perioada de timp.

Care este varsta corectata a unui bebelus nascut prematur?

Pentru a explica semnificatia varstei corectate, trebuie sa ne lamurim cu privire la doua concepte:

Varsta gestationala: aceasta este perioada de timp a sarcinii si se calculeaza in saptamani, din prima zi a ultimei menstruatii pana in ziua nasterii.

Varsta cronologica: este timpul scurs de la nastere. De obicei, se numara in zile, saptamani, luni si ani.

Varsta corectata, pe de alta parte, este varsta pe care ar fi avut-o copilul daca s-ar fi nascut la 40 de saptamani. Cu alte cuvinte, varsta cronologica trebuie sa fie redusa cu numarul de saptamani care au fost adaugate la varsta gestationala. Astfel, un copil nascut la 34 de saptamani, adica cu 6 saptamani mai devreme, care are varsta de trei luni, are de fapt, varsta unui copil de o luna si jumatate, in ceea ce priveste dezvoltarea.

Astfel, varsta corectata a unui copil prematur este cea pe care ar fi avut-o daca s-ar fi nascut la termen.

La ce se foloseste varsta corectata?

Varsta corectata este varsta de care trebuie sa se tina cont pentru a evalua dezvoltarea fizica si neurologica a bebelusului, in ceea ce priveste greutatea, inaltimea si circumferinta capului. Pentru a cantari si masura ca un bebelus nascut la 40 de saptamani, prematurul va avea nevoie de o perioada de timp care va depinde de varsta sa gestationala.

Acest calcul trebuie luat in considerare si pentru inceperea alimentatiei complementare, astfel incat ar trebui sa inceapa sa se hraneasca la varsta corectata de sase luni. In cazul prematurilor care alapteaza la san, acest timp "suplimentar" de alaptare exclusiva este foarte benefic.

Exista o singura exceptie in cazul vaccinurilor, deoarece acestea trebuie administrate tinand cont de varsta lor cronologica, astfel incat acestia ar trebui sa fie vaccinati la aceeasi varsta ca si copiii nascuti la termen.

De ce ar trebui sa se ia in considerare varsta corectata de pana la doi ani?

Varsta corectata trebuie luata in considerare cel putin pana la varsta de 2 ani, deoarece ritmul de maturizare al unui copil prematur este mai lent si se estimeaza ca abia in aceasta perioada de timp poate fi echivalat cu cresterea unui copil nascut la termen.

“Personal, am experienta de a fi mama unui copil prematur tarziu (nascut la 34 de saptamani), care initial nu a avut nevoie de ingrijire neonatala speciala, desi cantarea mai putin de 2 kg. Plamanii ei au functionat perfect si s-a atasat rapid la san, asa ca a luat in greutate rapid. Cu alte cuvinte, la inceput abia daca am observat prematuritatea fiicei noastre.

Cu toate acestea, pe masura ce a crescut, a devenit evidenta o consecinta a faptului ca nu a atins 40 de saptamani de gestatie: avea putina forta in gat si nu se rostogolea cand trebuia sa o faca - de obicei intre 5 si 6 luni. Dezvoltarea ei psihomotorie corespundea unui bebelus cu aproximativ 8 saptamani mai mic, asa ca a trebuit sa participam la cateva terapii pentru a invata cum sa facem exercitii de intarire a muschilor si sa-i stimulam astfel interesul de a se rostogoli. Atunci ne-am dat seama ca varsta corectata este foarte importanta pentru a evalua cu mai multa precizie daca bebelusul se dezvolta in ritmul potrivit sau daca, dimpotriva, are nevoie de un anumit tip de stimulare timpurie sau de terapie speciala.”, a dezvaluit pentru bebesymas.com, mamica unui copil nascut prematur.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Bebelusi prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre