Ingrijirea de tip cangur poate salva viata prematurilor

/ / Modificat: 2021-09-27
Ingrijirea de tip cangur poate salva viata prematurilor

Ingrijirea de tip cangur (sau Kangaroo Mom) ii ajuta pe multi dintre copiii nascuti prematur sa aiba o recuperare si o dezvoltare mai sanatoasa si mai usoara. 

Revista Nemours KidsHealth explica faptul ca atunci cand copilul se naste cu mai mult de trei saptamani inainte de termen, acesta este considerat prematur.

Copiii nascuti prematur nu s-au dezvoltat pe cat ar fi trebuit sa se dezvolte pentru a fi sanatosi la nastere. Un bebelus nascut prematur are, de cele mai multe ori, probleme de sanatate comparativ cu bebelusii nascuti aproape de data preconizata. Cu toate acestea, studiile au aratat ca ingijirea tip cangur ii ajuta pe copii sa se dezvolte mai usor si mai bine.

Ce este ingrijirea de tip cangur?

In primul rand, este important de mentionat ca acest tip de ingrijire nu este dedicat exclusiv copiilor nascuti prematur, ea avand numeroase beneficii pentru orice nou-nascut.:

„Ingrijirea de tip cangur este benefica pentru copiii nascuti prematur, pastrandu-i in contact direct cu mama prin metoda piele pe piele. Este o metoda eficienta si usor de aplicat, care promoveaza sanatatea si bunastarea prematurilor, dar si a celorlalti nou-nascuti.", clarifica Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Aceasta metoda a luat nastere in America de Sud unde era folosita ca o tehnica de incalzire a bebelusilor prematuri si a facut posibila externarea mai rapida a acestora.

Cum se realizeaza ingrijirea de tip cangur?

Micutul, imbracat doar in scutec, trebuie asezat in pozitie verticala pe pieptul gol al mamei. Scopul este ca micutul sa simta caldura corpului tau. Se crede ca prin aceasta metoda creste legatura dintre parinte si copil, iar micutul se simte protejat.

Care sunt beneficiile contactului piele pe piele?

Contactul piele pe piele are numeroase beneficii pentru un bebelus sau prematur. Aceasta metoda ajuta copilul sa se incalzeasca, ajuta la stabilizarea batailor inimii si repiratiei, iar copiii iau mai repede in greutate. In plus, bebelusii in cazul carora se practica aceasta metoda plang mai putin, dorm mai adanc si petrec mai mult timp in liniste, cand sunt treji. Metoda piele-pe-piele este benefica si pentru mama deoarece ajuta la cresterea productiei de lapte matern.

Metoda care salveaza vieti

Desi pare o metoda simpla de ingrijire, aceasta poate fi solicitanta pentru mama. Proaspata mamica trebuie sa depuna eforturi mari pentru a sta ore in sir cu bebelusul pe piept si pentru a inlocui caldura pe care i-ar oferi-o incubatorul.

Cu toate acestea, bebelusul se va dezvolta mai bine si va lua mai rapid in greutate daca este folosita aceasta metoda de ingrijire. In plus, fiind mai aproape de sanul mamei poate fi hranit la cerere acest lucru ducand la imbunatatirea sistemului imunitar, dar si la acumularea kilogramelor necesare.

Institutul mexican de Securitate Sociala (IMSS) a aratat ca ingrijirea de tip cangur intareste legatura copiilor cu mama lor, acest lucru ajutand la o mai buna dezvoltare a micutilor.

„Obiectivul este, pe langa consolidarea legaturii dintre mama si copil, de a primi caldura, stimulare timpurie si multa dragoste, prin contactul piele pe piele, in special in cazul prematurilor care au nevoie de incubator”, declara dr. Delia Minerva Zapata Arenas, sefa Diviziei Pediatrice a Spitalului de Ginecologie si Obstetrica numarul 4 din Mexic.

In concluzie, metoda de ingrijire piele pe pilee sau metoda tip cangur, trebuie utilizata in cazul tuturor nou-nascutilor, dar in special in cazul prematurilor.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Ingrijire bebelusi Prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre