Nascut prematur. Consecinte pentru sanatatea copilului

/ / Modificat: 2019-05-02
Nascut prematur. Consecinte pentru sanatatea copilului

Prematuritatea este considerata drept o afectiune grava, dar cu o surprinzatoare capacitate de recuperare.

Cu toate acestea, exista riscuri de usor retard mental sau de grave dizabilitati. In plus, creste riscul anumitor afectiuni cronice, cum ar fi astmul.

Profesorul Virginio Carnielli, seful sectiei de Neonatologie a Spitalului din Ancona, Italia, si expert in domeniul prematuritatii in cadrul Societatii italiene de Medicina Perinatala, nu ezita sa compare nasterea prematura a unui copil cu o boala foarte grava.

Copilul este considerat prematur daca se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. Cei mai multi copii se nasc dupa saptamana 32 si au o sansa mare de a supravietui si de a creste sanatosi.

Totusi, o parte dintre acesti copii se nasc cu probleme grave de sanatate si cu efecte pe termen lung ale subdezvoltarii intrauterine a acestora. Este vorba despre probleme psihomotorii si neurocognitive sau a altor riscuri pentru sanatate.

Prematuritatea: retard si dizabilitati

Indicarea cu exactitate a retardului si a dizabilitatilor pe care un nascut prematur le va suferi este destul de dificila intr-o prima faza. Totusi, s-a constatat faptul ca in jur de 20% dintre copiii prematuri prezinta o usoara intarziere intelectuala sau o tulburare comportamentala (ADHD).

"Dar, atentie! Nu vorbim despre dizabilitate, ci mai degraba despre o performanta intelectuala scazuta, cu o reducere de aproximativ 30% a abilitatilor de a realiza calcule sau a competentelor lingvistice", precizeaza Carnielli. Asadar, vorbim despre copii care nu vor avea performante stralucite la scoala sau care nu vor avea profesii super-complexe, dar care vor avea un nivel intelectual mediu, nediferentiindu-se de cei nascuti la termen, dar cu performante intelectuale de acelasi nivel.

Cu toate acestea, exista un risc major de invaliditate. Carnielli mentioneaza faptul ca intre 5 si 10% dintre copiii nascuti inainte de 32 de saptamani pot prezenta orbire, surditate, paralizie cerebrala, modificari semnificative ale vederii, auzului sau ale deprinderilor motorii si ale abilitatilor neuro-intelectuale.

De multe ori faptul ca bebelusul prematur sufera consecinte pe termen lung asupra dezvoltarii sale nu depinde doar de momentul nasterii si de ceea ce s-a intamplat dupa nastere, ci si de ceea ce s-a intamplat inainte de a se naste, sustine profesorul Virginio Carnielli.

Printre factorii care pot influenta aparitia unor probleme grave de sanatate ale bebelusului se numara:

  • hipertensiunea materna, cum ar fi preeclampsia, poate conduce la probleme ale circulatiei sanguine a fatului, cu un flux mai redus de sange catre organe, inclusiv la nivelul creierului;
  • sangerare placentara, care poate opri sau incetini oxigenarea creierului;
  • infectii.

Afectiuni cronice posibile

Copilul prematur, nascut foarte devreme, cu o greutate foarte mica la nastere, este, prin definitie, un copil foarte fragil.

Creierul nu este singurul organ care sufera atunci cand un copil se naste inainte de termen. Plamanii si functiile lor pot fi serios afectate. Acest lucru se intampla, de exemplu, in cazul displaziei bronhopulmonare, o forma de boala cronica pulmonara care afecteaza aproape exclusiv sugarii prematuri ca urmare a subdezvoltarii pulmonare. Prin definitie, boala necesita sprijin respirator pentru o perioada lunga de timp dupa nastere, dar poate duce la probleme respiratorii chiar mai indelungate, pana la varsta scolara sau chiar pana la maturitate.

Exista un risc mai mare la acesti copii de a fi sunt spitalizati frecvent in primii ani de viata, in special din cauza unor afectiuni cum ar fi infectiile respiratorii si tulburarile gastrointestinale.

In plus, exista un risc mai mare de afectiuni cronice care pot aparea chiar si la varsta adulta, cum ar fi bolile renale, hipertensiunea, rezistenta la insulina, obezitatea si excesul de greutate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere prematura Prematur Prematuri Bebelusi prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre