Desi il alaptez, bebelusul meu se imbolnaveste destul de des. De ce?

/ / Modificat: 2018-11-26
Desi il alaptez, bebelusul meu se imbolnaveste destul de des. De ce?

O cititoare ne spune ca bebelusul ei, in varsta de noua luni, „are la activ doua bronsite consecutive“. Si se intreaba cum este posibil asa ceva in conditiile in care isi alapteaza bebelusul din prima zi de nastere si „se presupune ca alaptarea il protejeaza de orice.“

Este o intrebare pe care o primim periodic, deoarece multe mame sunt ingrijorate si confuze in legatura cu aceasta chestiune: „nu spuneti voi ca laptele matern are anticorpi care trec la copil”?

Cu toate acestea, cu totii am vazut copii hraniti cu lapte formula bine sanatosi, si copii alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni, mult mai bolnaviciosi, asa cum este si cazul acestui copil de 9 luni cu doua bronsite la activ.

Cititoarea noastra continua scrisoarea spunandu-ne ca ea a pledat mereu pentru alaptare si beneficiile ei, dar in fata anumitor argumente din partea prietenelor, care nu alapteaza, pur si simplu nu stie ce sa raspunda. "Ni se spune ca alaptarea este panaceu, ca este cel mai bun dar pe care il putem oferi copiilor nostri. Aproape ca ai sentimentul ca, daca nu alaptezi, il condamni la o viata plina de boli. Si apoi te izbesti de realitate. Ce sens mai are?", se intreaba cititoarea noastra. Da, este o intrebare care genereaza dezbateri si ingrijoreaza mai multe mame.

„Da, are sens. Si da, alaptarea este cel mai bun lucru pentru copil, nu exista niciun dubiu in acest sens”, spune consultantul in lactatie, dr. Carlos Gonzalez.

„Desigur, alaptarea nu este miraculoasa, spune el. De aceea cand vorbesc cu mamele nu insist asupra avantajelor alaptarii. Toate presupusele avantaje sunt statistici: stim ca un milion de copii alaptati vor fi mai sanatosi decat un milion de copii hraniti cu lapte formula. Dar la nivel individual, toate aceste statistici nu ajuta. Aceste boli sunt luate prin ghinion, asa ca cine este nimerit, este nimerit. Copiii care sunt alaptati pot contracta si alte boli, nu doar bronsita. Ei se pot imbolnavi de meningita, pneumonie, scarlatina, leucemie si sindrom nefrotic”, spune expertul.

Este o greseala sa-ti alaptezi copilul doar pentru ca il asa il protejezi de boli

Dr. Carlos Gonzalez isi continua argumentatia: „Cred ca este o greseala sa-ti alaptezi bebelusul doar pentru ca asa il poti proteja de boli. Atunci se poate intampla ceea ce s-a intamplat si cu cititoarea noastra: esti dezamagita.

De ce mamele nu spun „Sunt dezamagita de acesti pantofi, l-am incaltat pe fiul meu cu acesti pantofi si a facut doua bronsite“, sau „Sunt dezamagita de patul copilului. Fiul meu a dormit in patut si a luat doua bronsite“?

Pentru ca nu le-a trecut niciodata prin cap mamelor ca scopul pantofilor sau al patuturilor ar fi acela de a le proteja copiii impotriva oricarei boli. De aceea nu se gandesc sa renunte la pat sau sa arunce pantofii. Sunt lucruri care nu au nimic de-a face cu bolile copiilor".

In fapt, toate acestea nu contrazic faptul ca alaptarea este cea mai buna pentru copil si ca are multe beneficii precum acesta, nu? Principalul lucru este sa nu facem din alaptare ceva miraculos, o solutie care ii poate face pe copii imuni la orice boala, pentru ca nu este asa.

Nimeni nu se indoieste de avantajele alaptarii, dar nu trebuie sa pierdem din vedere, dupa cum spune consultatul in lactatie dr. Carlos Gonzalez, ca pot sa apara maladii, care ii pot afecta si pe bebelusii alaptati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptare la san Beneficii alaptare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre