Cand introducem piersica in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem piersica in alimentatia copilului

Piersica imprumuta caracteristici si respecta aproximativ aceleasi reguli in meniul diversificat al bebelusului ca marul, nectarina, banana sau para. Face parte dintre primele fructe care pot fi oferite ca alimente solide copilului si are toate sansele sa devina si preferata lui, datorita parfumului si aromei ei delicioase. Introdu piersicile in dieta copilului la varsta potrivita, alege-le corect pe cele coapte si hranitoare si invata cum sa le prepari corespunzator!

Cand se introduce in alimentatie?

Desi are o textura fina si cremoasa, piersica trebuie introdusa in meniul bebelusului mai tarziu decat banana sau para. Medicii o recomanda abia in jurul varstei de 6-8 luni, din cauza continutului prea mare de fibre, care ar putea ingreuna digestia copilului si i-ar putea crea neplaceri digestive.

Piersica poate fi introdusa mai devreme de 6 luni doar daca este oferita sub forma de compot, adica bine fiarta, sau ca suc, in cantitati mici.  

Ce vitamine si minerale contine?

Piersica este un fruct bogat in numeroase substante nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Dincolo de continutul bogat in fibre, esential pentru o digestie sanatoasa, fructul abunda in vitamine si minerale care energizeaza organismul si optimizeaza sanatatea:

Vitamine:

Vitamina A (betacaroten);
Vitamina B3, B5 si B9 (acid folic);
Vitamina C;
vitamina E.

    Minerale:

    potasiu;
    calciu;
    seleniu;
    magneziu.

      Pe langa faptul ca ajuta la crestere si dezvoltare, piersica are o multime de proprietati terapeutice si profilactice in organismul copilului:

      intareste sistemul imunitar si tine la distanta infectiile;
      • combate afectiunile digestive (in special, constipatia);
      • previne cancerul;
      • combate afectiunile cardiovasculare;
      • mentine sanatatea pielii;
      • imbunatateste vederea;
      • previne anemia.

        Cum alegi piersicile bune?

        Criteriile principale pe baza carora alegi piersicile in piata sau la magazin tin atat de culoare, cat si de textura sau miros:

        • alege fructe tari sau foarte putin moi (este indicat sa nu-si schimbe usor forma sau sa se rupa coaja atunci cand apesi pe suprafata lor; in astfel de cazuri, inseamna ca au intrat deja in procesul de alterare, nu ca sunt bine coapte);

          • evita piersicile lovite, batute, cu aspect vestejit si opteaza pentru cele care nu prezinta "leziuni" pe suprafata lor;

            • ai grija ca nuanta piersicilor sa fie un amestec intre galben, crem si rosu; nu trebuie sa fie galbene sau verzi si tari, intrucat sunt crude, dar nici foarte rosii si moi, caz in care sunt prea coapte si alterate;

              • alege intotdeauna fructe parfumate, al caror miros se simte de la distanta.

                La ce mese o introducem?

                piure-piersici

                Piersica isi va gasi loc in meniul bebelusului printre mesele de fructe, adica in gustarile de dimineata, de la ora 10:00. Este important sa tii cont de faptul ca trebuie servita cu cel putin jumatate de ora inainte de mesele cu lapte sau la doua ore distanta de acestea.  

                Cum o pregatesti si servesti?

                Piersica se serveste intotdeauna bebelusului decojita. Potrivit specialistilor, puful de pe coaja creste riscul de alergii la copii. In rest, fructul poate fi servit atat crud, cat si fiert, copt sau gatit la aburi. La inceputul diversificarii alimentatiei, fructul va fi servit preparat termic, la aburi, copt sau fiert, in compoturi.

                Este indicat sa apelezi la modurile de gatire care nu irosesc nutrientii din ele. Cele mai potrivite sunt piersicile coapte sau gatite la aburi. Piersica se serveste copilului pasata, sub forma de piure subtire, destul de lichid. Consistenta piureului va deveni mai groasa abia mai tarziu, dupa varsta de 8 luni.  

                Cu ce alte alimente o poti asocia?

                Piersica se asociaza cel mai bine cu alte tipuri de fructe, cu textura la fel de prietenoasa sau blanda cu sistemul digestiv sensibil al bebelusului. Se combina de minune cu banana, caisa, avocado, mango, para sau mar.  

                Retete cu piersica pentru bebelusi

                6-7 luni
                Mar si piersica la cuptor
                Piersica si caisa
                Piure de avocado cu piersica

                7-8 luni
                Orez cu piersica
                Branzica cu piersica

                9-10 luni
                Dovleac de placinta cu branzica si piersica

                10-12 luni
                Piure de piersici cu tofu

                Dupa 1 an
                Piure de piersici cu carne de pui

                La ce varsta si-a facut loc piersica in meniul bebelusului tau? Ce retete grozave ai descoperit ca se pot prepara cu ea si ca sunt indicate sub varsta de 1 an? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Diversificare alimentatie

                Articole recomandate

                Citeste si despre