Varsta potrivita pentru intarcarea bebelusului

/ / Modificat: 2013-06-11
Varsta potrivita pentru intarcarea bebelusului

varsta_intarcare

Varsta potrivita la care trebuie sa intarci bebelusul nu exista. Ceea ce recomanda specialistii este sa alaptezi copilul cel putin pana la varsta de 6 luni. Dupa aceea, decizia de intarcare trebuie luata in functie de mai multi factori, in cazul in care bebelusul insusi nu da semne ca vrea sa renunte la san.

Decizia de a intarca bebelusul

Intarcarea reprezinta tranzitia bebelusului de la hranirea de la sanul mamei la alte surse de alimentatie. Decizia de a intarca bebelusul este inainte de toate, o decizie personala. Mamicile se decid in functie de mai multi factori sa treaca bebelusul exclusiv pe biberon sau canuta de bebe in locul sanului. Ele pot fi influentate de intoarcerea la locul de munca, de aspecte ale sanatatii bebelusului sau pur si simplu au sentimentul ca este momentul potrivit ca acest eveniment sa aiba loc in viata micutului lor.

Varsta potrivita pentru intarcarea bebelusului

Nu exista o varsta ideala pentru a intarca bebelusul. Cert este faptul ca pediatrii sustin ca este obligatoriu sa alaptezi bebelusul cel putin pana la varsta de 6 luni. Dupa aceasta varsta este indicat sa continui sa alaptezi, dar trebuie sa incepi procesul diversificarii, adica sa combini mancarea solida cu laptele la san cel putin pana la varsta de 1 an.

Parerile sunt impartite chiar si printre specialisti cand vine vorba de varsta intarcarii bebelusului. Unii pediatri sustin ca dupa implinirea varstei de 1 an este cea mai buna perioada pentru a incepe acest proces. Ei sustin ca desi pare devreme, micutii se afla intr-o perioada in care suporta mai usor si se adapteaza mai usor schimbarilor. In acest fel si efortul tau de a-l intarca este diminuat. La 2 ani sau dupa aceasta varsta copilul se ataseaza foarte mult de san si de alaptat si este mult mai greu sa il dezobisnuiesti de acest obicei.

Tot la varsta de 1 an pediatrii sustin ca micutii fac cunostinta din ce in ce mai mult cu alimente noi, solide si ca isi pierd mai usor interesul pentru alaptat. Ei sunt curiosi si dornici sa manance ceea ce vad ca papa mami si tati si nu ii mai intereseaza atat de mult sanul.

art_intarcare_bebeExista si un avantaj pentru mamici cand vine vorba de intarcarea copilului dupa prima aniversare. Riscul de angorjare a sanilor este mai scazut in aceasta perioada, deoarece pe masura ce cererea de lapte scade, si secretia lactata se diminueaza treptat.

Intarcarea nu trebuie sa insemne renuntarea brusca si completa la san. Ea este un proces treptat care trebuie sa se desfasoare progresiv in functie de munca si programul mamicilor. De exemplu, unele mamici prefera sa il intarce in timpul zilei, dar sa il alapteze in continuare noaptea.

Intarcarea se produce mai repede si mai usor daca micutul tau se hraneste cu lapte din 2 surse. De exemplu, daca obisnuiesti sa dai copilului atat lapte matern, cat si biberon inca de la nastere sau din apropierea ei, micutul va fi obisnuit mai usor sa renunte la sanul mamei decat cei care au fost hraniti exclusiv la san.

Unii copii se intarca mai devreme decat doresc mamicile sau opun mai multa rezistenta decat cred unele dintre ele. Desi in cele mai multe cazuri mamica este cea care initiaza intarcarea, exista situatii in care micutii incep sa dea semne ca nu mai vor sa suga la san. Acestia pot manifesta indiferenta, poti fi distrasi cand sug la san sau pot refuza din ce in ce mai des alaptarea.

Exista o varsta maxima pana la care trebuie intarcati copiii?

Medicii recomanda mamicilor sa alapteze cat mai mult timp pentru ca micutii au numai de beneficiat de pe urma laptelui matern. Ei sustin ca nu este nimic gresit in a alapta copilului chiar si pana la 2-3 ani, poate chiar si in perioada prescolara, atata timp cat mama si copilul se simt confortabil cu acest lucru.

Totusi, acest lucru se intampla in cazuri foarte rare, mai ales ca multe mamici raman fara lapte cu mult inainte de varsta prescolara a celui mic. Totusi, cu cat alaptezi mai mult timp copilul, cu atat iti va fi mai greu sa il dezveti de san.

Cel mai important este, indiferent de varsta la care intarci copilul, sa dai dovada de multa rabdare si sa il ajuti pe micutul tau sa se adapteze treptat noilor surse de hrana si noilor obiceiuri culinare.

Foto: almightydad.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intarcarea bebelusului Alaptare bebelusi Diversificare bebelusi Intarcare Varsta intarcare Metode intarcare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre