Cand este alaptarea interzisa?

/ / Modificat: 2011-10-27
Cand este alaptarea interzisa?

alaptare_interzis

Alaptarea este o decizie personala. Cel putin in cele mai multe dintre cazuri. Insa exista si conditii sau afectiuni medicale care te pot impiedica sa alaptezi copilul, chiar daca iti doresti asta. Chiar si in afara afectiunilor medicale, exista dezavantaje emotionale care cantaresc mult in decizia de a evita alaptarea copilului.

Situatii in care NU trebuie sa alaptezi


Laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelusi. Proprietatile benefice ale acestuia nu pot fi inlocuite cu nicio formula de lapte regasita pe piata. In timp ce unele mamici aleg sa nu alapteze din motive personale, altele nu au voie sa faca acest lucru din cauza unor circumstante medicale care nu le-o permit. In unele cazuri intreruperea alaptarii este temporara, in timp ce in altele nu mai este recomandata deloc. Medicii sustin ca astfel de cazuri sunt foarte rare.

Cazuri in care alaptatul poate fi intrerupt temporar sau interzis complet

  • prezinti afectiuni ale sanilor (mastita, abces mamar - alaptarea poate fi intrerupta o perioada de timp);
  • suferi de vreo infectie grava (in acest caz, intreruperea este temporara pana la vindecarea infectiei din corp);
  • ai tuberculoza (trebuie sa astepti pana se vindeca si sa incetezi alaptarea in aceasta perioada chiar daca asta inseamna sa nu alaptezi deloc copilul);
  • ai hepatita (in special hepatita cronica de tip C) - se poate alapta doar in cazul in care bebelusul este vaccinat si doar cu avizul medicului;
  • ai HIV pozitiv si esti pe tratament cu antiretrovirale - nu ai voie sa alaptezi sub nicio forma;
  • esti infectata cu virusul uman limfotropic pentru celulele T de tip 1 sau 2;
  • esti dependenta de droguri (substante interzise) sau suferi de alcoolism;
  • faci tratamente pentru cancer cu agenti folositi in chimioterapie (cum sunt antimetabolitii care interfereaza cu replicarea ADN-ului si cu diviziunea celulara);
  • daca bebelusul tau a fost diagnosticat la nastere cu galactosemia (o boala ereditara metabolica rara); de asemenea, daca micutul s-a nascut prematur sau subponderal (se evita alaptatul pentru o buna perioada de timp) ori cu o malformatie congenitala care il impedica sa suga;
  • esti sub tratament cu radiatii (acestea presupun intreruperea temporara a alaptarii).


art_furia_lapteluiBineinteles ca exista si situatia in care nu poti alapta pentru ca nu ai suficient lapte sau deloc. Aceste situatii sunt independente de cele in care poti alapta, dar nu ai voie.

In multe dintre situatiile amintite mai sus, alaptarea este intrerupta temporar. Iar in cazul in care medicul iti spune ca nu nu il mai poti alapta pe cel mic, nu dispera. Exista solutia bancii de lapte matern. In acest fel, micutul tau beneficiaza de toate proprietatile esentiale ale alaptarii.

Alte situatii in care este recomandat sa eviti alaptarea

Exista si alte situatii in care alaptarea poate fi intrerupta sau evitata, insa care nu tin de conditii medicale. Asa cum exista avantaje ale alaptatului, exista si dezavantaje.

Daca nu te simti in stare sa alaptezi, acest proces iti creeaza frustrari si iti creste nivelul de stres sau iti afecteaza viata sexuala este mai bine sa renunti la alaptat in favoarea hranirii cu lapte praf a bebelusului.

Exista situatii in care alaptatul are repercusiuni psihologice sau emotionale negative asupra ta. Atunci cand acestea intervin in activitatile obisnuite sau iti afecteaza calitatea vietii este bine sa te gandesti la intreruperea lui. Cresterea unui copil sanatos si fericit presupune o mama sanatoasa din toate punctele de vedere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare interzisa Alaptare bebelusi Lapte matern Mastita

Articole recomandate

Citeste si despre