Primul test de sarcina. Cand trebuie sa-l facem?

/ / Modificat: 2015-04-07
Primul test de sarcina. Cand trebuie sa-l facem?

sarcina pentru o femeie care isi doreste o familie este intotdeauna binevenita.

Ce facem daca intr-o luna menstruatia intarzie sa apara? Prima intentie e sa facem un test de sarcina. Acesta devine pozitiv atunci cand sarcina exista si descarca in sange niste hormoni: HCG (gonadotropina corionica umana).

Acest hormon este responsabil de pozitivarea testelor de sarcina. El se depisteaza prin analize de sange la 8 – 14 zile de la conceptie, dar concludente sunt rezultatele de la 5 – 6 saptamani de la ultima menstruatie. 

HCG-ul este sintetizat in majoritate de placenta in formare si in cantitate foarte mica de rinichii fetali. Creste foarte mult de la o zi la alta, ajungand sa se dubleze din 2 in 2 zile, pana la un maxim in saptamana 10 - 12, apoi scade. Din sange HCG se poate doza calitativ (prezenta lui) si cantitativ.

Varianta simpla pe care o folosesc majoritatea femeilor care vor sa stie daca sunt insarcinate este testul de depistare a sarcinii din urina, adica un test calitativ. Acesta se face corect din  urina de dimineata, dar el se poate pozitiva si din urina recoltata in cursul zilei.

Testul imunologic de sarcina din urina pune in evidenta practic produsii de degradare ai HCG-ului, adica a Beta HCG-ului care ajunge sa se elimine. El devine pozitiv dupa 5 – 6 saptamani de amenoree (lipsa  menstruatiei).

Testele sanguine pot arata valori crescute ale Beta HCG-ului in sarcina gemelara si niveluri scazute in sarcina ectopica si sarcina oprita in evolutie.

In afara unei sarcini, exista posibilitatea depistarii HCG-ului in sange in boli placentare (boala trofoblastica).

Aceste teste imunologice de depistarea beta HCG-ului sunt utile, dar ele nu pot inlocui consultatia de specialitate si ecografia de confirmare a sarcinii. Acestea pot evidentia existenta unei sarcini normale sau a unei sarcini cu probleme, sau altor boli.

Recomandam viitoarelor mamici ca in momentul in care banuiesc ca sunt insarcinate, dupa o intarziere de cateva zile de la data la care ar fi trebuit sa vina menstruatia, sa recurga la efectuarea testului imunologic de sarcina (Beta HCG). Daca acesta este pozitiv, in scurt timp ar trebui sa se adreseze unui medic specialist pentru confirmare sarcina si pentru stabilirea urmatorilor pasi, necesari in monitorizarea corecta a sarcinii si a sanatatii (mamei si fatului). 

Dr. Valentina Vargolici

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Competenta ecografie obstetricala-ginecologica

Competenta colposcopie.

Reteaua Medicala WELLBORN

spital_wellborn

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari sarcina Test sarcina Beta hcg

Articole recomandate

Citeste si despre