Poate iesi testul negativ, dar totusi sa fii insarcinata? Iata ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2023-09-04
Poate iesi testul negativ, dar totusi sa fii insarcinata? Iata ce trebuie sa stii

Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate atunci cand se face un test de sarcina negativ este: este rezultatul fiabil, pot obtine un rezultat negativ atunci cand sunt insarcinata?

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa stii cum functioneaza un test de sarcina. Mecanismul sau este foarte simplu: consta in detectarea in urina a hormonului numit gonadotropina corionica umana (HCG), care este secretat de celulele placentei la inceputul sarcinii.

Pot sa am un test negativ si sa fiu totusi insarcinata?

Trebuie retinut faptul ca testele de sarcina pe urina vor fi pozitive numai atunci cand exista niveluri suficiente de hormon HGC in sange, motiv pentru care la inceputul sarcinii un test poate fi negativ si totusi poti fi insarcinata. Cu alte cuvinte, un fals negativ.

In general, cu un nivel de HGC sub 25-50 mlU/mL (miliUnitati Internationale pe mililitru de urina), testul va fi negativ. Prin urmare, atunci cand cumperi un test de sarcina, ar trebui sa verifici sensibilitatea acestuia.

In prezent, sunt disponibile teste foarte sensibile care detecteaza o concentratie de hormon gonadotropina corionica (CGH), hormonul sarcinii, in urina de 10 pana la 15 mlU/ml, care apare intre a 7-a si a 10-a zi dupa conceptie, inainte de a observa absenta menstruatiei.

Motive pentru testele de sarcina fals negative

Motivele pentru care un test de sarcina poate iesi negativ chiar daca esti insarcinata sunt:

Efectuarea testului prea devreme: dupa cum s-a explicat mai sus, daca testul nu este prea sensibil, este posibil sa nu detecteze inca hormonul de sarcina in sange.

Neefectuarea acestuia cu prima urina de dimineata: in functie de sensibilitatea testului si de cat timp ati fost insarcinata, urina dintr-un alt moment al zilei - mai diluata - poate sa nu aiba o concentratie suficienta de hormon de sarcina.

Facand-o gresit: verifica instructiunile fiecarui producator pentru a te asigura ca o faci corect. Daca ai indoieli, repeta testul.

Test de sarcina defect sau expirat: cumpara-l de la o farmacie de incredere si verifica data de expirare de pe ambalaj.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Test sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre