Sarcina oprita din evolutie

/ / Modificat: 2017-09-28
Sarcina oprita din evolutie
Intrebare:

- Am citit raspunsul referitor la Sac ovular fara embrion. Eu ma confrunt cu urmatoarea situatie: UM a fost in data de 06.02.2007. La data de 06.04.2007 am facut o prima ecografie si mi s-a spus ca sacul ovular are dimensiunea de 21 mm, dar ca embrionul este incert vizibil, neconturat. La doua saptamini am repetat ecografia, in alta parte si mi s-a spus ca sacul ovulat exista si are dimensiunea de 28 mm, dar ca embrion nu este si diagnosticul final a fost sarcina oprita din evolutie. Am fost cu rezultatul la medicul ginecolog care ma supravegheaza si mi-a spus ca deocamdata nu l-ar scoate atata vreme cat eu nu am nici o sangerare nimic. Nu am urmat nici un tratament inainte, am luat doar acid folic, iar acum elevit; nu am avut nici o sangerare, nici scurgeri maronii, nici stari de rau, absolut nimic. Se poate dezvolta sacul ovular fara embrion? Organismul e posibil sa nu reactioneze negativ? Ce este de facut?

Raspuns:

Ultimele studii in domeniu au demonstrat existenta a unui numar mult mai mare de sarcini care se opresc in evolutie, cele mai multe fara a fi inca diagnosticate ca si sarcini.

In aceste cazuri nu s-a putut stabili o cauza anume pentru care se produce oprirea evolutiei unei sarcini, de foarte multe ori atat dezvoltarea incipienta a sarcinii cat si involutia acesteia ulterior opriri in evolutie ramanand asimptomatice.

Asadar, este posibil ca actiunile organismului referitor la aceasta sarcina sa ramana fara corespondent clinic situatie in care mentinerea sub observatie ramane intr-adevar o conduita corecta si conforma cu cele relatate de dumneavoastra.

In momentul in care se observa aparitia vre-unei manifestari clinice, lucru pe care va trebui sa-l aduceti la cunostinta medicului curant, se reevalueaza situatie cu luarea in discutie a efectuarii unui chiuretaj uterin evacuator;

Pana atunci se mentine expectativa sperandu-se resorbtia sacului ovular fara ca acest lucru sa fie insotit si de manifestari clinice.

Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 
Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre