Cum tratam constipatia in sarcina

/ / Modificat: 2017-05-11
Cum tratam constipatia in sarcina

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Insa, efectele mai putin placute ale sarcinii, cum ar fi constipatia, in cazul de fata, umbresc aceasta bucurie nemaiintalnita. Multe femei sufera de constipatie in timpul sarcinii, un studiu relatand chiar ca un sfert din numarul acestora sufera de efectele acestei afectiuni. Din pacate, fiindca se simt deseori rusinate sa discute despre aceasta problema ce apare frecvent in timpul sarcinii, multe femei sufera in tacere.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie ne spune care sunt cauzele constipatiei in sarcina si ce ar trebui sa facem ca sa trecem mai usor peste aceste momente.

In primul rand, trebuie sa stim ca cele mai importante cauze din spatele aparitiei constipatiei sunt urmatoarele:

Constipatia din cauza consumului redus de alimente si apa

Daca suferi de greata in perioada timpurie a sarcinii, iti va fi mai greu sa mananci sau sa bei suficienta apa pentru a face ca sistemul tau digestiv sa functioneze normal. Daca ai si simptome de voma, poti deveni deshidratata, ceea ce afecteaza iarasi sistemul tau digestiv.

Constipatia din cauza schimbarilor hormonale

Schimbarile hormonale care se intampla in corpul tau, mai tarziu in sarcina, pot relaxa anumiti muschi, inclusiv pe cei care ajuta la trasferul mancarii de-a lungul tractului digestiv. Acest lucru poate impiedica anumite alimente sa se miste in interiorul intestinelor, mai ales daca nu consumi suficiente fibre si apa.

Din pacate, multe dintre remediile de la farmacii contin indulcitori artificiali si alte substante nocive si de aceea este mai bine sa le evitam.

Constipatia din cauza tipului alimentelor consumate

Este foarte important sa intelegi ca alimente precum pastele, painea, prajiturile si produsele de patiserie si-au pierdut mare parte din fibrele naturale. La fel ca atunci cand indepartezi coaja unui mar, indepartezi mare parte din ceea ce este bun si continui sa te simti infometat. Aceste produse cauzeaza constipatia, absorbind fiecare lichid pe care il bei si creand o substanta care duce la fortarea intestinelor.

Constipatia cauzata de suplimentele cu fier

Suplimentele de fier sunt o cauza comuna a constipatiei in timpul sarcinii. Suplimentele normale care contin acest mineral, nu se absorb bine in cadrul digestiei si astfel, foarte putin fier ajunge in sange. O mare cantitate ramane la nivelul intestinelor. Fierul ramas se uneste cu alte resturi de mancare nedigerate si se misca greu in intestine.

Suplimentele de fier nu sunt recomandate atata timp cat o dieta corespunzatoare este urmata de viitoarea mamica. Daca totusi nu poti sa asimilezi fierul din alimente, poti apela la unele extracte pe baza de plante. Mineraul este obtinut prin consumarea de legume verzi sau carne. Sfatul medicului tau sau chiar al unui nutritionist te poate indruma cel mai bine in acest caz.

Solutia optima pentru a preveni constipatia in sarcina? Modificarea dietei!

Problemele cauzate de o dieta precara sunt foarte usor de impiedicat. Probabil auzi sfaturi de la prieteni sau rude cu ce e cel mai indicat sau sanatos sa mananci. Fie ca esti vegetariana sau consumi si carne, dieta ta zilnica in sarcina ar trebui sa contina:

• O cantitate insemnata de proteine;
• Cel putin cateva cani de legume verzi;
• Cat de multe legume verzi;
• Fructe;
Calciu din lactate;
• Grasimi monosaturate ca cele din avocado, ulei de masline, nuci sau ulei de nuci.

Numarul de calorii ar trebui sa fie in jur de 2600, atat pentru o femeie insarcinata cat si pentru o femeie care alapteaza. Daca ai grija sa incluzi in dieta alimentele precizate mai sus, vei putea sa previi constipatia. Un medic specialist ar trebui sa fie mereu prioritatea ta in cazul in care simti ca te coplesesc anumite simptome din timpul sarcinii.

*** Articol scris de dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatia in sarcina Constipatie adulti Constipatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre