10 motive esentiale sa nu fumezi in sarcina

/ / Modificat: 2014-06-20
10 motive esentiale sa nu fumezi in sarcina

Cunosti deja faptul ca nu este recomandat sa fumezi in perioada de sarcina, insa ai inteles cu adevarat principalele motive ale acestei interdictii? Ratiunile esentiale care iti motiveaza renuntarea la acest viciu au legatura cu sanatatea ta, dar mai ales cu cea a bebelusului pe care il aduci pe lume.

Foto: gotosee.co.uk

Femeile care nu renunta la fumat in timpul graviditatii isi cresc exponential sansele sa nasca un copil mort. In afara de aceasta perspectiva infricosatoare, exista si alte motive esentiale care te ajuta sa nu fumezi in sarcina, oricat de dificila ar fi provocarea sa uiti de tigari pe termen lung.

Afecteaza dezvoltarea fatului

Nicotina, substanta de baza continuta de tigarete, poate cauza strangerea (comprimarea) vaselor de sange din uter si din cordonul ombilical, determinand diminuarea cantitatii de oxigen disponibila fatului. Tot nicotina afecteaza dezvoltarea embrionului prin reducerea fluxului sanguin in sistemul cardiovascular fetal.

Iti imbolnaveste copilul inainte si dupa nastere

Fumatul in sarcina iti imbolnaveste copilul inainte si dupa nastere. Monoxidul de carbon, nicotina si multe alte substante otravitoare pe care le inhalezi sunt transportate pe calea sangelui direct in organismul fatului. Acest lucru inseamna ca:

  • bebelusul poate inceta din viata in pantec (stagnarea sarcinii);

Te predispune ingrasarii excesive

Studiile medicale arata ca mamele insarcinate fumatoare au tendinta sa manance mai mult decat cele nefumatoare, fiind predispuse ingrasarii excesive. Paradoxal, desi gravidutele iau in greutate mai mult decat ar fi normal, bebelusii se nasc subponderali. Acest deficit de greutate al fatului se reduce pe masura ce viitoarele mame renunta la fumat cat mai devreme posibil.

Dubleaza sansele afectiunilor placentare

Tot cercetarile medicale avertizeaza gravidutele ca fumatul in sarcina dubleaza sansele de a dezvolta afectiuni placentare. Aceastea sunt:

  • ruptura de placenta: separarea placentei de peretele uterului inainte de nastere.

Iti condamna bebelusul la boala

Daca iti expui bebelusul substantelor toxice inhalate prin tigarete, il poti condamna la o viata umbrita de boala. Un fat care a "primit" prin sangele placentar nicotina si monoxid de carbon este predispus bolilor pulmonare si cardiace, precum: cancer pulmonar, boli de inima, emfizem, alergii respiratorii, astm etc.

Te predispune rupturii premature a membranelor

Consumarea acestui viciu in perioada de sarcina te predispune unui risc crescut de ruptura prematura a membranelor, adica leziunea tesuturilor care formeaza sacul amniotic.

Este similar cu consumul de droguri

Un studiu recent sugereaza ca bebelusii mamelor care au fumat in timpul sarcinii pot avea simptome similare cu copiii nascuti de gravide care au consumat droguri ilicite. De pilda, nou-nascutii fumatoarelor sunt mai iritabili, nervosi si dificil de linistit decat bebelusii mamicilor nefumatoare.

Poate cauza malformatii fatului

O serie de malformatii congenitale au fost asociate de-a lungul timpului cu fumatul in sarcina. Acestea sunt: cheiloschizis (buza de iepure), palatoschizis (despicatura velo-palatina), piciorul stramb congenital (varus equin), anomalii ale membrelor, malformatii cardiace, malformatia Gastroschisis (perforarea muschilor abdominali care permite intestinelor sa iasa in afara corpului) sau anusul neperforat (orificiul anal, prin care se elimina materiile fecale si gazele, este lipit).

Poate transmite dependenta fatului

Fie ca iti vine sa crezi sau nu, tigarile consumate de tine in timpul sarcinii pot transmite dependenta copilului. Foarte multi adolescenti care adopta acest viciu la varste fragede au mame fumatoare, care nu au renuntat la acest obicei nici in sarcina.

Poate cauza leucemie

Un alt motiv pentru care trebuie sa renunti la fumat in sarcina este acela ca poate cauza cea mai comuna forma a leucemiei infantile, numita leucemia acuta limfoblastica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat sarcina Consecinte fumat sarcina Pericole fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre