Get Adobe Flash player

Sarcina gemelara prematura

10 Octombrie 2011

Sarcina gemelara este considerata o sarcina cu risc, prematuritatea si greutatea mica la nastere fiind prezente in majoritatea sarcinilor gemelare. Manifestarile clinice aparute la prematuri sunt legate in special de dificultatea de adaptare la viata extrauterina, imaturitatea diferitelor organe si sisteme (mai ales la nivel cerebral si respirator) si sunt numite complicatii ale prematuritatii.

Acestea pot fi clasificate astfel:

 • complicatii precoce: sindrom de detresa respiratorie, apnee recidivanta, hemoragie peri sau intraventriculara, hemoragie pulmonara, ictere, infectii;
 • complicatii carentiale: hipotrofie (crestere necorespunzatoare) anemie, rahitism;
 • sechele tardive: oculare (hipoplazia retrolentala, miopie, strabism), auditive (hipoacuzie, surditate), neurologice (paralizie, diplegie, coreoatetoza, epilepsie), intelectuale (QI
  La prematuri de 30-34 de saptamani si cu greutate intre 1250-2000g, la care statisticile au aratat o mortalitate perinatala de 10-40%, rata de supravietuire si calitatea performantelor neuro-psihice ulterioare s-au imbunatatit foarte mult prin masurile de ingrijire intensiva aplicate postnatal (prevenirea bolii membranelor hialine, prevenirea hipoxiei, protezarea respiratorie si prevenirea hipotermiei).

  Cu toate acestea insa, evolutia ulterioara a fostilor prematuri ramane imprevizibila; unele sechele pot fi observate abia mai tarziu (de exemplu deficitul intelectual – abia la varsta scolara).

  Pentru a reduce la minim riscul aparitiei acestor complicatii, copiii nascuti prematur si cu greutate mica la nastere, trebuie sa beneficieze de ingrijiri speciale in perioada postnatala dar si de o atentie deosebita in urmatorii ani din partea parintilor.

 • Cel mai nou carucior 3 in 1 din Romania: tot confortul nostru, pentru toata dragostea ta!

  Articole recomandate

  COMENTARII

  Sarcina pe saptamani

  In continuare despre ...

  Prima zi acasa cu bebelusul

  Aplicatii recomandate de Copilul.ro

  Povesti
  &
  Invatam animale
  &