Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Sarcina gemelara prematura

10 Octombrie 2011

Intrebare:

- Am nascut 2 gemeni la 7 luni dupa 3 zile de hemoragie si cu o infectie urinara colibacilara. Copiii au 1,700 kg si 1,900 kg, iar in primele zile dupa nastere au avut si infectie si melena si hematemeza. Doctorii au spus ca nu vor supravietui, dar minunea s-a produs si acum au 44 zile si au inceput sa suga la biberon de 14 zile. Infectia a cedat foarte greu, dar au luptat si au invins. Intrebarea mea este: cu toate ca nu au avut nici o criza de apnee sau convulsie, exista posibilitatea sa ramana cu sechele?

Raspuns:


Sarcina gemelara este considerata o sarcina cu risc, prematuritatea si greutatea mica la nastere fiind prezente in majoritatea sarcinilor gemelare. Manifestarile clinice aparute la prematuri sunt legate in special de dificultatea de adaptare la viata extrauterina, imaturitatea diferitelor organe si sisteme (mai ales la nivel cerebral si respirator) si sunt numite complicatii ale prematuritatii.

Acestea pot fi clasificate astfel:

 • complicatii precoce: sindrom de detresa respiratorie, apnee recidivanta, hemoragie peri sau intraventriculara, hemoragie pulmonara, ictere, infectii;
 • complicatii carentiale: hipotrofie (crestere necorespunzatoare) anemie, rahitism;
 • sechele tardive: oculare (hipoplazia retrolentala, miopie, strabism), auditive (hipoacuzie, surditate), neurologice (paralizie, diplegie, coreoatetoza, epilepsie), intelectuale (QI

  La prematuri de 30-34 de saptamani si cu greutate intre 1250-2000g, la care statisticile au aratat o mortalitate perinatala de 10-40%, rata de supravietuire si calitatea performantelor neuro-psihice ulterioare s-au imbunatatit foarte mult prin masurile de ingrijire intensiva aplicate postnatal (prevenirea bolii membranelor hialine, prevenirea hipoxiei, protezarea respiratorie si prevenirea hipotermiei).

  Cu toate acestea insa, evolutia ulterioara a fostilor prematuri ramane imprevizibila; unele sechele pot fi observate abia mai tarziu (de exemplu deficitul intelectual – abia la varsta scolara).

  Pentru a reduce la minim riscul aparitiei acestor complicatii, copiii nascuti prematur si cu greutate mica la nastere, trebuie sa beneficieze de ingrijiri speciale in perioada postnatala dar si de o atentie deosebita in urmatorii ani din partea parintilor. • Iti doresti un copil, dar pare ca iarasi ti-a venit menstuatia? Daca sangerarea este mai mica decat de obicei poate fi vorba despre nidatie - implantarea ovulului fertilizat. Afla daca ai putea fi insarcinata!

  Citeste si despre:

  COMENTARII

  Sarcina pe saptamani

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA
  OK

  Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul