Rezolutii de an nou pe care le poti incalca linistita

/ / Modificat: 2017-04-20
Rezolutii de an nou pe care le poti incalca linistita

Rezolutiile de an nou sunt, cel mai probabil, unele dintre cele mai incalcate promisiuni facute de oameni. Multe dintre obiectivele stabilite la trecerea dintre ani sunt doar idei fanteziste, care nu ajung sa se concretizeze in viata reala, mai ales in cazul parintilor cu rezerve limitate de timp si energie.

Iata de ce nu trebuie sa te simti deloc vinovata daca ajungi sa incalci rezolutiile de mai jos, care se nasc in mintea multor mamici in primele zile din ianuarie, dar nu se concretizeaza in cele din urma. Rolul de parinte vine cu o sumedenie de provocari care nu pot fi anticipate intotdeauna, iar parintii nu pot fi nici ei perfecti in fiecare zi. Iata ce rezolutii de an nou poti sa incalci linistita, fara sa iti faci procese grele de constiinta!

1. Fiecare masa a zilei, gatita acasa din alimente bio

In teorie, suna excelent: fiecare masa luata de membrii familiei este gatita in casa, in cele mai sanatoase moduri, cu alimente bio care nu pun sanatatea in pericol. In realitate, vin si zile in care acest tel ambitios este pur si simplu imposibil de atins. Recomandat este ca, in majoritatea timpului, mancarea pe care o consuma intreaga familie sa fie preparata din ingrediente sanatoase si nu comandata de la fast-food.

Insa la fel de sanatos este ca, din cand in cand, sa nu risti o cadere nervoasa pentru ca stai tot timpul in bucatarie, nu te odihnesti si nu acorzi atentia cuvenita copilului tau. Cata vreme nu faci un obicei din a lua cina la restaurant de patru ori pe saptamana, gatitul acasa poate fi amanat ocazional. Iar acest lucru nu te face o mama rea!

2. Gata cu ordinele rastite

Fiecare parinte stie ca tipatul nu este cea mai sanatoasa metoda de disciplinare a copilului. La fel de bine cunoscut este si faptul ca oamenii au slabiciuni de moment si cateodata iesirile nervoase nu pot fi controlate. Poti sa iti impui la inceput de an o atitudine calma, toleranta si in deplina armonie cu universul. Poti sa iti doresti din suflet sa nu te mai rastesti vreodata la copilul tau cand iti pune rabdarea la incercare - este chiar recomandat sa o faci.

Dar in acelasi timp trebuie sa constientizezi ca vor fi momente in care ratiunea iti va fi tulburata de emotii. Vei ceda din cand in cand nervos si vei spune micutului tau pe ton rastit ca ar face bine sa te asculte. Si nu trebuie sa te simti vinovata - este o vulnerabilitate a naturii umane.

3. Eliminarea completa a zaharului din alimentatie

Zi de zi, ajungi sa afli de un nou studiu publicat de cercetatori despre cat de periculos este zaharul pentru copii si cat de mult a crescut rata obezitatii infantile la nivel mondial. In aceste conditii, este firesc sa te gandesti daca nu cumva ar trebui sa inlocuiesti gustarile cu "ceva bun" de urgenta, cu biscuiti integrali si hummus. Dar ce faci cand copilul tau nu vrea sub nicio forma sa manance supa ta bio de broccoli, cerand insistent cartofi prajiti si refuzand orice alta varianta pe care i-o oferi la masa? Probabil ca pana la urma lasi garda jos si, de teama sa nu ramana flamand, ii dai ce iti cere.

Exista metode prin care poti sa iti educi copilul sa faca alegeri alimentare sanatoase, insa uneori este bine sa gasesti un echilibru si sa-l lasi sa guste cate putin din toate. Pe masura ce ii interzici sa manance un preparat preferat, el va deveni tot mai inversunat sa il consume (iar acelasi lucru se petrece si cu tine!). Solutia in acest caz este moderatia. Rezolutia ta poate sa sune mai realist "zaharul in alimentatie, doar ocazional".

4. Gata cu uitatul la televizor sau joaca pe laptop

Iata o rezolutie aproape imposibil de indeplinit in era tehnologiei: fara televizor sau jocuri video in zilele saptamanii, doar o ora de stat pe laptop in fiecare zi si fara telefoane mobile purtate peste tot. Oamenii de stiinta stiau ei ce zic in avertismentele privind efectele nocive ale gadgeturilor, nu? Oricat de bine ar suna un mod de viata mai linistit, lipsit de radiatii si bombe informationale, realitatea este cu totul alta in prezent.

Toata lumea navigheaza pe internet, emisiunile de la televizor sunt prea captivante, iar copilul privat de bucuria jocurilor video se considera un adevarat proscris. Daca vrei sa faci aceasta rezolutie sa fie realizabila, gaseste o cale de compromis, in care sa eviti excesul. Daca nu, incalc-o fara sa te simti vinovata: am pasit catre o noua era digitala!

5. Mai multe intalniri romantice cu partenerul de viata

Citesti peste tot despre cat de importanta este mentinerea pasiunii vii in cuplu si te gandesti ca ar fi momentul sa dedici noul an relatiei tale cu partenerul de viata. Te hotarasti ca saptamanal sa aveti o seara pentru o intalnire romantica in doi, indiferent de programul vostru incarcat. Suna bine la nivel fantezist, insa din nou, realitatea cruda isi spune cuvantul: sunteti prea obositi, bugetul lunar nu va ajuta sa platiti decent o bona, biletele la film pot fi investite intr-o hainuta noua pentru copil, iar mesele la restaurant au ajuns sa fie absurd de costisitoare.

Acestea sunt doar cateva motive pentru care ai toate sansele sa iti incalci ambitioasa rezolutie. Vestea buna este ca apropierea de partenerul tau se poate face si prin alte metode, care nu implica eforturi de niciun fel: un masaj de relaxare seara, discutii pozitive inainte de culcare, mai multe gesturi de afectiune exprimate in fiecare zi etc.

6. Mai mult timp doar pentru tine

Multe mamici isi doresc sa aiba mai mult timp pentru ele si sa se ingrijeasca mai mult de trupul si sufletul lor. O rezolutie ambitioasa pentru noul an este sa iti impui sa mergi la sala de fitness, sa te inscrii la yoga, sa te apuci din nou de un hobby din liceu sau sa inveti in sfarsit o alta limba straina. Treptat, este posibil sa constati ca programarile la sala nu isi pot face loc in programul tau zilnic. Ajungi sa tot amani inscrierea la cursurile de Zumba si renunti rapid la crosetat, dupa ce iti dai seama ca nu mai ai rabdarea de odinioara. Apoi iti faci procese de constiinta cateva minute pentru ca nu poti sa iti pui planul in aplicare. Poate ca ar fi mai bine sa renunti la vina si sa te rezumi la a citi o carte buna dupa ce adorm copiii!

Tu ce rezolutii de an nou ai reusit sa indeplinesti de-a lungul timpului? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rezolutii an nou

Articole recomandate

Citeste si despre