7 vitamine si minerale esentiale pentru mamici suprasolicitate

/ / Modificat: 2012-08-20
7 vitamine si minerale esentiale pentru mamici suprasolicitate

Viata unei mamici suprasolicitate nu este niciodata usoara, insa este atat de frumoasa! Uneori, insa, pentru a putea profita la maximum de momentele fericite din sanul familiei trebuie sa-ti incarci bateriile cu vitamine si minerale care iti dau forta sa-ti duci la bun sfarsit toate sarcinile zilnice.

Foto: healthypalm.com

Iata care sunt cele mai importante vitamine de care organismul tau are nevoie atunci cand este suprasolicitat.  

Vitamina B

Complexul vitaminic B este alcatuit din 8 vitamine hidrosolubile, ce joaca un rol foarte important in metabolismul celular. Pentru o mamica suprasolicitata, asa cum esti tu, toate aceste 8 vitamine sunt importante, insa 3 sunt de departe cele mai importante. Este vorba despre B6, B12 si acidul folic. Acestea sunt considerate esentiale pentru functionarea optima a sistemului nervos si pentru prevenirea aparitiei defectelor genetice la nivelul ADN.

Vitaminele B sunt cu atat mai importante pentru femeia insarcinata, intrucat acidul folic are un rol crucial in prevenirea aparitiei defectelor de tub neural la fat.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila si indeplineste mai degraba rol de hormon. Este foarte important sa consumi alimente bogate in vitamina D, mai ales atunci cand esti suprasolicitata, iar puterea ta de concentrare scade vertiginos. Gasesti vitamina D in peste (ton, somon, hering), oua, lactate si, desigur, in expunerea la soare.

Vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru o mamica suprasolicitata. Grijile zilnice si eforturile pe care le depui pentru a fi atenta la toate detaliile te epuizeaza si te vlaguiesc. Ai nevoie de vitamina C pentru a te repune pe picioare si pentru a avea putere de munca.

Nu uita ca vitamina C este o vitamina esentiala, fara de care organismul nu poate realiza o serie larga de reactii metabolice. Zilnic, ai nevoie de o cantitate optima de 75 mg de vitamina C, pe care o poti obtine din legume si fructe.

Principalele surse de vitamina C sunt: portocalele, ardeii, cartofii, capsunele, rosiile, broccoli, grapefruitul si sucul de grapefruit si kiwi.

Calciul

In situatiile de stres maxim, organismul tau isi epuizeaza depozitele de calciu, de aceea este foarte important sa fii o mamica responsabila si sa-ti refaci carenta de calciu prin consumul de alimente ce contin acest mineral.

Pe perioada sarcinii si in perioada alaptatului, este crucial sa consumi mult calciu. Gasesti acest mineral in fasole, fructe, lactate, varza, broccoli, nuci, migdale, alune, grapefruit, portocale, oua, soia, branza tofu si caise.

Fier

Fierul este un alt mineral esential pentru mamicile suprasolicitate, intrucat reface echilibrul sangvin. In general, femeile tinere sunt predispuse la dezvoltarea carentelor de fier, fie din cauza pierderilor de sange din timpul menstruatiei, fie din cauza suprasolicitarii din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.

Pentru a te asigura ca ai un nivel optim de fier in sange este recomandat sa consumi scoici, sardine, sfecla rosie, leguminoase, fructe uscate, spanac, patrunjel si praz.

Carbohidrati

Nu toti carbohidratii sunt rai si in niciun caz nu ar trebui sa elimini radical carbohidratii din alimentatia ta. In lipsa lor, nu vei avea energie sa-ti duci la bun sfarsit sarcinile de mamica si cu siguranta nu iti doresti acest lucru. Carbohidratii sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii tale.

Pe cei buni ii gasesti in cerealele integrale neindulcite, in fructe si legume. Te ajuta sa mananci mai putin si sa arzi mai rapid caloriile, iti confera energie, iti alunga stresul si iti scad nivelul de colesterol din sange.

Magneziu

Daca nu ai o alimentatie echilibrata, risti sa ai un deficit de magneziu. Acesta este periculos pentru evolutia sarcinii. Daca esti insarcinata sau alaptezi, doza zilnica de magneziu ar trebui sa fie de 400 de miligrame.

Iti poti procura magneziul din fasole uscata, alune, nuci, spanac, banane, cartofi copti si prune uscate. Si in mirodenii gasesti o cantitate mare de magneziu, mai ales in busuioc, menta, patrunjel, boia si salvie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine Minerale Stres

Articole recomandate

Citeste si despre