Plansul ii ajuta pe bebelusi sa se elibereze de stres. De ce este benefic si cum functioneaza

/ / Modificat: 2021-09-18
Plansul ii ajuta pe bebelusi sa se elibereze de stres. De ce este benefic si cum functioneaza

Atunci cand devii parinte, plansul bebelusului poate fi motiv de stres si ingrijorare, mai ales la inceput. Toti parintii incearca sa identifice cauza plansului si sa o elimine cat mai repede, pentru ca bebelusul sa se linisteasca. Dincolo de factorii fiziologici care le provoaca disconfort, cum ar fi foamea, oboseala, durerile sau faptul ca trebuie schimbat scutecul, cei mici plang si pentru ca acumuleaza tensiune si aceasta este singua lor modalitate de a se descarca.

Plansul copiilor este foarte sanatos. In primele luni de viata, este singura modalitate prin care bebelusul le poate comunica adultilor nevoile sale. De multe ori, se poate intampla ca bebelusii sa planga din senin, aparent fara motiv si sa nu ii putem linisti, desi am eliminat toate cauzele fiziologice care le-ar putea provoca disconfort. In aceste situatii este important sa stiti ca, cel mai probabil, copilul vostru plange pentru a elibera stresul si tensiunea acumulate. Acest lucru este benefic pentru el si ilajuta sa se relaxeze.

Plansul si eliberarea stresului

Atunci cand nu plange de foame, sete, somn, frig, pentru ca trebuie schimbat sau pentru ca are nevoie sa fie tinut in brate si alinat, cel mic poate plange pentru a elibera stresul. Cum functioneaza mai exact acest mecanism de eliberare a stresului?

Ei bine, lacrimile contin cortizol, hormonul stresului, astfel ca plansul scade tensiunea arteriala si ritmul cardiac. Plansul activeaza sistemul nervos parasimpatic, care actioneaza ca un mecanism de auto-calmare.

Ti se pare greu de crezut ca un bebelus poate fi stresat? De unde vine, de fapt, acest stres?

Pentru bebelusi, venirea pe lume si toate schimbarile la care sunt supusi reprezinta motive de stress, chiar daca ei nu cunosc, inca, aceasta notiune. Asadar, lucruri aparent inofensive, cum ar fi o palarie pe cap sau plimbarea cu masina in scaunul auto pot fi motive care sa le provoace stres si, prin urmare,sa ii faca sa planga.

Psihoterapeutul Michael Appleton a explicat ca nasterea este un moment dificil si traumatic si pentru bebelusi, nu numai pentru mame. Pentru ei, trecerea de la viata intrauterina la mediul exterior este o schimbare majora si, deci, o sursa de stres, iar prin plans reusesc sa se descarce si sa isi regleze emotiile.

Plansul nou-nascutilor este ceva firesc, iar proaspetele mamici nu trebuie sa creada ca fac ceva gresit atunci cand nu ii pot linisti pe cei mici. Daca nu exista motive concrete pentru care un nou-nascut plange, luati in considerare ca poate avea nevoie doar sa fie tinut in brate si sa elibereze stresul.

Plansul este eliberator pentru bebelusi

Daca ati eliminat deja motivele fiziologice, iar bebelusul inca plange, tot ce puteti face este sa-i fiti alaturi, sa il tineti in brate, sa il intelegeti si sa il inconjurati cu iubire.

Asigurati-l de dragostea voastra si fiti acolo pentru el, desi aparent nu intelegeti motivele pentru care plange. Cei mici au nevoie sa se descarce, fie ca noi intelegem sau nu.

De cand se nasc si pana la cativa ani, copiii se descarca prin plans. Uneori au pur si simplu nevoie sa planga pentru a elibera cortizolul. Asa ca, data viitoare cand cel mic plange si va vine sa ii spuneti "nu mai plange, nu ai niciun motiv", luati-l in brate si spuneti-i ca il intelegeti, ca sunteti alaturi de el si ca este in regula sa planga, daca asa simte. Acest lucru il va face sa inteleaga ca este bine sa isi exprime sentimentele si sa nu interiorizeze frustrarile mai tarziu.

Foto: Pixabay.com

Taguri Stres Bebelus Plans bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre