Trucuri utile pentru a invata bebelusul sa adore cititul

/ / Modificat: 2016-03-07
Trucuri utile pentru a invata bebelusul sa adore cititul

Dragostea copiilor pentru citit incepe sa se manifeste inca de la cele mai fragede varste. Initial, bebelusii sunt atrasi de carti pentru imaginile acestora, pentru sunetele pe care le fac cele special destinate lor, pentru culorile vii si pentru cuvintele noi pe care le citesc si explica parintii.

Fericirea de a le impartasi celor dragi ceea ce ti se intampla si ceea ce simti prin cuvinte este simtita de catre cei mici inca din primii ani de viata. Daca stii cum sa le starnesti curiozitatea, ii poti determina sa adore cartile tot mai mult, pe masura ce cresc. Iata cateva idei care iti vor fi de folos in acest demers!

Vorbeste-i

Copilul este obisnuit cu vocea ta inca din perioada uterina si iubeste sa te auda vorbind, vocea ta este unul dintre putinele lucruri care ii sunt cunoscute si care il ajuta sa se adapteze mai repede la conditiile noului mediu.

Tot datorita vocii tale se va familiariza cu tot mai multe cuvinte si va incepe sa le inteleaga.

Povesteste-i despre orice si astfel ii vei starni curiozitatea si il vei face sa isi puna mai multe intrebari pentru a capata tot mai multe informatii care sa-l ajute sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lui.

Repeta ce spune el

Copiii invata pe masura ce cresc despre puterea cuvintelor si despre efectele pe care acestea le pot avea. Atunci cand repeti ce spune el, ii vei confirma ideea ca toate cuvintele rostite primesc reactii si au urmari. Fii ecoul lui si ajuta-l sa descopere puterea fascinanta a comunicarii.

Transforma-te intr-un comentator

Atunci cand asculti stirile, ii poti povesti despre ceea ce se intampla si iti poti exprima parerea cu privire la evenimentele despre care se vorbeste. In acest fel, il vei ajuta sa inteleaga firul povestii si legatura acesteia cu alte aspecte ale vietii care, aparent, nu sunt neaparat din aceeasi sfera cognitiva.

Pune etichete

Numeste toate lucrurile pe care le aveti in jur, partile corpului sau, numele animalelor pe care le imita jucariile lui si, in general, tot ceea ce vedeti sau simtiti impreuna. Astfel il vei ajuta sa inteleaga sensul cuvintelor si capacitatea lor de a descrie cu precizie obiecte, stari, sentimente.

Uitati-va impreuna la cartile cu imagini

Dupa varsta de 6 luni, bebelusii pot deja sa perceapa forma lucrurilor, culorile si incepe sa le asocieze. Cartile pentru copii sunt perfecte pentru urmarirea unor astfel de imagini. Chiar daca micutul tau pare sa nu aiba prea multa rabdare in aceasta perioada si sa isi piarda atentia, trebuie sa te gandesti ca fiecare clipa petrecuta astfel va avea urmari bune si sa nu te enervezi ca nu se poate concentra mai mult la o varsta atat de frageda.

Priveste, arata, numeste

Primele pagini tiparite pe care le va vedea copilul tau vor fi unele simple, cu imagini ample si cu texte scurte sau chiar fara. Rolul tau este acela de a explica aceste imagini si de a-l face sa le asocieze cu acele cuvinte care le descriu.


Ia mereu o carte la tine

Atunci cand mergeti in parc sau la plimbare, obisnuieste-te sa ai mereu o carte la tine. Astfel vei reusi sa umpli timpul in care nu va jucati si ii vei si insufla ideea ca lectura trebuie sa fie mereu la indemana.


Recita-i versuri si canta-i

Muzica si versurile au si ele un rol important in a-i face pe copii sa iubeasca limba si vocabularul. In plus, poeziile si cantecele pot fi si foarte distractive, cu atat mai mult cu cat copilul va incepe, treptat, sa te imite si sa si le insuseasca.

Daruieste carti

Daca le daruiesti carti celor dragi si copilul tau observa asta, va intelege ca acestea nu pot fi decat un prilej de bucurie si totodata un dar special pentru oamenii pe care ii iubesti. Intelegand acest lucru, le va indragi si mai mult.

Spune-i povesti inainte de culcare

Indiferent daca le citesti dintr-o carte sau le inventezi, povestile dinainte de culcare au un rol foarte important in atragerea copiilor in universul lecturii.

In scurt timp, acest obicei va deveni un adevarat ritual care nu doar ca va permite sa va petreceti timpul impreuna, dar va si ajuta sa descoperiti amandoi informatii si povesti noi.

Tu cum ai reusit sa iti determini bebelusul sa adore cartile? Ce parere ai despre sfaturile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre