Ce intrebari ar trebui sa-i adresezi copilului tau la finalul zilei

/ / Modificat: 2017-09-21
Ce intrebari ar trebui sa-i adresezi copilului tau la finalul zilei

Parintii sunt persoanele care ii cunosc cel mai bine pe copii, insa sunt si aspecte pe care nu le stim despre micutii nostri. Nu e suficient sa ne rezumam la intrebari precum "ce ai facut azi?" sau "cum a fost la scoala" deoarece sunt intrebari generale, la care copilul aproape ca nu stie cu ce sa raspunda exact, in afara de "ca de obicei" sau "bine".

Adevarul este ca o intrebare de genul asta ne pune in impas si pe noi adultii. Sa povestim tot ce am facut intr-o zi ar fi prea mult, iar daca nu au fost evenimente iesite din comun, nu prea avem ce sa raspundem la intrebarea aceasta.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa intrebi "ce ai facut la scoala azi?" si sa auzi ca raspuns "nimic". Suntem siguri ca in majoritate timpului acesta este raspunsul pe care il primesti. Asadar, noi iti aratam ce alte intrebari ar trebui sa-i adresezi copilului tau pentru a afla mai mult despre el, despre ce-i trece prin cap si ce a facut cu adevarat la scoala.

Intrebari cu raspunsuri exacte

Daca vrei sa stii exact ce a facut copilul la gradinita sau la scoala pune intrebari la care poti primi un raspuns clar.

"Ce ai mancat la pranz?" - este o intrebare la care copilul iti poate raspunde clar, dar si o informatie pe care suntem siguri ca vrei sa o afli. Este important sa monitorizam dieta micutului si sa stim ce mananca atunci cand noi nu suntem in preajma sa.

"Ce ai facut/jucat in pauza?" - copilul iti va putea povesti exact ce a facut, a mancat, a discutat cu prietenii sai de la scoala despre ceva, s-a jucat un joc nou. Chiar daca pauzele sunt relativ scurte (10-15 minute), pentru elevi sunt o parte foarte importanta din zi.

"Care a fost cea mai amuzanta chestie care ti s-a intamplat azi?" - cu siguranta la gradinita sau la scoala au fost si momente de destindere, in care cei mici au ras copios. Copilul iti va povesti cu interes intamplarea, iar tu vei afla cu aceasta ocazie mai multe despre cum s-a derulat ziua lui.

"Ce ai invatat nou astazi?" - probabil a auzit multe informatii noi la scoala, dar va selecta ce i s-a parut lui mai interesant si i-a ramas in minte. Poate ca a invatat lucruri precum inmultirea, ce este fotosinteza sau care este capitala Frantei, pe care tu le stii deja, dar care pentru el sunt total noi si interesante.

"Te-a suparata cineva azi?" - punand aceasta intrebare poti afla daca exista vreun copil rautacios care se ia de alti copii la scoala. Poate l-a suparat chiar invatatoarea cu ceva.

Intrebarile care ii dau idei

Sunt si intrebari pe care i le pui copilului si care il vor pune fata in fata cu o situatie la care nu s-a gandit pana atunci sau care, puse in fiecare zi, vor naste un obicei nou.

"Ai ajutat pe cineva azi cu ceva?" - poate fi vorba despre un coleg care nu a inteles lectia, care a uitat de tema. E bine sa-i pui aceasta intrebare copilului la finalul zilei deoarece va sti ca este important sa-i ajuti pe cei din jur. In cazul in care nu a ajutat pe nimeni, o va face cu siguranta a doua zi doar pentru ca i-ai pus aceasta intrebare.

"Te-a ajutat cineva astazi cu ceva?" - este o intrebare menita si sa-ti dai seama daca a intampinat dificultati si a avut nevoie de ajutor, dar si pentru ca el sa realizeze ca ar trebui sa-i fie recunoscator persoanei care l-a ajutat.

"Ce medie generala crezi ca o sa ai anul asta?" - este foarte posibil sa nu-si fi pus problema mediei generale, insa daca il intrebi despre ea, o va avea in vedere, se va gandi la ea si va incerca sa ajunga la nota respectiva. Notele nu reflecta neaparat exact cunostintele elevului, insa e bine sa aiba in vedere performantele scolare, sa aiba o tinta clara care sa-l ambitioneze.

Intrebarile ipotetice

Acest tip de intrebari te ajuta sa cunosti felul in care gandeste, sa-i cunosti interesele, sa afli care sunt lucrurile care i se par imprtante si care sunt cele de care s-ar lipsi cu usurinta. Totoadata, ele il vor provoca sa se gandeasca la lucruri la care nu s-a gandit pana atunci.

"Daca unul dintre colegii tai ar putea fi invatatorul tau, pe care l-ai alege. De ce?" - in afara de o intrebare, acesta este si un joc interesant. Probabil ca nu s-a gandit la acest lucru pana in momentul in care i-ai adresat intrebarea, insa se va gandi cu aceasta ocazie. Va analiza fiecare coleg in parte si va alege cine este cel mai potrivit. Vei afla si care sunt calitatile pe care le-ar aprecia copilul tau la un dascal si va fi cu siguranta distractiv sa va ganditi impreuna la asta. Poti chiar sa-l intrebi daca el crede ca ar fi un profesor bun, daca da, de ce, daca nu, de ce crede ca nu ar fi potrivit in acest rol.

"Daca maine ai deveni tu profesor, ce i-ai invata pe copii?" - o intrebare care il va pune pe ganduri si a carui raspuns iti va spune multe despre gandurile copilul tau si despre ce considera el ca fiind informatii sau aptitudini importante in viata.

"Daca extraterestrii ar vizita scoala ta, ce crezi ca ar lua cu ei pe planeta lor?" - este o alta intrebare ipotetica si un exercitiu bun pentru analizarea lucrurilor de jurul copilului si importantei pe care le-o da el. Este si o conversatie distractiva pe care o puteti avea in drumul de la scoala spre casa.

Comunicarea, cheia pentru o relatie stransa

Nu e cazul sa faci un interogatoriu interminabil in fiecare seara si sa vorbiti ore intregi despre cum a fost ziua lui, cu siguranta si tu si copilul sunteti obositi la finalul zilei, insa e bine sa ai in vedere intrebarile de mai sus pentru a avea o comunicare constanta cu cel mic, chiar si atunci cand va creste.

Este important sa inteleaga ca esti interesata de tot ce se intampla in viata lui nu pentru ca vrei sa-l controlezi, ci pentru ca vrei sa stii daca are probleme si daca ii poti fi de ajutor cu ceva. Fiind invatat de mic sa comunice mult cu tine si sa-ti spuna ce il framanta, va continua sa o faca inclusiv in adolescenta, cand copiii tind sa se indeparteze de parinti si sa se inchida in ei considerand ca parintii sunt depasiti sau ca nu le inteleg nevoile.

Tu ce intrebari ii pui micutului tau la finalul zilei? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari copil

Articole recomandate

Citeste si despre