7 INTREBARI pentru a sti cu adevarat cum s-a simtit copilul tau la scoala

/ / Modificat: 2019-09-11
7 INTREBARI pentru a sti cu adevarat cum s-a simtit copilul tau la scoala

Cand iei copilul de la scoala, vrei sa afli cum a fost, ce a facut, cate lucruri a invatat, cu cine s-a jucat sau daca profesorul l-a certat. Dar, probabil, cel mai concis raspuns pe care il primesti este: "bine".

Exista copii carora le place sa vorbeasca si sa povesteasca fara sa li se ceara tot felul de detalii. Ei sunt capabili sa spuna ce s-a intamplat cu el sau cu colegul sau. Dar sunt si copii carora nu le place se dea explicatii.

Vrei sa stii cum s-a descurcat copilul la scoala?

Ca sa afli toate detaliile care te intereseaza si sa nu fie nevoie sa suni pe la colegi pentru a sti ce a facut micutul tau la scoala, adreseaza-i acest tip de intrebari:

1. Care a fost trandafirul si ghimpele de astazi?

Trandafirul este cel mai bun lucru care i s-a intampla si ghimpele acel eveniment care nu i-a placut, l-a infuriat sau l-a intristat. O intrebare pe care i-o poti pune in fiecare zi si, desi nu obtii mai multe date, iti va oferi indicii despre ce se intampla la scoala.

2. Daca maine ai fi tu profesorul, ce ai face la ore si ce nu?

O modalitate de a sti ce ii place cel mai mult la profesorul sau si daca nu s-a simtit confortabil cu el sau ea. De asemenea, ii oferi celui mic capacitatea de a se pune el insusi in locul profesorului.

3. Daca ai avea o bagheta magica, ce copii ai face sa dispara din clasa?

Asa poti afla cu ce coleg nu are o relatie buna.

4. Cu cine ai dori sa stai in banca?

Din acest raspuns vei sti care sunt colegii cu care are mai multe afinitati.

5. Cand ai ajuns de la scoala pareai trist, vrei sa-mi spui ce s-a intamplat?

Daca copilul nu doreste sa raspunda in acel moment, poti sa-i spui ca vei fi fericita sa-l asculti cand va fi gata sa-ti povesteasca si ca il poti ajuta sa-si rezolve problema.

6. Ai descoperit ceva interesant astazi? Mi-ar placea sa invat mai multe lucruri.

Copiii adora sa poata fi, la un moment dat, cei care ii invata lucruri pe painti. Daca ii spui fraze de genul "habar nu aveam" sau "cat de interesant," se va simti auzit si important.

7. Ce ora ti-a placut cel mai mult astazi?

Poate ca nu ii place foarte mult matematica si stii asta deja, dar in clasa au facut un exercitiu pe care l-a gasit interesant, asa ca vei afla ce fel de activitati a facut pe parcursul zilei.

Este important ca atunci cand vorbesti cu copilul tau, chiar si timp de 3 minute, sa stabilesti contactul vizual, deoarece acesta nu va mai fi distras de alte lucruri.

De asemenea, este bine sa o faci in momentele in care nimic nu ii poate atrage atentia, precum televizorul sau alti copii care se joaca in parc. Si nu-l stresa prea mult, dar nu inceta niciodata sa te interesezi de fiecare zi a lui.

Articole recomandate

Citeste si despre