5 pasi pentru ingrijirea dintilor copilului

/ / Modificat: 2017-01-31
5 pasi pentru ingrijirea dintilor copilului

Primul zambet al copilului nostru ne umple sufletul de bucurie si am vrea sa-l pastram frumos si fericit pentru intreaga viata. Insa, fara o ingrijire atenta inca de la aparitia primului dintisor, acest lucru nu va fi posibil.

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert ne-a explicat care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze fiecare parinte pentru a crea premisele unui zambet frumos si sanatos al celui mic.

1. Inainte de eruptia primilor dintisori

Curatarea cavitatii bucale a copilului trebuie sa inceapa chiar inainte de eruptia primilor dinti. Stergeti gingiile dupa fiecare hranire cu un prosop cald, umed sau cu o bucata de tifon umed infasurat in jurul degetului. Puteti cumpara, de asemenea, un degetar de silicon, moale (se potriveste pentru degetul aratator), care poate fi utilizat pentru a indeparta excesul de alimente.

2. Dupa eruptia primilor dintisori

Ingrijirea dentara riguroasa trebuie sa continue si dupa aparitia primilor incisivi, pentru a preveni dezvoltarea cariilor, care vor produce micutului nu doar un aspect inestetic, dar si dureri, abcese, inflamarea si sangerarea gingivala si poate chiar afectarea dintilor permanenti.

Este gresit sa consideram ca dintii de lapte oricum se vor schimba, asa ca nu trebuie sa aiba sa le acordam la fel de multa atentie ca dintilor permanenti, deoarece riscam ca in cei 7-11 ani in care ii va folosi micutul sa aiba parte de multa suferinta.

Asadar, oricat am fi de obositi noi sau copilul, trebuie sa stabilim o rutina zilnica de curatare a dintilor micutului: acestia trebuie stersi zilnic cu o compresa moale sau curatati cu un degetar de silicon. In felul acesta, copilul se va obisnui cu prezenta unor obiecte straine in gura si nu va mai respinge periuta de dinti in monentul in care vom incepe sa o folosim.

3. Limitarea contactului cu lichidele dulci

Caria de biberon este una dintre cele mai frecvente probleme si apare datorita ramanerii in gura a laptelui sau lichidelor indulcite peste noapte. Bacteriile se vor hrani cu aceste lichide si le vor descompune in acizi, care vor ataca smaltul dentar. Smaltul dintilor de lapte este mai slab mineralizat si mai putin rezistent la carii decat cel al adultilor, iar cariile evolueaza mult mai rapid catre abcese. Acestea devin un rezervor de bacterii care afecteaza intregul organism.

Sucurile naturale au acelasi efect daunator asupra smaltului deoarece contin si ele acizi naturali de tipul vitaminei C (acid ascorbic). Consumarea lor aduce beneficii pentru intregul organism, insa este recomandat ca cel mic sa bea apa imediat dupa, pentru a spala dintii si a dilua acizii. Totodata, este important ca micutul sa nu ramana cu sticla de lapte sau suc in gura pentru perioade lungi de timp, mai ales daca observati ca nu se mai hraneste ci doar o foloseste din obisnuinta.

4. Introducerea periutei de dinti

Pe masura ce erup si molarii de lapte este ideal sa incepem sa folosim periuta dentara speciala pentru copii, iar din momentul in care copilul invata sa scuipe se va folosi si pasta de dinti pentru copii.

5. Invatarea copilului sa se spele pe dinti

Pana la varsta scolara, copilul nu are suficienta dexteritate pentru a efectua un periaj corect, asadar trebuie ajutat de parinte. Periajul de dimineata trebuie exersat de copil, iar cel de seara, cel mai important, trebuie completat de parinte. Cand copilul mai creste si sta cuminte putem folosi si ata dentara, pentru curatarea spatiilor interdentare, unde periuta de dinti nu patrunde si apar frecvent carii.

Lasa-ti copilul sa-si aleaga periuta de dinti, periati-va odata cu el pentru a-i oferi exemplul personal si cunoscandu-i mai bine decat oricine personalitatea, gasiti metode de a-l motiva si recompense cu laude si incurajari, facand din acesta rutina o joaca placuta si totodata un moment de apropiere intre dvs. si copil.

***Articol realizat cu sustinerea dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie Orto-Implant Expert.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti copii Ingrijire dinti copii Sanatate orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre