Vizita la ortopedul pediatru - cand si de ce?

/ / Modificat: 2012-03-05
Vizita la ortopedul pediatru - cand si de ce?

Ofera-i copilului tau o sansa inca de la nastere. Orto-clinic, sansa care face diferenta

In primul an de viata al bebelusului nostru avem tendinta sa ne concentram pe cateva lucruri: in primele luni colicii si noptile albe, apoi aparitia dintilor si alte nopti albe, diversificarea si binenteles problemele aparatului respirator.

Un aspect neglijat si de cele mai multe ori, din pacate, ignorat cu totul este dezvoltarea neuro – musculara si osoasa a copilului.

Suntem printre putinele tari din Europa care nu are introdus screening-ul national in ceea ce priveste ecografia de sold (si baietii fac displazie de sold, nu numai fetitele), metoda cea mai usoara si mai putin invaziva, care ne da diagnosticul de certitudine in displazia/luxatia de sold. O contractura musculara la sold, o asimetrie de pliuri, o asimetrie generala a corpului sunt semne de alarma pentru un drum la ortopedul pediatru.

Suntem tara in care ajungem sa facem o vizita ortopedului pediatru doar daca copilul nostru are o fractura sau luxatie, fara sa stim ca deformarile corpului apar inca din viata intrauterina si au perioada cea mai buna de tratament in primele 3 luni de viata.

Si aici ne referim la picior tal valg care neglijat, este de multe ori mai greu de tratat decat o fractura si care, din pacate, ne da semne de alarma numai cand copilul se ridica in picioare. Exista diferite forme si grade de severitate si numai un ortoped pediatru poate da un diagnostic de certitudine si poate institui un tratament din primele luni de viata.

Piciorul varus equin pozitional sau congenital este forma cea mai severa a malformatiei piciorului, diagnosticarea precoce si instituirea tratamentului(inca de la nastere) face diferenta dintre un copil normal si un copil cu handicap (diferenta de lungime a membrelor, diferenta de numere la pantof).

Plagiocefalia (capul turtit) si torticolisul muscular merg de cele mai multe ori mana in mana. Din nou, un tratament precoce face diferenta intre un copil cu deformari si un copil normal. Un torticolis muscular lasat netratat duce la deformari faciale, deformari ale coloanei vertebrale si in final modificarea atitudinii si aliniamentului corpului in ansamblu.

Scolioza si cifoza se instaleaza inca din primii ani de viata. Neglijarea atitudinii corpului duce nu numai la derformarea coloanei vertebrale, ci si la deformari ale cutiei toracice si implicit afectari ale functiei respiratorii, deformari ale umerilor, ale sanilor si ale bazinului.

Dezvoltarea neuro-motorie este un alt subiect delicat, deoarece un diagnostic de intarziere in dezvoltarea neuro-motorie nu inseamna o problema neurologica centrala (afectare a sistemului nervos central).

Orice copil trece prin niste etape de dezvoltare normale, care duc in final la verticalizare – ridicarea in picioare, control, echilibru si coordonare.

Un copil nestimulat, "care nu este pus sa munceasca" cum spunem noi, nu va atinge aceste etape in momentul care trebuie, ducand astfel la o intarziere a dezvoltarii neuro-motorii. O intarziere a dezvoltarii motorii (nu se rostogoleste, nu se ridica in 4 labe, nu se aseaza singur in fundulet) duce la o intarziere a dezvoltarii cognitive, deoarece lipsa de miscare activa reduce curiozitatea de a cunoaste si de a descoperi.

Acestea sunt cateva din problemele cu care ne confruntam zi de zi in Centrul de Diagnostic si Tratament pentru Copii si Adolescenti Orto-clinic.

Dar sansa este de partea celor care ne calca pragul. Intr-un singur loc gasesc experienta, profesionalism, competenta, dedicatie si mult suflet.

Intr-un singur loc gasesti toate specialitatile de care ai nevoie pentru a te asigura ca copilul tau porneste cu dreptul in viata:

  • Ortopedie pediatrica;
  • Neurologie pediatrica;
  • Recuperare medicala;
  • Chirurgie pediatrica;
  • Neonatologie;
  • Pediatrie generala.

Motto-ul nostru este "Copii sanatosi, parinti linistiti, bucuria de trai!", Orto-clinic inseamna o sansa la o viata normala pentru copilul tau!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Picioare copil Dezvoltarea picioarelor bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre