Este sau nu bine sa lasi copilul sa umble descult

/ / Modificat: 2018-07-20
Este sau nu bine sa lasi copilul sa umble descult

Poate ca ti se pare o dovada de neglijenta din partea parintilor sa isi lase copiii sa umble desculti stiind ca ar putea sa se raneasca, sa se taie in cioburi, sau sa se loveasca in pietre, insa inainte de a-i judeca prea aspru, ar trebui sa iei in considerare posibilele beneficii (sau consecinte) ale umblatului descult, atunci cand vine vorba de cei mici.

Dezbaterea dintre a umbla descult si a umbla incaltat

Un studiu publicat in anul 2017 a descoperit faptul ca exista avantaje si dezavantaje pentru copiii care umbla desculti. Cercetarile au relevat ca purtatul pantofilor creste forta de reactie a impactului cu solul, ceea ce poate cauza potentiale riscuri de ranire, insa alergatul in picioarele goale s-a dovedit ca sporeste rotatia interna tibiala, care a fost asociata cu o serie de accidentari specifice.

Asociatia Medicala de Pediatrie Americana a afirmat ca alergatul descult desi promovat ca fiind o metoda pentru a imbunatati rezistenta si echilibrul si a incuraja un stil de alergare mai natural, ridica riscurile accidentarilor precum ranile deschise si creste stresul pe extremitatile inferioare.

In 2007, o echipa de cercetatori din Africa de Sud a comparat sanatatea picioarelor unei persoane cu cea a unui schelet vechi de 2000 de ani si a concluzionat ca oamenii aveau picioare mai sanatoase inainte de a incepe sa poarte incaltaminte in mod obisnuit.

Desigur, astfel de studii au in vedere adultii si nu copiii; exista persoane care sustin ca incaltamintea afecteaza piciorul in crestere, fortandu-l sa se conformeze la forma pantofilor si ca atunci cand piciorul copilului nu este restrictionat, el se va dezvolta mai natural.

Primii pantofiori ai bebelusului

In ciuda faptului ca o pereche minuscula de pantofiori este irezistibila, nu exista dovezi stiintifice care sa indice ca bebelusul ar trebui sa poarte incaltaminte atunci cand incepe sa mearga. Din contra, mersul descult il va ajuta pe toddlerul tau care incepe sa faca primii pasi sa isi imbunatateasca echilibrul, puterea si coordonarea membrelor inferioare.

Singura masura ce trebuie avuta in vedere este temperatura suprafetei pe care merge bebelusul tau; daca aceasta este prea rece, sau prea fierbinte, incaltaminte cu talpa subtire sau o pereche de sosete, vor proteja piciorusele copilului. In rest, ii poti permite prichindelului tau sa exploreze diferite texturi si senzatii provocate de suprafete diferite, fie ca este vorba de iarba, gresie, nisip, sau o mocheta pufoasa.

Tine cont de locul unde il lasi pe cel mic sa umble descult

Chiar daca umblatul descult are avantaje, pentru a-l proteja pe cel mic si a reduce din riscurile de accidentare, trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante:

  • insista sa poarte incaltaminte in zone umede, in vestiare, la piscina, pe iarba umeda, deoarece mediile calde si umede incurajeaza aparitia ciupercilor, a virusilor si a bacteriilor.
  • vaccineaza-l anti tetanos, pentru ca daca va calca pe ceva ascutit risca sa se infecteze
  • foloseste lotiune cu factor de protectie solara pentru piciorusele copilului tau, pentru ca si ele se pot arde atunci cand sunt expuse la soare
  • consulta un medic daca se inteapa, pentru ca astfel de leziuni pot fi periculoase
  • insista sa poarte incaltaminte in locuri care pot prezenta un pericol evident, ca de exemplu in jurul unui foc de tabara, sau in zone cu insecte, paraziti, serpi si alte vietati ce pot intra in contact cu picioarele celui mic

Avand in vedere studiile si pozitia adoptata de specialisti, ramane la latitudinea fiecarui parinte in parte (si in urma unui consult prealabil cu pediatrul ) sa cantareasca riscurile si beneficiile umblatului descult si sa deciza daca doreste sa isi incurajeze copilul sa scape mai des de incaltari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Picioare copil Dezvoltare Dezvoltarea picioarelor bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre