Cianoza la copii

/ / Modificat: 2011-12-12
Cianoza la copii

Cianoza este o coloratie albastra sau violeta a pielii, efect al hipoxemiei, scaderea nivelului de oxigen din sange. In functie de locul aparitiei, cianoza poate indica probleme medicale usoare sau afectiuni care necesita atentia imediata a unui medic. Atunci cand cianoza este cauzata de o anomalie cardiaca congenitala, primele simptome apar la scurt timp dupa nastere.

Cum recunosti cianoza?


Cianoza nu este intotdeauna usor de recunoscut pentru parinti. Cea mai simpla modalitate de a verifica daca micutul tau manifesta simptomele cianozei este sa verifici culoarea unghiilor, comparand-o cu cea a unei persoane cu acelasi pigment (parinti sau frati). Culoarea buzelor si a limbii este urmatorul indiciu care iti arata ca bebelusul ar putea suferi de cianoza.

Tipuri de cianoza


Forma cea mai raspandita a acestei afectiuni este acrocianoza, care se manifesta in cazul extremitatilor. Coloratia albastra, cu tenta cenusie, apare mai ales in palme si talpi.

Cianoza periorala se refera la albastrirea buzelor si apare cel mai des la sugari, in timpul plansului sau atunci cand micutul sta in frig.

Cianoza centrala vizeaza prezenta coloratiei in partile centrale ale corpului, tors si cap.



Cauze


Schimbarea culorii sangelui de la rosu (bine oxigenat) la albastru (slab oxigenat) duce la modificarea culorii pielii. Cianoza centrala poate fi provocata de:

  • probleme respiratorii;
  • defecte cardiace care nu permit oxigenarea corecta a sangelui;
  • obstructia vaselor sanguine;
  • edem pulmonar;
  • probleme legate de hemoglobina, ce impiedica oxigenarea corecta a sangelui.

Cand este necesar sa duci copilul la medic?


Daca cianoza este limitata la palme, talpi si in jurul buzelor, micutul nu necesita atentie medicala de urgenta si problema nu este grava.

Este recomandata consultarea de urgenta a unui medic atunci cand copilul manifesta cianoza pe limba, pe cap si pe tors, deoarece oxigenarea slaba a sangelui poate pune in pericol functionarea normala a organelor.

Prima analiza a medicului va fi oximetria (masurarea nivelului de oxigen din sange), dar testele ulterioare ar putea include si o radiografie pulmonara si o electrocardiograma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anomalii congenitale Sange Albastrire piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre