Buza de iepure (labioschizis sau cheiloschizis)

/ / Modificat: 2012-08-01
Buza de iepure (labioschizis sau cheiloschizis)

Buza de iepure este o malformatie congenitala reprezentata de o fisura pe mijlocul buzei superioare. Malformatia poate fi si mai extinsa, cuprinzand palatul dur (palatoschizis) si planul inferior al cavitatatii nazale, regiuni care nu s-au unit corespunzator in viata intrauterina. 
 
 

Buza de iepure poate exista in mai multe forme: de la o fisura labiala in portiunea rosie a buzei, pana la separarea completa a buzei superioare pana la nivelul nasului. 

Ce este palatoschizis?

Se intampla cand palatul nu se sudeaza complet. Acesta este alcatuit dintr-o parte dura aflata anterior (palatul dur) si alta moale aflata in spate (palatul moale).

Palatul poate avea o simpla despicatura in portiunea moale, dar uneori apare separarea completa a intregului "cer al gurii".

Cum se produce?

Malformatia este cauzata de o anomalie de dezvoltare in viata intrauterina. S-au descris si cazuri de mostenire familiala.


Studiile au aratat ca o mama care fumeaza in timpul sarcinii in jur de 20 de tigari are risc crescut de a naste un copil cu despicaturi ale buzelor sau palatului.

Cum se trateaza despicaturile buzei si palatului?

Sursa foto: Sfatulmedicului.ro

Marea majoritate ale acestor defecte se poate corecta prin interventie chirurgicala. Momentul in care se face operatia si tipul acesteia este hotarat de echipa de chirurgi pediatri si variaza de la caz la caz. Copilul nu ramane, de obicei, cu cicatrici semnificative.

Alaptarea copilului cu buza de iepure

Ca sa se hraneasca corespunzator prin alaptare, bebelusii trebuie sa traga bine laptele si sa-si pozitioneze limba in asa fel incat sa poata inghiti.

Copilasii cu cheilopalatoschizis se pot hrani mai greu, in functie de marimea defectului labial si palatin.

Pentru primele zile de viata se foloseste tehnica gavajului (se alimenteaza printr-o sonda nazo-gastrica, introdusa direct in stomac), iar apoi se vor hrani cu biberoane cu tetine speciale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Malformatii congenitale fat Malformatii nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre