Zona zoster si varicela

/ / Modificat: 2010-06-21
Zona zoster si varicela
Intrebare:

- Exista vreun risc de imbolnavire a copilului (2 ani jumatate) de varicela daca intra in contact cu o persoana care locuieste cu un bolnav de Zona Zoster? Bunicul lui s-a imbolnavit de zona Zoster iar bunica lui vine zilnic sa stea cu el cat timp noi suntem la serviciu. Este copilul expus vreunui risc de imbolnavire in aceasta situatie?

Raspuns:




 

Virusul varicelo-zosterian este responsabil de aparitia a doua boli distincte: varicela si zona-zoster.

Varicela este o boala foarte contagioasa, fiind de obicei o afectiune benigna a copilariei.

Receptivitatea la boala este aceeasi pentru toate persoanele, indiferent de sex sau rasa. De obicei apar epidemii spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cei mai afectati fiind copiii intre 5 si 9 ani.

Transmiterea virusului se face pe cale respiratorie, cu 48 de ore inainte de aparitia eruptiei tegumentare, in timpul formarii veziculelor si pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.

Zona zoster este o boala sporadica, care apare prin reactivarea virusului, care a ramas cantonat la nivelul ganglionilor senzitivi, in stare de latenta.

In conditiile in care statusul imun al individului este compromis, (varstnici, boli imunodeprimante) virusul se reactiveaza, se inmulteste si migreaza pe traiectul nervului respectiv spre tegument si determina aparitia la nivel tegumentar a unor elemente eruptive asemanatoare cu cele din varicela, insotite de durere locala severa.

In timpul eruptiei tegumentare virusul se poate elimina pe cale respiratorie; de asemenea lichidul de la nivelul veziculelor din zona zoster se poate raspandi in aer si astfel se poate transmite pe cale respiratorie si la alte persoane.

Insa acest mod de transmitere este destul de rar intalnit. In acest caz, copilul neintrand in contact direct cu bunicul cu zona-zoster, ci doar cu bunica, riscul de imbolnavire este redus, DAR totusi exista.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


  • Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre